PATRIOT (Rewpublika Srpska)
 
BROJ 109
22. 3. 2004.
 
http://www.patriotmagazin.com/media/017.htm

Srpska krv ponovo teče Kosmetom

KFOR nemi svedok Vartolomejske noći

Nemušti KFOR gledao je kako da spase sebe ostavljajući pravoslavne na milost i nemilost razjarenoj rulji. Na Kosovu je Vartolomejska noć, pogrom nad jednim narodom, njegovim dostojanstvom i sudbinom – rekao mitropolit Amfilohije. Komandant južnog krila NATO-a admiral Gregori Džonson ocenio je da je masovno nasilje, koje i dalje traje na Kosovu – etničko čišćenje

piše: Nenad M. Stevanović

Dugo očekivana i, po svemu prikazanom, brižljivo planirana operacija šiptarskih separatista na Kosovu i Metohiji uspela je da iznenadi jalove trupe KFOR - a, koje su prva tri dana pogroma nemo gledale linč pravoslavnog življa u južnoj srpskoj pokrajini.

Ubijeno je više od 30 ljudi, više stotina je ranjeno, hiljade poterane u izbeglištvo. Više od 20 srpskih crkava je spaljeno, 400 kuća porušeno. Pod stampedom šiptarskih fašista zapaljeno je i nekoliko ambulanti i domova zdravlja, pa čak i jedan dom kulture.

Glavna meta terorista su svakako centralne enklave u središnjem i južnom delu Kosmeta.

Sve je počelo posle ranjavanja snajperskom puškom jednog srpskog mladića iz Čaglavice. Već tada su Šiptari očekivali žestoku srpsku reakciju, ali ona je izostala. Tada su se, po obrascu Markala i Račka, odlučili na već toliko puta proverenu režiju. Nesrećnu smrt trojice albanskih dečaka koji su se igrajući udavili, iskoristili su za monstruoznu priču – Srbi su nahuškali pse, pred kojima su mali Šiptari bežali i tako se udavili. Sutradan je počeo termidor. Masovna ubistva, pljačkanja, paljevine. Nemušti KFOR gledao je kako da spase sebe ostavljajući pravoslavne na milost i nemilost razajrenoj rulji.

Spaljena je prizrenska Bogoslovija, gori Bogorodica Ljeviška, a leševe srpskih civila i dalje razvlače psi po Obiliću. KFOR se sporo konsoliduje odbijajući pomoć Beograda, koji je prvi dan pogroma ponudio Vojsku Srbije i Crne Gore kao pomoć u smirivanju stanja.

Ovog puta dilemu o namerama Šiptara nisu imali ni njihovi mentori sa zapada. Komandant južnog krila NATO-a admiral Gregori Džonson ocenio je da je masovno nasilje, koje i dalje traje na Kosovu – etničko čišćenje.

"Takve aktivnosti su zapravo etničko čišćenje, koje ne sme da se nastavi, i zato smo i došli na Kosovo", izjavio je admiral Džonson novinarima u Prištini nakon sastanka sa šefom UNMIK-a Harijem Holkerijem.

Džonson je ocenio da je masovno nasilje na Kosovu "orkestrirano" jer "postoji obrazac" po kome se nemiri odvijaju.

Termidor u Obiliću

Naročito dramatično bilo je u Obiliću, gde Srba više nema i koje je prekršeno u Kastriot. Više od 150 Srba, među kojima ima dosta dece, čak i trudnica, koji su pred albanskim terorizmom iz Obilića i okolnih naselja i Prištine evakuisani u kamp KFOR-a kod Kosova Polja, provode noći samo sa po jednim ćebetom.

U južnom delu Mitrovice uvedeno je vanredno stanje, potvrdila je portparol UNMIK-a Izabela Karlovic. Ona je obrazložila da je KFOR preuzeo obaveze oko bezbednosti u Mitrovici i odlučio da zatvori policijsku stanicu u južnom delu grada.

