Re: [Users] Snapshots not listed for VM using 3.3.4

2014-03-08 Thread Trey Dockendorf
On Sat, Mar 8, 2014 at 1:24 AM, Markus Stockhausen
stockhau...@collogia.de wrote:
 Von: users-boun...@ovirt.org [users-boun...@ovirt.org]quot; im Auftrag von 
 quot;Trey Dockendorf
 [treyd...@gmail.com]
 Gesendet: Freitag, 7. März 2014 23:23
 An: users
 Betreff: [Users] Snapshots not listed for VM using 3.3.4

 I have two VMs in my cluster, one is CentOS 6.5 and one is CentOS
 5.10.  I have updated qemu on the ovirt nodes to use the RPMs from
 http://jenkins.ovirt.org/view/Packaging/job/qemu-kvm-rhev_create_rpms_el6.

 # yum list installed | grep qemu
 gpxe-roms-qemu.noarch 0.9.7-6.10.el6@base
 qemu-img.x86_64   2:0.12.1.2-2.415.el6_5.4
 qemu-kvm.x86_64   2:0.12.1.2-2.415.el6_5.4
 qemu-kvm-tools.x86_64 2:0.12.1.2-2.415.el6_5.4

 I am able to perform a snapshot using the web UI, which succeeds, but
 the snapshot is never listed in the Snapshots tab for either VM.

 Maybe be only a temporary problem and a browser restart could help
 see https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1058618


Opening in a new browser did the trick.  Thanks!

- Trey

 Running virsh -r snapshot-list domain for either VMs shows no snapshots.

 Attached is vdsm.log and engine.log (output when creating snapshot of
 EL6 VM) and vdsm2.log and engine2.log (output when creating snapshot
 of EL5 VM).

 Engine and nodes are updated to 3.3.4
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] Requesting you to add me into mailing group

2014-03-08 Thread Ravi Krishna
Hi,
   I am graduate student of Computer science from Villanova University. I
would like to join the Ovirt community. Can you please add me into mailing
group?
Thank you very much.
Respectfully
Ravikrishna Adepu
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] vdsm python error

2014-03-08 Thread jacek burghardt
I am attempting to use vdsm with arch linux and I am getting this error
when I run vdsm-tool
Traceback (most recent call last):
  File /usr/bin/vdsm-tool, line 151, in main
return tool_command[cmd][command](*args[1:])
  File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/configurator.py, line
220, in configure
if service.service_status(s, False) == 0:
  File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/service.py, line 378,
in service_status
return _runAlts(_srvStatusAlts, srvName)
  File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/service.py, line 341,
in _runAlts
rc, out, err = alt(srv, *args, **kwarg)
  File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/service.py, line 110,
in wrapper
rc, out, err = execCmd(cmd, raw=False)
  File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/service.py, line 36, in
execCmd
return _execCmd(argv, raw=raw, *args, **kwargs)
  File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/utils.py, line 682, in
execCmd
deathSignal=deathSignal, childUmask=childUmask)
TypeError: __init__() got an unexpected keyword argument 'childUmask'
How I can solve it ?
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Requesting you to add me into mailing group

2014-03-08 Thread Alon Bar-Lev


- Original Message -
 From: Ravi Krishna adepuravi...@gmail.com
 To: users@ovirt.org
 Sent: Thursday, March 6, 2014 4:40:26 AM
 Subject: [Users] Requesting you to add me into mailing group
 
 Hi,
 I am graduate student of Computer science from Villanova University. I would
 like to join the Ovirt community. Can you please add me into mailing group?
 Thank you very much.
 Respectfully
 Ravikrishna Adepu

You can subscribe to any list you like via[1]

[1] http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] SD Disk's Logical Volume not visible/activated on some nodes

2014-03-08 Thread John Taylor
I want to jump in here and say I'm seeing the same thing.
ovirt 3.3.2  on f19
hosts  are vdsm 4.13.3-3.fc19

I'm using storage domain iscsi (fujitsu eternus) with 4 hosts. I've
known about the warning with the vg_mda_free ( I asked on lvm with no
response https://www.redhat.com/archives/linux-lvm/2014-February/msg00033.html
) but until now I didn't verify the problem with not seeing the lvs.
My test was create a standalone disk on the iscsi sd. The lv only
shows on the spm where it was created. None of the other 3 hosts show
it.   multipath -r on a non-spm host causes it to show up.

same lvm version
# lvm version
  LVM version: 2.02.98(2) (2012-10-15)
  Library version: 1.02.77 (2012-10-15)
  Driver version:  4.26.0

-John




 This looks wrong - your vg_mda_free is zero - as vdsm complains.

