Title: Message
Aerodrom iznad zakona
  Foto: Beta
31.01.2004.
Komisija za zaštitu ponuđača pod pritiskom zbog poništenja tendera vrednog 17,5 miliona evra
BEOGRAD - Svega petnaestak dana pošto je počela sa radom, Komisija za zaštitu prava ponuđača počela je da trpi prve pritiske. Posle delimičnog poništavanja tendera za izvođenje radova na Aerodromu `Beograd`, uprava tog javnog preduzeća najavila je da neće ispoštovati odluku komisije i zatražila njeno preispitivanje, iako su po zakonu dužni da postupe po tom rešenju, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare organizovanoj u Upravi za javne nabavke, povodom saopštenja Aerodroma `Beograd`.
- Komisija za zaštitu je delimično poništila tender vredan blizu 1,2 milijarde dinara, jer je na osnovu nepravilnog bodovanja tenderska komisija donela nepravilnu odluku. Zato smo ih vratili na ponovno bodovanje, što su mogli da učine za dva dana - rekao je Aleksandar Lukić, predsednik Komisije za zaštitu ponuđača, dodavši da polovinu pomenute sume finansira sam naručilac, a pola je kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj, koji će vraćati poreski obveznici.
Osporeno je više tačaka. Prilikom ocene kvaliteta primenjeno je osam različitih podelemenata, s kojima ponuđači nisu bili upoznati u konkursnoj dokumentaciji, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama.
Za bodovanje reference ponuđača podnosilac žalbe, austrijska firma `Štrabag`, koja ima već 30 obavljenih rekonstrukcija aerodroma, dobila je devet bodova, a izabrani ponuđač italijanski `Montanja konstrucioni` je dobio čak 6,29 poena, iako nema nijedan završen sličan projekat, već samo jedan koji je u toku. Treća zamerka bila je što su oba ponuđača dobila maksimalan broj bodova za rok završetka radova, mada su Austrijanci ponudili rok od 180 dana, a Italijani 195. Obrazloženje Aerodroma je da su i jedni i drugi dobili jednak broj bodova, jer se tražilo da posao bude završen do 15. maja 2004. godine. Komisija smatra da naručilac nije mogao da utvrdi da će posao biti završen do tog datuma, jer se nije mogao znati unapred dan početka radova. Takođe, Aerodrom nije dostavio austrijskoj firmi obrazloženo obaveštenje o dodeljenom ugovoru niti odluku o podnetom zahtevu za zaštitu prava, u kojoj bi eventualno odgovorili na primedbe.
- Komisija je upoznata sa saopštenjem za javnost Aerodroma `Beograd` u kome kažu da naša odluka sadrži formalne i materijalne nepravilnosti, da nije u skladu sa zakonom i da su pokrenuli postupak kod nadležnih organa za preispitivanje te odluke. Aerodrom nije dao nijednu konkretnu primedbu, već samo uopštene, i moram da napomenem da ne postoje nikakve nepravilnosti i da je odluka Komisije u skladu sa zakonom. Ovakvu burnu njihovu reakciju doživljavamo kao svojevrstan pritisak na naš rad - rekao je Lukić.
Kako kaže, odluke Komisije su konačne i na njih ne postoji pravo žalbe, tako da ona neće, niti može, preinačiti svoje rešenje i `ne postoji institucija koja to može učiniti, pa nije jasno kome se Aerodrom obratio`. Komisija odgovara samo Vladi i Skupštini Srbije, a ne i naručiocu posla. Ovakvim saopštenjem Aerodrom bahato stavlja do znanja da neće poštovati odluku Komisije, čime se stavlja iznad kompletnog pravnog sistema, dodao je on.
N. Bulatović

Radovi započeti
- Aerodrom nije ispoštovao rokove za zaštitu prava već je, koliko znamo, svega nekoliko dana nakon odluke o pobedniku tendera potpisao ugovor sa izabranom firmom. Ne znam zašto im se toliko žurilo, ali taj njihov ugovor je pravno ništav - kazao je Aleksandar Lukić. Član Komisije Saša Varinac dodao je da je Aerodrom omogućio izabranom ponuđaču početak izvođenja radova još 15. decembra 2003. godine, a 19. decembra poslali su prvi deo dokumentacije Komisiji. Tek 16. januara Komisija dobija kompletnu dokumentaciju na osnovu koje može da donese odluku.


http://www.inter-nacional.com/

Одговори путем е-поште