Na pitanje novinara da li je u južnom delu Mitrovice uvedeno vanredno stanje, portparol UNMIK policije Derek Čepel rekao je da je na ulicama južnog dela Mitrovice samo KFOR, "koji je, u neku ruku, uveo vanredno stanje".

"Nijedan pripadnik UNMIK policije nije izgubio život. Imamo stotinu povređenih", rekao je Čepel na konferenciji za novinare održanoj u Prištini.

Portparol UNMIK-a Izabela Karlovic izjavila je da civilna misija na Kosovu pokušava da organizuje dopremanje hrane i drugih neophodnih potrepština stanovništvu u enklavama ili kampovima.

Čak je i prištinski novinar i osnivač lista Koha ditore Veton Suroi izjavio da je albanska strana organizovala sadašnje nasilje na Kosovu i Metohiji s ciljem da se protera srpsko stanovništvo.

"Mislim da smo ušli u drugu fazu, gde je nasilje očigledno organizovano i orkestrirano. Cilj je, s jedne strane, da se zastraši srpsko stanovništvo i protera iz centralnog Kosova uništavanjem njihovih kuća i crkava. S druge strane, akumulirani gnev je uperen protiv UNMIK-a i KFOR-a, što je do juče bilo nezamislivo", rekao je Suroi za Bi-Bi-Si.

Kosovski Albanci imali su unapred spremljen plan "da opustoše ognjem i mačem" pokrajinu, ocenio je italijanski general Alberto Primiseri, koji komanduje multinacionalnoj brigadi Jugozapad.

Primiseri je opisao operaciju spašavanja četiri srpske monahinje iz jednog manastira koji je "opkolila grupa od najmanje 500 Albanaca bacajući na zdanje molotovljeve koktele. Mi smo odgovorili na albansku vatru i ranili nekoliko njih."

"Oluja dva" na delu

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da se nasilje na Kosovu sporo smiruje, ali da se "ne treba opustiti", jer će se najverovatnije nastaviti.

Čović je, gostujući na BK televiziji, rekao da na Kosovu trenutno postoji "nekoliko interesantnih procesa".

"KFOR u pojedinim sredinama traži da se srpski stanovnici evakuišu. Odmah posle evakuacije dolaze grupe terorista koje pale ta sela", rekao je Čović i dodao da se mora razmišljati o tome kako će se i da li će se evakuisani Srbi vratiti svojim domovima.

"Ovo je strategija spaljene zemlje. Ovo je 'Oluja dva' i sada je u toku novo etničko čišćenje", rekao je Čović.

Za to vreme ministar policije Srbije Dragan Jočić izjavio je da su mogući incidenti i napadi na jugu Srbije kako bi bila skrenuta pažnja sa Kosova, a srpske snage bezbednosti bile naterane da reaguju.

"Tako bi mogli da kažu da je na delu represija Srbije, a da Kosovo bude gurnuto u drugi plan i u tišini ‘pometeno'", rekao je Jočić za RTS.

On je dodao da srpske vlasti neće "pasti" na te provokacije i dati povoda bilo kome da se nastavi ono što je početo 17. marta na Kosovu.

Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju saopštio je da je najteža situacija u opštinama Kosovo Polje, Lipljan, Obilić i Gračanica. Zbog izraženog pokretanja stanovništva i smanjenih mogućnosti pristupa magacinima opštinskih organizacija Crvenog krsta, zalihe hrane su veoma oskudne.

Koordinacioni centar je istakao da su njegove dežurne službe u stalnom kontaktu sa predstavnicima enklava, nastojeći da informacije dobija, pre svega, od zvaničnih predstavnika lokalnih zajednica. Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju saopštio je da je u Gračanici oko 200 izbeglih lica iz Lipljana, Kosova Polja i Kišnice.

U saopštenju se navodi da je 80 lica smešteno kod rođaka i prijatelja, dok je 120 izbeglih pronašlo utočište u Crvenom krstu.

"Vrše se pripreme za prihvat još jednog broja izbeglih, a u tom cilju oslobođena je sportska sala osnovne škole. Nedostaju hrana, ćebad, higijenski paketi, kao i dušeci", navodi se u saopštenju.

Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju saopštio je da je počelo otvaranje punktova za prihvat raseljenih lica na administrativnim prelazima Končulj, Merdare, Ribarić i Rudnica.

Stojanka Petković iz Koordinacionog centra za Kosovo, zadužena za socijalna pitanja, kaže da Srbima preti humanitarna katastrofa i da je više hiljada njih smešteno u neadekvatnim uslovima u bazama KFOR-a širom Kosova.

"Najavljeno je prebacivanje više od 700 Srba iz Gnjilana na sever Kosova, a pretpostavlja se da će takvih slučajeva biti još", kaže Petković i dodaje da nije pronađeno rešenje za njihov smeštaj.

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan ozbiljno razmatra mogućnost evakuacije osoblja UN-a van Kosova, mada ne očekuje potpuno izmeštanje, ali je moguće zavođenja jedne vrste vojne uprave, saznaje Bi-Bi-Si iz pouzdanih izvora.

Srbima preti humanitarna katastrofa, a zvaničnik UNMIK-a priznaje grešku misije, koja nikada nije dovoljno snažno odgovorila na slične indicije, javlja Bi-Bi-Si.

Nemački KFOR uveo je vanredno stanje u opštini Kosovska Vitina u nameri, kako kažu, da spreče dalju eskalaciju nasilja.

KFOR je pod komandom admirala Gregorija Džonsona, komandanta južnog krila NATO-a.

"Naše obaveze se mere satima"

– Francuski predsednik Žak Širak i nemački kancelar Gerhard Šreder obećali su mi da će učiniti sve da se zaustavi nasilje nad Srbima na Kosovu. Važno je zaustaviti etničko čišćenje odmah i naše delovanje u ovom trenutku se ne meri danima i mesecima, već satima – izjavio je predsednik SiCG Svetozar Marović nakon sednice Saveta ministara državne zajednice posvećene Kosmetu i vrlo žive međunarodne aktivnosti, koju je imao u cilju zaustavljanja albanskog terora u pokrajini.

Pred novinarima Marović se pojavio sa članovima svoga kabineta, a od ministara je nedostajao Goran Svilanović, koji je u sedištu UN-a u Njujorku, i Boris Tadić, koji se u tom trenutku na administrativnoj granici sa Kosmetom sastao sa glavnokomandujućim južnog krila NATO-a Gregorijem Džonsonom.

– Vlasti Srbije i Crne Gore trude se da o razmeri zločina na Kosovu što pre obaveste sve uticajne političke institucije u svetu, a budućnost Kosova moguća je jedino kao multietnička, a nje nema ako na Kosovu ne bude nikoga osim Albanaca – istakao je Marović. – Nadamo se da će zaključci SB-a i osuda nasilja uticati na sve pozvane i nadležne na Kosovu da se prekine sa terorizmom, obezbedi bezbednost za sve etničke zajednice i počinioci zločina privedu zakonu i pravdi – istakao je predsednik SiCG. – Važno je da se zaustavi etničko čišćenje i naše obaveze se ne mogu meriti danima i mesecima, već satima, jer je teško sprečiti da ljudi ne idu tamo gde mogu spasiti živu glavu. Ako se Kosovo etnički očisti, to će biti poraz vrednosti za koje se zalažemo i mi u SiCG, ali i UN-u i EU i savremeni svet – poručio je Svetozar Marović.


Ruska Duma: Za povratak srpske vojske

Donji dom ruskog parlamenta Državna duma, osudio je "albanske ekstremiste" kao odgovorne za sukobe na Kosovu i zauzeo se za donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN-a po kojoj bi Vojska Srbije i Crne Gore imala pravo da štiti Srbe na Kosovu.

"Dejstva albanskih ekstremista dovela su do mnogobrojnih ljudskih žrtava i ponovo vratila region na ivicu građanskog rata", navodi se u jednoglasno usvojenoj izjavi Dume.


Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica ocenio je da nezavisnost Kosova nije dobro rešenje, već da treba tražiti drugu soluciju bez promena granice, kako se ne bi negativno uticalo na ceo region. U intervjuu britanskoj televiziji Skaj Koštunica je rekao da su napadi na srpsku zajednicu orkestrirana akcija i ocenio to kao ozbiljan problem i ugrožavanje mira u celom regionu. "Sada je najvažnije da srpska zajednica preživi. Njihove kuće gore, crkve su u plamenu... Važno je da oni prežive i ostanu na Kosovu", rekao je Koštunica.


Goran Svilanović

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović založio se tokom susreta sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu da se napadi na kosovske Srbe jasno okvalifikuju kao orkestrirano nasilje ekstremnih Albanaca u cilju etničkog čišćenja pokrajine.

Nakon razgovora sa glavnim zamenikom američkog državnog sekretara Ričardom Armitidžom i pomoćnikom zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ketlin Stivens, Svilanović je rekao da je dogovoreno povećanje vojnog prisustva na Kosovu, uz upućivanje novih snaga.


Vuk Drašković

Neuverljiva Rezolucija Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu je neuverljivi i deklarativni spisak preporuka i dobrih želja bez pokrića u stvarnosti i bez konkretnih odluka i akcija međunarodne zajednice na zaštiti Srba i njihove hrišćanske kulturne baštine, ocenio je juče predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Da je Rezolucija nedorasla kosovskoj drami, kazuje i činjenica da ona, čak, i ne spominje reč "terorizam", nego uopštenu frazu "ekstremizam". Umesto da albanski politički lideri budu proglašeni odgovornim za terorizam i etničko čišćenje, njima je upućen apel za "obustavu nasilja".


Protesti po Srbiji

Hiljade Beograđana, prvenstveno studenata i srednjoškolaca, nastavljaju proteste ulicama srpske prestonice zbog albanskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Mitropolit Amfilohije je pred hramom svetog Save služio moleban za sve ubijene Srbe u Pokrajini.

Mladi su se sa parolama "Stop terorizmu" , "Zaustavite genocid" i uz povike "Idemo na Kosovo", "Kosovo je srce Srbije", "Pomozi, Bože" slivali u petak sa svih strana ka zgradi Vlade Srbije, gde su se okupljali Beograđani i prognani s Kosmeta noseći transparente s fotografijama nestalih i ubijenih.

Uz pevanje "Bože, pravde", oko petnaest hiljada ljudi je krenulo predvođeno najvišim državnim i crkvenim zvaničnicima od Vlade Srbije ka hramu svetog Save. Na čelu kolone su bili premijer Srbije Vojislav Koštunica i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, celokupna Vlada Srbije i predstavnici državne zajednice s ministrom odbrane Borisom Tadićem. Beogradom su se čula crkvena zvona i ona sa Svetosavskog hrama kada su se zvaničnici približili platou. Nakon molebana za nastradale Srbe na hiljade sveća ostalo je zapaljeno na platou ispred hrama, a mitropolit Amfilohije je pozvao građane i vlade da pod hitno počnu prikupljanje novca za srpski narod na Kosmetu, moleći Srbe u pokrajini da izdrže i ne napuste Kosovo i Metohiju.

– Na Kosovu je Vartolomejska noć, pogrom nad jednim narodom, njegovim dostojanstvom i sudbinom. Očekujemo od Ujedinjenih nacija, Saveta bezbednosti i Evropske unije da nazovu stvar pravim imenom i da pomognu Albancima i nama i da zavlada pravda na Kosovu i Metohiji – rekao je mitropolit.

– Prvi put u istoriji Kosmet je ostavljen na milost i nemilost, a pod staranjem međunarodne zajednice postao je najčistiji etnički prostor u Evropi – istakao je akademik Matija Bećković, dok je masa uzvikivala "Idemo na Kosovo".

Pred hramom su bili i Romi s transparentima na kojima traže da se zaustavi albanski genocid nad Srbima.


#####

Одговори путем е-поште