Title: Message

HAŠKI TRIBUNAL
Delimično usvojen prigovor Šešelja

Haški tribunal delimično je usvojio prigovor Vojislava Šešelja, optuženog za zločine nad nesrbima u Vojvodini 1992, da u pokrajini tada nije bilo oružanog sukoba i da stoga ne postoji nadležnost suda u Hagu.

DSHV: Bilo je zločina u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini smatra da bi zločine protiv čovečnosti trebalo procesuirati i pred domaćim sudovima. DSHV reagovao je juče na odluku sudskog veća Haškog tribunala da uvaži prigovor Vojislava Šešelja da taj sud nije nadležan za ratne zločine u Vojvodini, jer „u toj pokrajini početkom devedesetih nije bilo oružanog sukoba”. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini smatra da bi poverenje bilo dublje ako bi se zločini protiv čovečnosti procesuirali i pred domaćim sudovima.”Tada bi i međunarodna zajednica mogla imati veće poverenje u Srbiju. Naravno, da ti zločini nisu postojali, Šešelj ne bi tražio izuzeće nadležnosti Haškog suda”, kaže se u saopštenju.

Odgovarajući na Šešeljev prigovor, sudsko veće predsedavajućeg Karmela Agijusa naložilo je Tužilaštvu da razjasni i čvršće pravno utemelji tačku optužnice koja Šešelju na teret stavlja navodnu odgovornost za deportaciju hrvatskog stanovništva iz vojvođanskog sela Hrtkovci u proleće 1992. Ukoliko tužioci ne budu pružili zadovoljavajuću dokaznu osnovu, sudije bi mogle naložiti da optužba protiv Šešelja za navodne zločine u Vojvodini bude povučena. Šešelj je, između ostalog, optužen da je u maju 1992. godine na sastanku u Vojvodini naložio saradnicima iz Srpske radikalne stranke da “kontaktiraju nesrbe i da im zaprete smrću ako ne odu”, a zatim 6. maja “održao huškački govor u Hrtkovcima u kojem je pozivao na proterivanje Hrvata sa tog područja i pročitao spisak sa imenima pojedinih meštana Hrvata koji bi trebalo da odu u Hrvatsku”. “Nakon tog govora, u Hrtkovcima je pocela kampanja etnickog čišćenja usmerena protiv nesrba, a narocito Hrvata. Tokom sledeća tri meseca, mnogi nesrbi bili su šikanirani, pretilo im se smrću i zastrašivalo, prisiljavajući ih na odlazak. Kuće Hrvata su opljačkane i u njih su se uselili Srbi. Često su se u kuće nesrba koji su bili naterani na odlazak useljavale srpske porodice raseljene iz drugih delova bivše Jugoslavije”, navodi se optužnici protiv Šešelja. Šešelj je u 15 tačaka optužen za zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, kao i u Vojvodini. (Beta)

 
http://www.dnevnik.co.yu/


Одговори путем е-поште