 Zdenek, how can we debug this further?

 I see same issue in Fedora 19.

 Can you share with us the output of:

 cat /etc/redhat-release
 uname -a
 lvm version

 Nir

$ cat /etc/redhat-release
Fedora release 19 (Schrödinger's Cat)
$ uname -a
Linux blizzard.mgmt.futurice.com 3.12.6-200.fc19.x86_64.debug #1 SMP
Mon Dec 23 16:24:32 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
$ lvm version
  LVM version: 2.02.98(2) (2012-10-15)
  Library version: 1.02.77 (2012-10-15)
  Driver version:  4.26.0
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Installing all in one ovirt server

2014-03-08 Thread Itamar Heim

On 03/06/2014 01:03 PM, Sven Kieske wrote:

I'll take this as an opportunity to ask some questions:
if and under what circumstances can the default DC
be safely removed if you do not use it?

Or can't you delete it, would it break something (what)?

Why is there a default DC in the first place?


iirc, so the default template will have a cluster, as null is not allowed.
michal - maybe with template verisons or instance types this will now be 
possible (as cluster can be null for one of them iirc)?




Am 06.03.2014 11:54, schrieb Yedidyah Bar David:

From: Andy Michielsen andy.michiel...@gmail.com
To: users@ovirt.org
Sent: Wednesday, March 5, 2014 6:23:33 PM
Subject: [Users] Installing all in one ovirt server



Hello,



I just finnished installing a new ovirt all in one installation and I noticed
that I have 2 datacenters.



A default one and a local_datacenter. I don't understand why I have 2
datacenters but I suppose I can delete one.


Default is always created. Normal setups start with just it, and others can be 
created if needed.

local_datacenter is all-in-one-specific - you were asked about it during setup 
- name, location etc.
It's local in that it uses a local directory on the host, so VMs on it cannot 
be migrated to other
hosts if/when you add them.




___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Problem with DWH installation

2014-03-08 Thread Yaniv Dary


- Original Message -
 From: Nicolas Ecarnot nico...@ecarnot.net
 To: users@ovirt.org
 Sent: Tuesday, March 4, 2014 4:10:03 PM
 Subject: Re: [Users] Problem with DWH installation
 
 Le 11/11/2013 14:10, Yaniv Dary a écrit :
 
 
  - Original Message -
  From: Michael Wagenknecht wagenkne...@fuh-e.de
  To: Alex Lourie alou...@redhat.com
  Cc: users users@ovirt.org
  Sent: Wednesday, November 6, 2013 9:45:24 AM
  Subject: Re: [Users] Problem with DWH installation
 
  Hi Alex,
  I can't find ovirt-engine-dwh-3.3 in the ovirt-release-el6 repo.
  Can I only install it from the git tree?
 
  There are no el6 packages for dwh yet. This is planned to be introduced in
  oVirt 3.4.
 
 Hi,
 
 Congratulations to everyone involved in 3.4 release.
 
 May someone tell us if the packages discussed above have been managed
 now in el6 for 3.4?

Yes, they are. You are welcome to install reports and DWH in el6.



Yaniv

 
 Thank you.
 
 --
 Nicolas Ecarnot
 
  You can install it with the packaging maven profile for now.
 
 
 
  Yaniv
 
 
  Michael
 
 
  Am 05.11.2013 16:30, schrieb Alex Lourie:
  Hi Michael
 
  The dwh version you are trying to install is unfortunately no longer
  compatible with ovirt-engine-3.3. You will need ovirt-engine-dwh-3.3 for
  it to work.
 
  Alex.
 
 
  --
  Mit freundlichen Grüßen
 
  Michael Wagenknecht
  FuH Entwicklungsgesellschaft mbH
  Geschäftsführer Carola Fornoff
  HRB Freiburg 701203, UID DE255007372
  Elsässer Str. 18, D-79346 Endingen
  Telefon +49 - 7642 - 92866 - 0
 
  ___
  Users mailing list
  Users@ovirt.org
  http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
 
  ___
  Users mailing list
  Users@ovirt.org
  http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
 
 
 
 --
 Nicolas Ecarnot
 ___
 Users mailing list
 Users@ovirt.org
 http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
 
