Title: Message

NAŠI MLADIĆI IZ EMIGRACIJE NE MOGU DA SE VRATE
Kući s tuđim državljanstvom
Imena momaka koji žive u inostranstvu, bez odsluženog vojnog roka a imaju preko 27 godina, nalaze se na spisku na graničnim ulazima u zemlju. - Mnogi su uhapšeni, te sve manje njih dolazi kući

NOVI SAD: U vreme kada nam druge države strogo kontrolišu ulazak na svoju teritoriju, kada su našim državljanima i zemlje u komšiluku morale da, prijalo im to ili ne, uvedu vizni režim, čak i naša zemlja uslovno zatvara granice sopstvenim ljudima. Tretman gonjenih, onih koji se nalaze na „crnim” listama pri ulasku u zemlju, rezervisan je za mladiće koji su tokom proteklih 15 godina, otišli iz zemlje i nisu se vratili da odsluže vojni rok.
Za vreme nezaboravnih devedesetih godina prošlog veka, prema nepreciznim podacima, iz zemlje je otišlo samo preko 30.000 najobrazovanijih ljudi, prema pedantnim statistikama zvaničnika svaki stoti, tada Jugosloven tražio je azil za neku od zemalja Evropske unije, a bili smo i na prvom mestu iseljeničke „top liste” EU. Ako pretpostavimo da je svaki četvrti bio mladić bez odsluženog vojnog roka, dobićemo zaista neverovatnu brojku onih koji sada ne mogu da se vrate u zemlju.
Tada srećni zbog pružene im šanse za bolju budućnost, mnogi od njih nisu razmišljali šta će se desiti kada napune 27 godina i požele da dođu u posetu roditeljima, prijateljima i domovini. Na ulazu u zemlju postoje spiskovi svih koji nisu ispunili svoju dužnost i odslužili vojni rok.
Po podacima Evropskog biroa za prigovor savesti, letos je za samo nedelju dana sa granice privedeno 28 momaka, a kako njihov predstavnik Igor Seke kaže, brojka je sigurno veća, jer mnogi neće o tome da govore, kako sebi ne bi otežali situaciju. Takođe, protiv svih mladića koji se nisu odazvali pozivu posle 27. godine, Vojska je podnela prijave.
Mnogi su čak bili zavarani time što im je, bez obzira na neodsluženi vojni rok, Vojska produžila pasoše na 10 godina. Tom logikom, mislili su da mogu slobodno da dođu. Nisu bili u pravu.
Ono što još više zbunjuje, jesu izjave političara. Naime, po nezvaničnim izvorima, nakon poziva bivšeg ministra odbrane Borisa Tadića, pred decembarske parlamentarne izbore, svim mladićima u dijaspori da slobodno dođu i glasaju jer ih niko neće privesti, prvog dana su uhapšena četvorica, a drugog, trojica mladića. Do ovoga je navodno došlo zbog loše koordinacije izmeću čelnika ministarstva i Vojske.
Dakle, situacija je neverovatno fantastična. Mi veoma teško možemo otići iz zemlje, čak i turistički i to već godinama znamo, ali priča dobija prizvuk apsurda sa činjenicom da ne može slobodno ni da neko uđe u Srbiju i Crnu Goru, iako ima njeno državljanstvo, sve dok ne dobije tuđe.

A. Vidanović

 
http://www.dnevnik.co.yu/


Одговори путем е-поште