Title: Message
NAKON USPJEHA EKSTREMNIH DESNIČARA NA IZVANREDNIM PARLAMENTARNIM IZBORIMA, POČINJU TEŠKI PREGOVORI ZA SKLAPANJE POSTIZBORNIH TANKIH KOALICIJA
Desničarski udar na Srbiju i regiju

Prevelika razilaženja antiradikalnog bloka za ozbiljno vođenje države

    "Sprem"te se, sprem"te, četnici, silna će borba da bude", orilo se preksinoć iz sjedišta Srpske radikalne stranke koja je na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Srbiji postala uvjerljivo najjača politička stranka u Srbiji.
    Gotovo trećina biračkoga tijela svoj je glas dala radikalima Vojislava Šešelja koji u haaškoj samici, u koju je navodno strpan jer se prije tri dana uživo telefonom javio u neku predizbornu TV emisiju, trenutačno piše knjigu, a njemu je, kako je izjavio njegov zamjenik Tomislav Nikolić, ova pobjeda na izborima i posvećena.
Hrvati bez mandata
    Koalicija "Zajedno za toleranciju" koju čini 15 stranaka, uključujući Demokratski savez Hrvata Vojvodine i Hrvatski narodni savez, nije prešla izborni prag. Predstavnici vojvođanskih Hrvata izjavili su kako uspjeh radikala znači pogoršanje polažaja nacionalnih manjina.
     Prema jučerašnjim nepotpunim podacima radikali će imati 81 zastupnika, DSS ima 53, a DS ih ima 37. Na četvrtom mjestu je G17 sa 34 zastupnika, zatim koalicija Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije sa 23 zastupnika. Socijalistička partija Srbije ima 22 zastupnička mjesta.
    Unatoč vrlo izvjesnom scenariju u kojem SRS, iako najbrojniji, neće moći sastaviti vladu čak i uz pomoć Miloševićevih socijalista koji su također ušli u parlament. Osim te, radikalne vlade, postoji samo opcija antiradikalne - vlade u koju bi ušli svi ostali koji su prešli izborni prag, a koji su se međusobno, do prije nekoliko dana, častili epitetima koji se ne citiraju u civiliziranim novinama.
    Sastave li, dakle, ipak vladu stranke DSS Vojislava Koštunice, DS Borisa Tadića, G17 plus Miroljuba Labusa i SPO/NS Vuka Draškovića i Velimira Ilića, bit će to ipak samo "antivlada", neprincipijelna koalicija stranaka čija su međusobna razilaženja prevelika za ozbiljnije vođenje države. U toj situaciji radikali pomognuti socijalistima bit će učinkovita oporba koja ne može promašiti, a na vrlo sigurnim izvanrednim parlamentarnim izborima pokušaj ignoriranja volje trećine srpskog biračkog tijela mogao bi rezultirati "radikalnim" povećanjem broja pristaša parole "Da bude bolje. Radikalno bolje."
    No, ostaje i opcija da na stranu radikala prijeđu nezadovoljni zastupnici druge strane ili da im koalicija SRS/SPS ponudi "bolje uvjete političkoga djelovanja" u obliku raznih sinekura te da Srbija ipak dobije "radikalno-socijalističku" vladu stranaka, čija su oba predsjednika u Haagu. Ni ta vlada neće biti bitno stabilnija, no svakako će jasnije izražavati želje birača u Srbiji.
BEOGRAD Robert Valdec