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] vdsm python error

2014-03-08 Thread Dan Kenigsberg
On Fri, Mar 07, 2014 at 07:57:15PM -0700, jacek burghardt wrote:
 I am attempting to use vdsm with arch linux and I am getting this error
 when I run vdsm-tool
 Traceback (most recent call last):
   File /usr/bin/vdsm-tool, line 151, in main
 return tool_command[cmd][command](*args[1:])
   File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/configurator.py, line
 220, in configure
 if service.service_status(s, False) == 0:
   File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/service.py, line 378,
 in service_status
 return _runAlts(_srvStatusAlts, srvName)
   File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/service.py, line 341,
 in _runAlts
 rc, out, err = alt(srv, *args, **kwarg)
   File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/service.py, line 110,
 in wrapper
 rc, out, err = execCmd(cmd, raw=False)
   File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/tool/service.py, line 36, in
 execCmd
 return _execCmd(argv, raw=raw, *args, **kwargs)
   File /usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/utils.py, line 682, in
 execCmd
 deathSignal=deathSignal, childUmask=childUmask)
 TypeError: __init__() got an unexpected keyword argument 'childUmask'
 How I can solve it ?

You need to upgrade you python-cpopen package to v1.3
https://pypi.python.org/pypi/cpopen

___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] Reimporting storage domains after reinstalling ovirt

2014-03-08 Thread Boudewijn Ector
Hi Guys,


Currently I've got a Centos machine running the latest ovirt-release.
This machine is using a local raid set containing  a directory with
ovirt-based VMs from my previous install. The ovirt install is a
completely fresh install, no storage/VMs have been created yet.

What's the best way to reimport those? I might try to create a new
storage domain and copy all old VMs into it (if that works anyway...) ,
or just reimport the old domain from the web-interface.

Does either trick have any advantage, or is there a best practice I
should adhere to?


Cheers,

Boudewijn
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] 3.4 iscsi multipath feature iface initiatorname

2014-03-08 Thread John Taylor
Hi All,
I'm testing the 3.4 iscsi multipath feature and I think I have a
problem with the way  it is creating iscsi ifaces.

The background:
I've got an existing production 3.3 system that is iscsi, and it is
multipath in the sense that there are mulitple networks configured on
the hosts that are used to connect to my iscsi storage (a fujtisu
eternus) and the storage domain is configured with multiple targets
for each lun. This has worked for me but it's not the explicit managed
multipath that the new feature provides.

So in my test 3.4 all-in-one, i've tried to follow the steps at
http://www.ovirt.org/Feature/iSCSI-Multipath. I got the iscsi domain
up, but when I added the iscsi bonds, my storage domain went offline.
After digging through it, the reason  is that the iscsi bond creates
iscsi ifaces, and those ifaces have an initiatorname that is the name
of the network, not the iscsi initiatorname defined in
/etc/iscsi/initiatorname.iscsi

this is the part of vdsm log that shows the iscsi iface creation

Thread-275963::DEBUG::2014-03-06
16:58:15,743::iscsiadm::92::Storage.Misc.excCmd::(_runCmd)
'/usr/bin/sudo -n /sbin/iscsiadm -m iface' (cwd None)
Thread-275963::DEBUG::2014-03-06
16:58:15,786::iscsiadm::92::Storage.Misc.excCmd::(_runCmd) SUCCESS:
err = ''; rc = 0
Thread-275963::DEBUG::2014-03-06
16:58:15,787::iscsiadm::92::Storage.Misc.excCmd::(_runCmd)
'/usr/bin/sudo -n /sbin/iscsiadm -m iface -I em1.218 --op=new' (cwd
None)
Thread-275963::DEBUG::2014-03-06
16:58:15,827::iscsiadm::92::Storage.Misc.excCmd::(_runCmd) SUCCESS:
err = ''; rc = 0
Thread-275963::DEBUG::2014-03-06
16:58:15,828::iscsiadm::92::Storage.Misc.excCmd::(_runCmd)
'/usr/bin/sudo -n /sbin/iscsiadm -m iface -I em1.218 -n
iface.initiatorname -v em1.218 --op=update' (cwd None)
Thread-275963::DEBUG::2014-03-06
16:58:15,875::iscsiadm::92::Storage.Misc.excCmd::(_runCmd) SUCCESS:
err = ''; rc = 0
Thread-275963::DEBUG::2014-03-06
16:58:15,876::iscsiadm::92::Storage.Misc.excCmd::(_runCmd)
'/usr/bin/sudo -n /sbin/iscsiadm -m iface -I em1.218 -n
iface.transport_name -v tcp --op=update' (cwd None)

When those ifaces are used in the iscsiadm connections, I don't get
the luns attached because they're not the correct initiatorname in the
iscsi setup.

I know Francesco wrote of success at
http://lists.ovirt.org/pipermail/users/2014-January/020412.html
Has anyone else seen this?

