Kerugian RM159j Proton memeranjatkan ketika pasaran kereta meningkat
Wednesday, November 30 @ 14:18:56 MYT


Oleh ROY RASUL
KUALA LUMPUR, 30 Nov (Hrkh) - Kerugian Proton Holding Bhd sebanyak RM158.8 juta pada suku tahun kedua yang berakhir 30 September lalu amat memeranjatkan, kata pakar ekonomi, Dr Rosli Yaakob.

Ini kerana katanya, syarikat milik kerajaan itu mengalami kerugian dalam keadaan pasaran automobil meningkat dengan pesat di dunia. “Ini menunjukkan bahawa Proton mengalami kehilangan pasaran dan ini juga menunjukkan pasaran kereta import dan kenderaan luar yang dipasang di Malaysia makin meningkat, sekali gus menunjukkan Proton sudah hilang daya saing,” katanya semasa dihubungi Harakahdaily hari ini.
Pengerusi Proton Dato’ Azlan Hashim hari ini dipetik berkata, kerugian tersebut disebabkan oleh peningkatan harga komponen, pengurangan margin dan keperluan untuk peruntukan besar berjumlah RM160.7 juta.
Mengulas lanjut, Dr Rosli berkata, perkembangan itu menunjukkan kos pengeluaran Proton semakin meningkat.
“Ia bukti kegagalan Proton untuk menembusi pasaran antarabangsa dan untuk sekian lama hanya mengharap kepada pasaran dalam negara,” dakwanya.
Menurutnya, apabila pasaran dalam negeri dibuka ataupun diliberisasikan maka Proton tidak dapat bertahan.
“Maka cara untuk Proton memulih prestasinya ialah tidak ada pilihan lain iaitu perlu menembusi pasaran antara bangsa.
“Selain itu mungkin kelemahan pengurusan Proton menyebabkan kerugian,” dakwanya lagi.
Stok kereta yang tidak terjual juga dakwanya semakin banyak dan ini menyebabkan Proton terpaksa menanggung kos penambahan kereta yang tidak terjual.
Justeru itu, beliau tidak menolak bahawa pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa liberalisasi pasaran automobil Malaysia terjejas, adalah benar. - lanh


How much free photo storage do you get? Store your holiday snaps for FREE with Yahoo! Photos. Get Yahoo! Photos

--------------------------------------------------------------------------

All views expressed herein belong to the individuals concerned and do not in any way reflect the official views of Hidayahnet unless sanctioned or approved otherwise.

If your mailbox clogged with mails from Hidayahnet, you may wish to get a daily digest of emails by logging-on to http://www.yahoogroups.com to change your mail delivery settings or email the moderators at [EMAIL PROTECTED] with the title "change to daily digest".




SPONSORED LINKS
Divine inspiration Islam


YAHOO! GROUPS LINKS




Kirim email ke