Title: Message
Koštunica sledeće nedelje putuje u Podgoricu na pregovore o Savetu ministara

Srbija traži i odbranu i diplomatiju

BEOGRAD - Vojislav Koštunica, premijer Srbije, otputovaće početkom sledeće nedelje u Podgoricu kako bi se sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem dogovorio oko promena u Savetu ministara državne zajednice Srbija i Crna Gora.

U tim razgovorima Koštunica će, kako saznajemo, zatražiti da zadrži ministarstva odbrane i inostranih poslova.
Ni u Vladi Srbije, ni u Vladi Crne Gore, juče niko nije mogao da potvrdi tačan datum Koštuničine posete Podgorici.

Međutim, Miodrag Vuković, istaknuti funkcioner DPS, izjavio je da su telefonom obavljeni neformalni razgovori o Koštuničinoj poseti Crnoj Gori, kao i da bi trebalo da se premijeri Srbije i Crne Gore sastanu do srede, ali nije mogao da precizira tačan datum.

Vuković je podsetio i na odluku Predsedništva stranke da Crna Gora neće insistirati na jednom mestu u Savetu ministara i da će ispoštovati odluku Srbije.
- Ako predstavnici Srbije budu tražili oba ministarstva mi ćemo prihvatiti i poštovati takvu odluku, jer hoćemo dobre odnose sa Srbijom - ističe Vuković.

Ljajić ostaje

Dosadašnjeg šefa diplomatije Gorana Svilanovića zameniće Vuk Drašković, resor ljudskih i manjinskih prava nastaviće da vodi Rasim Ljajić, dok je Ministarstvo odbrane pod znakom pitanja. Naime, neizvesno je i da li će Boris Tadić zadržati funkciju vojnog ministra. U javnosti se speklulisalo da bi Tadićevo mesto mogao da zauzme Vukašin Maraš, njegov zamenik iz Crne Gore, ali pošto su Crnogorci odustali od mesta u Savetu ministara, odbrana će svakako pripasti Srbiji. Postavlja se pitanje da li će Tadić istrajati u odluci da ne napušta mesto vojnog ministra uprkos nekim "pritiscima" iz svoje stranke da se povuče i pređe u opoziciju.
Sadašnji saziv Saveta ministara čini pet ministarstava, na čelu sa Svetozarom Marovićem, koji je ujedno i predsednik SCG.
Resori odbrane, diplomatije i ljudskih i manjiskih prava, pripali su Srbiji, a ekonomski odnosi sa inostranstvom i unutrašnja trgovina Crnoj Gori.

On navodi da još nije doneta konačna odluka o personalnim rešenjima, što se tiče crnogorskog kadra. Igor Lukšić, zamenik ministara diplomatije, podneo je ostavku zbog imenovanja na funkciju ministara finansija Crne Gore.

Treba podsetiti da je Ustavna povelja prekršena na samom startu i da su političkim dogovorom ministarstva odbrane i inostranih poslova pripala Srbiji, umesto jedno Srbiji a drugo Crnoj Gori. Predviđeno je da se posle dve godine mesta rotiraju, tako da će početkom 2005. godine oba mesta pripasti Crnoj Gori.

Iako je bilo najavljivano da će se u protekloj nedelji završiti konsultacije o promenama na nivou državne zajednice, kao i održavanje sednice Skupštine SCG, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta, to se neće dogoditi ni ove nedelje.

Sednica parlamenta SCG odložena je, zbog odsustva nekih poslanika i potpredsednika parlamenta Milorada Drljevića, koji će našu delegaciju predvoditi u višednevnoj poseti Londonu, na poziv britanskog parlamenta .

Sadašnji saziv Saveta ministara čini pet ministarstava, na čelu sa Svetozarom Marovićem, koji je ujedno i predsednik SCG.

D. Gavrilović


http://www.glas-javnosti.co.yu/

Одговори путем е-поште