Thanks,
-John
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Reimporting storage domains after reinstalling ovirt

2014-03-08 Thread Boudewijn Ector
On 09-03-14 02:12, Boudewijn Ector wrote:
 Hi Guys,


 Currently I've got a Centos machine running the latest ovirt-release.
 This machine is using a local raid set containing  a directory with
 ovirt-based VMs from my previous install. The ovirt install is a
 completely fresh install, no storage/VMs have been created yet.

 What's the best way to reimport those? I might try to create a new
 storage domain and copy all old VMs into it (if that works anyway...) ,
 or just reimport the old domain from the web-interface.

 Does either trick have any advantage, or is there a best practice I
 should adhere to?


 Cheers,

 Boudewijn
 ___
 Users mailing list
 Users@ovirt.org
 http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
I just tried reimporting my old storage domains but that doesn't seem to
work:

[root@server data]# pwd
/raid/ovirt-old/data
[root@server data]# ls
1979444d-b79a-494c-8c1a-bcc132e31a04  __DIRECT_IO_TEST__

This is the old data domain I  used, and the
1979444d-b79a-494c-8c1a-bcc132e31a04 contains quite a lot of VMs.

When going to the webinterface and doing :
- Storage
- Import domain
- Type: NFS
- export path: $IP:/raid/ovirt-old/data (and
$IP:/raid/ovirt-old/data/1979444d-b79a-494c-8c1a-bcc132e31a04)

Of course I created an entry in /etc/exports in order to be able to
mount this domain by NFS:


[root@leiden data]# exportfs 
/raid/ovirt   192.168.1.44/255.255.255.255
/raid/ovirt-old
192.168.1.44/255.255.255.255


And ownership is by user vdsm.

Despite of this it doesn't work. Unfortunately this page
(http://www.ovirt.org/Features/Import_an_existing_Storage_Domain) isn't
of much use either.

How should I do this?

Cheers,

Boudewijn
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Installing all in one ovirt server

2014-03-08 Thread Michal Skrivanek


 On 09 Mar 2014, at 01:26, Itamar Heim ih...@redhat.com wrote:
 
 On 03/06/2014 01:03 PM, Sven Kieske wrote:
 I'll take this as an opportunity to ask some questions:
 if and under what circumstances can the default DC
 be safely removed if you do not use it?
 
 Or can't you delete it, would it break something (what)?
 
 Why is there a default DC in the first place?
 
 iirc, so the default template will have a cluster, as null is not allowed.
 michal - maybe with template verisons or instance types this will now be 
 possible (as cluster can be null for one of them iirc)?

Yes. We can now remove quite a few limitations specific to the blank template. 
Thinking of renaming it to default and allow editing and versioning it. 
You can't delete it at the moment though

Thanks,
michal

 
 
 Am 06.03.2014 11:54, schrieb Yedidyah Bar David:
 From: Andy Michielsen andy.michiel...@gmail.com
 To: users@ovirt.org
 Sent: Wednesday, March 5, 2014 6:23:33 PM
 Subject: [Users] Installing all in one ovirt server
 
 Hello,
 
 I just finnished installing a new ovirt all in one installation and I 
 noticed
 that I have 2 datacenters.
 
 A default one and a local_datacenter. I don't understand why I have 2
 datacenters but I suppose I can delete one.
 
 Default is always created. Normal setups start with just it, and others can 
 be created if needed.
 
 local_datacenter is all-in-one-specific - you were asked about it during 
 setup - name, location etc.
 It's local in that it uses a local directory on the host, so VMs on it 
 cannot be migrated to other
 hosts if/when you add them.
 
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] hosted engine help

2014-03-08 Thread Martin Sivak
Hi Jason,

can you please attach the full logs? We had very similar issue before I we need 
to see if is the same or not.

Thanks

--
Martin Sivák
msi...@redhat.com
Red Hat Czech
RHEV-M SLA / Brno, CZ

- Original Message -
 On Fri, Mar 07, 2014 at 10:17:43AM +0100, Sandro Bonazzola wrote:
  Il 07/03/2014 01:10, Jason Brooks ha scritto:
   Hey everyone, I've been testing out oVirt 3.4 w/ hosted engine, and
   while I've managed to bring the engine up, I've only been able to do it
   manually, using hosted-engine --vm-start.
   
   The ovirt-ha-agent service fails reliably for me, erroring out with
   RequestError: Request failed: success.
   
   I've pasted error passages from the ha agent and vdsm logs below.
   
   Any pointers?
  
  looks like a VDSM bug, Dan?
 
 Why? The exception is raised from deep inside the ovirt_hosted_engine_ha
 code.
 ___
 Users mailing list
 Users@ovirt.org
 http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
 
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users