Triggered by seeing -14 come out:

On 2007-05-21 20:44, Carl Wallace wrote:
1. At the end of section 4.2:

The data (e.g. certificates, CRLs or OCSP-Responses)
needed to verify
the timestamp SHOULD be stored in the timestamp itself or MUST be preserved otherwise.

I find this insufficiently clear. When would it be
acceptable not to
store these data in the timestamp, and if not done so, how
would the
retriever know where to look?
[tg]: There are three main reasons why we did intentionally write this up in this level of detail: At first, most of the verification of a RFC3161-timestamp has been documented very well in the timestamp and CMS specifications. Second, ERS is open for other timestamps as well (e.g. ISO-18014-x) and they may (and do) require other verification data than RFC3161, plus these other formats may not be able to store all the necessary information for verification inside their data structures. And third, as some of the verification data may be dependent on the use case and country where it is verified, the WG works on the I-D http://www.ietf.org/internet-drafts/draft-ietf-ltans-validate- 01.txt to describe the verification and the required data in more detail.

In addition to the above, the "SHOULD be stored in the timestamp"
recommendation is present in the spec because this is the easiest option.
If the timestamp contains all of the verification data, then there is less
work for the verifier to perform.  However, this also freezes the
verification context (if this is the only means of preserving verification
data).  There is a companion specification that defines how to use SCVP and
ERS to preserve certificates and CRLs independent of a data item that is
archived.  This has a few benefits, including decreasing the storage burden
on the archive and avoiding freezing the validation context.

I'm still a little unhappy about the SHOULD. How does an implementor know
that it's OK to ignore the SHOULD? If the data is not stored in the timestamp,
shouldn't you say that a pointer to the data MUST be stored in the timestamp?

    Brian


_______________________________________________
Gen-art mailing list
[email protected]
https://www1.ietf.org/mailman/listinfo/gen-art

Reply via email to