Hello everyone,
first off: I know that the topic of "load" has been discussed numerous times, and been a topic on undeadly [1]. I know that this number is not that important.


However:
After upgrading 3 of my systems to 6.1 (from 6.0) I noticed the load average (15min value) has gone up by roughly 1.0, both in the output of daily(8) over some days now and when checking manually with w, top, or uptime.
The systems in question differ a bit:
- amd64 MP (KVM-Guest, dmesg [2], load-example [3])
- amd64 SP (VMware Guest, dmesg and examples not handy right now)
- i386 SP (Alix, dmesg [4], load examples [5])

All were upgraded last week with bsd.rd to 6.1-RELEASE. The systems perform as well as ever and nothing was changed aside from upgrading system and packages. I'm just interested what could change the behavior. A quick check of src/sys/uvm/uvm_meter.c does not show me any changes recently.

Has anybody observed this as well and has an explanation for this?

Thanks,
Christoph



[1]
http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20090715034920&mode=flat

[2]
OpenBSD 6.1 (GENERIC.MP) #20: Sat Apr  1 13:45:56 MDT 2017
    dera...@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 6425526272 (6127MB)
avail mem = 6226112512 (5937MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xf69e0 (11 entries)
bios0: vendor SeaBIOS version "1.9.3-20161116_142049-atsina" date 04/01/2014
bios0: QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996)
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC HPET
acpi0: wakeup devices
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Westmere E56xx/L56xx/X56xx (Nehalem-C), 2494.15 MHz
cpu0: FPU,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,AES,HV,NXE,LONG,LAHF cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 1000MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Westmere E56xx/L56xx/X56xx (Nehalem-C), 2493.77 MHz
cpu1: FPU,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,AES,HV,NXE,LONG,LAHF cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
cpu1: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: smt 0, core 0, package 1
ioapic0 at mainbus0: apid 0 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
acpihpet0 at acpi0: 100000000 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!)
acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!)
"ACPI0006" at acpi0 not configured
"PNP0303" at acpi0 not configured
"PNP0F13" at acpi0 not configured
"PNP0700" at acpi0 not configured
"PNP0501" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"QEMU0002" at acpi0 not configured
pvbus0 at mainbus0: KVM
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82441FX" rev 0x02
pcib0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82371SB ISA" rev 0x00
pciide0 at pci0 dev 1 function 1 "Intel 82371SB IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU DVD-ROM, 2.1.> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2
uhci0 at pci0 dev 1 function 2 "Intel 82371SB USB" rev 0x01: apic 0 int 11
piixpm0 at pci0 dev 1 function 3 "Intel 82371AB Power" rev 0x03: apic 0 int 9iic0 at piixpm0
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Cirrus Logic CL-GD5446" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
em0 at pci0 dev 3 function 0 "Intel 82540EM" rev 0x03: apic 0 int 11, address XX:XX:XX:XX:XX:XX
virtio0 at pci0 dev 4 function 0 "Qumranet Virtio Storage" rev 0x00
vioblk0 at virtio0
scsibus2 at vioblk0: 2 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <VirtIO, Block Device, > SCSI3 0/direct fixed
sd0: 119808MB, 512 bytes/sector, 245366784 sectors
virtio0: msix shared
virtio1 at pci0 dev 5 function 0 "Qumranet Virtio Memory" rev 0x00
viomb0 at virtio1
virtio1: apic 0 int 10
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 1: density unknown
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1 uhidev0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "QEMU QEMU USB Tablet" rev 2.00/0.00 addr 2
uhidev0: iclass 3/0
ums0 at uhidev0: 3 buttons, Z dir
wsmouse1 at ums0 mux 0
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
sd1 at scsibus4 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed
sd1: 119804MB, 512 bytes/sector, 245360153 sectors
root on sd1a (622e389161167fa2.a) swap on sd1b dump on sd1b

[3]
6.0, daily:
1:30AM  up 203 days,  7:26, 0 users, load averages: 0.76, 0.45, 0.42
6.1, daily:
1:30AM  up 3 days, 11:49, 0 users, load averages: 1.76, 1.44, 1.36
6.1, right now:
10:20AM  up 3 days, 20:39, 1 user, load averages: 1.46, 1.47, 1.42


[4]

OpenBSD 6.1 (GENERIC) #291: Sat Apr  1 13:49:08 MDT 2017
    dera...@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Geode(TM) Integrated Processor by AMD PCS ("AuthenticAMD" 586-class) 499 MHz
cpu0: FPU,DE,PSE,TSC,MSR,CX8,SEP,PGE,CMOV,CFLUSH,MMX,MMXX,3DNOW2,3DNOW
real mem  = 267931648 (255MB)
avail mem = 250093568 (238MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: date 11/05/08, BIOS32 rev. 0 @ 0xfd088
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xf0000/0x10000
pcibios0: pcibios_get_intr_routing - function not supported
pcibios0: PCI IRQ Routing information unavailable.
pcibios0: PCI bus #0 is the last bus
bios0: ROM list: 0xe0000/0xa800
cpu0 at mainbus0: (uniprocessor)
mtrr: K6-family MTRR support (2 registers)
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 1 function 0 "AMD Geode LX" rev 0x33
glxsb0 at pci0 dev 1 function 2 "AMD Geode LX Crypto" rev 0x00: RNG AES
vr0 at pci0 dev 9 function 0 "VIA VT6105M RhineIII" rev 0x96: irq 10, address XX:XX:XX:XX:XX:XX ukphy0 at vr0 phy 1: Generic IEEE 802.3u media interface, rev. 3: OUI 0x004063, model 0x0034 vr1 at pci0 dev 10 function 0 "VIA VT6105M RhineIII" rev 0x96: irq 11, address XX:XX:XX:XX:XX:XX ukphy1 at vr1 phy 1: Generic IEEE 802.3u media interface, rev. 3: OUI 0x004063, model 0x0034 vr2 at pci0 dev 11 function 0 "VIA VT6105M RhineIII" rev 0x96: irq 15, address XX:XX:XX:XX:XX:XX ukphy2 at vr2 phy 1: Generic IEEE 802.3u media interface, rev. 3: OUI 0x004063, model 0x0034 glxpcib0 at pci0 dev 15 function 0 "AMD CS5536 ISA" rev 0x03: rev 3, 32-bit 3579545Hz timer, watchdog, gpio, i2c
gpio0 at glxpcib0: 32 pins
iic0 at glxpcib0
maxtmp0 at iic0 addr 0x4c: lm86
pciide0 at pci0 dev 15 function 2 "AMD CS5536 IDE" rev 0x01: DMA, channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <TS8GCF133>
wd0: 1-sector PIO, LBA48, 7647MB, 15662304 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 1 ignored (disabled)
ohci0 at pci0 dev 15 function 4 "AMD CS5536 USB" rev 0x02: irq 12, version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 15 function 5 "AMD CS5536 USB" rev 0x02: irq 12
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "AMD EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
isa0 at glxpcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com0: console
com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
usb1 at ohci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "AMD OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
nvram: invalid checksum
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (263b32b8f2b33513.a) swap on wd0b dump on wd0b

[5]

6.0, daily:
1:30AM  up 15 days,  7:25, 0 users, load averages: 0.72, 0.24, 0.13
6.1, daily:
1:30AM  up 4 days,  5:25, 0 users, load averages: 1.69, 1.22, 1.13
6.1, right now:
10:25AM  up 4 days, 14:20, 1 user, load averages: 1.18, 1.13, 1.09

Reply via email to