PREDSJEDNIK MESIĆ O IZBORIMA U SRBIJI
Zabrinjavajuća retorika radikala
    - Već su predsjednički izbori pokazali kakav je odnos snaga u srpskom političkom prostoru, pa ovaj rezultat nije iznenađenje. Pretpostavljam da radikali neće uspjeti sastaviti vladu, već će to napraviti stranke s demokratskim predznakom. Radikali su u kampanji najavljivali promjenu granica između država bivše Jugoslavije i to može biti zabrinjavajuće za cijelu regiju. Nadam se da će Srbija nastaviti put prema Europi, ali će trebati puno mudrosti i tolerancije među političkim partnerima da se nađe savez stranaka koje će se slagati u strateškim ciljevima, ulazak u europske integracije - izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
    Mesić ocjenjuje da će uspjeh radikala ohrabriti one snage u Srbiji i Crnoj Gori koje žele samostalne države i smatraju da svaka od njih treba zauzeti sama svoje mjesto na novoj karti Europe.
    - Nadao sam se da će u Srbiji doći do francuskog sindroma, a to je vrijeme kada je Le Pen imao uzlaznu liniju, nakon čega je došlo do otrežnjenja i demokratskog odgovora u Francuskoj. Umjesto toga, dobili smo vraćanje mitova, vraćanje politici koja je doživjela apsolutni neuspjeh. Sve to govori da javnost nije izvukla pravu pouku, institucije su inficirane nacionalizmom. No, mi smo susjedi, svatko na svome prostoru, i moramo surađivati. Za sve zemlje gdje je vladalo jednostranačje bilo je potrebno nekoliko izbornih ciklusa da se dođe do etablirane demokracije. Vjerujem da je ovo u Srbiji samo jedna faza - kazao je Mesić.
J. Popović


Sanader želi daljnju normalizaciju
    Pazeći da njegova izjava ne bi bila protumačena kao miješanje u unutarnje stvari druge države, premijer Ivo Sanader rekao je kako je sigurno da su izbori u Srbiji "pokazali zanimljive trendove među biračima".
    - Pričekat ćemo formiranje koalicijske vlade jer sigurno je da će ona biti koalicijska, pa ćemo tek tada moći donijeti političku ocjenu - rekao je premijer. Napomenuo je da Hrvatska i dalje želi normalizaciju odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom. Hrvatskoj je želja da i Srbija bude u EU kada se za to steknu uvjeti, no sigurno je da pozicija Hrvatske ne može ovisiti o unutarnjim pitanjima Srbije.
    - Bez obzira na to koja vlada bila u Srbiji, želimo normalizaciju odnosa, kao i to da Hrvatska pomogne koliko je u njezinoj moći međunarodnoj zajednici pri stabiliziranju stanja u regiji. Ali Hrvatska pritom ne želi i ne smije biti talac bilo koje zemlje - rekao je Sanader. (d)

KOMENTAR
Pobjeda Šešelja loša je vijest i za Hrvatsku
    Srbija je u nedjelju skrenula u ekstremni radikalizam, koji će definitivno zaustaviti reforme čiji je kraj počeo ubojstvom Zorana Đinđića. Svi su prognozirali pobjedu Šešeljevih radikala, ali nitko nije očekivao da će dobiti tri puta više glasova nego na parlamentarnim izborima 2000. Stranke bivšega DOS-a, koje su prije tri godine osvojile 2,4 milijuna glasova, sada su dobile gotovo pola milijuna glasova manje. Čak i ako uspiju formirati vladu, nova koalicija bit će jednako klimava, ako ne i klimavija od prethodne. Teško je povjerovati da će Vojislav Koštunica i Velimir Ilić uspjeti naći zajednički jezik s Miroljubom Labusom, Borisom Tadićem i Goranom Svilanovićem o odlučujućim pitanjima kao što su izručenja Haaškome tribunalu.
    Iako najvjerojatnije neće uspjeti formirati vladu, radikali će sa 81 mjestom u parlamentu predstavljati čvrstu opoziciju na kojoj će bilo koja od mogućih vladajućih koalicija lomiti zube. Ekstremizam Tomislava Nikolića, koji i sada kao i prije deset godina zaziva Srbiju do Karlobaga, pogoršat će odnose sa susjedima i stanje u regiji, uključujući i Hrvatsku.
    Rezultat parlamentarnih izbora u Srbiji nije dobra vijest za Hrvatsku, a ocjene da će Hrvatska sada u očima svijeta imati bolji imidž, u najmanju su ruku površne i plitke. Hrvatska treba stabilne susjede s kojim može surađivati.
Zorana Bajt

 
http://www.vecernji-list.hr/

Одговори путем е-поште