OK. I followed the leads, and now only the mpeg plugins seems to be lost on ./configure. However I still am having problems with make and make install as the following demonstrates.

cc1: warning: changing search order for system directory "/usr/local/include"
cc1: warning: as it has already been specified as a non-system directory

I have checked the ld.so.conf file to see if /usr/local/include is there-it is.

Even because of this the gimp does open. But I cannot open any images-the tips file is reported to be not there, and the plugins cannot be found.

Ive checked the gimp pages http://www.rru.com/~meo/gimp/faq-dev.html#jpegtiff. this is some of what is there

"The first method below works for most people, but if not, look at the second one.

*Method 1*

Assuming you have the correct versions of the JPEG and TIFF libraries (see below <http://www.rru.com/%7Emeo/gimp/faq-dev.html#jpegtiff2>) built on your system, edit the plug-ins/Makefile to add the following lines after the *INCLUDES = \* line:

-I/usr/local/include/jpeg \ -I/usr/local/include/tiff \"

I notice the /usr/local/include again. So should the libjpeg be in /usr/local/include not in /usr/lib as on my system, or should the instruction (method 1) above show "-I/usr/lib/jpeg \ -I/usr/lib/tiff \"

Again thanks for the help-I really would like to get this working!!!!!!!!!!


Yep. You probably need to install something like 'mpeg-devel' if you're rpms, etc. If your compiling these libs yourself, './configure --enable-shared' before 'make' & 'make install' is the trick.


Thanks for the help.  But now I am going to be stupid-what are the header
files?  Do you mean header files for mpeg, xpm?

you may have figured, but I am a newbie.


david <[EMAIL PROTECTED]> writes:

I have got the 1.2.4.tar.gz of the gimp.  Upon compiling 3 plugins
were not found-xpm, mpeg, and gtkxmhtml.  i've just checked my system
and mpeg and xpm are on the system.  Is the error created because a
gimp plugin is different from a standard component, such as the mpeg
which is on the system, or is the problem occuring because of
something different such as the path needing to be incuded in ldconfig.

You are probably missing the header files needed to compile software using these libraries. Most distributions install the headers separately from the libraries.


Gimp-user mailing list

Reply via email to