Title: Message

Posle Gračanice, nova upozorenja o mogućem novom naletu terorista

Dozirano nasilje zbog straha od reakcije sveta

BEOGRAD - Ubistvo sedamnaestogodišnjeg Dimitrija Popovića u Gračanici test je albanskih separatista, kojim oni proveravaju strpljenje i spremnost međunarodne zajednice da se ozbiljnije uključe u rešavanje kosovske krize - ocenjuju analitičari, koji ne isključuju mogućnost i novog nasilja u južnoj srpskoj pokrajini.

Tomislav Kresović, politički analitičar, kaže da Albanci prvenstveno testiraju način i dinamiku delovanja Unmik administracije i Kfora na Kosovu.
- Ako Unmik i Kfor budu efikasni kao što do sada nisu, na Kosovu i Metohiji se mogu očekivati novi talasi nasilja. Jasno je da će albanske političke partije i teroristi ANA iskoristiti prazan hod do postavljenja novog šefa Unmika za radikalizaciju bezbednosnih prilika u pokrajini - smatra Kresović.

On upozorava da se pojačanje terorističkih aktivnosti može očekivati oko Vidovdana, kada bi terorističke mreže po Kosovu i Metohiji mogle da organizuju akcije slične onim od 17. marta.

Kresović navodi tri razloga, zašto baš kraj juna. Prvo, jer je reč o velikom srpskom prazniku, zatim što bi dotada bili poznati rezultati predsedničkih izbora u Srbiji, i najzad, još nije imenovan šef Unmika.

"Živo blato"

Boris Tadić, predsednik DS, najoštrije je osudio ubistvo srpskog mladića u Gračanici i ponovio da međunarodna zajednica treba da spreči napore albanskih ekstremista i terorista da etnički očiste južnu srpsku pokrajinu jer bi to destabilizovalo region i dovelo do sloma demokratskih procesa.
Dušan Proroković, funkcioner DSS izjavio je da situacija na Kosovu preti da se pretvori u "živo blato" koje može da ugrozi sve zemlje zapadnog Balkana. On je rekao da bez mira i sigurnosti za sve stanovnike Kosova ne može biti stabilnosti na Balkanu. Proroković je upozorio da se ubistva Srba na Kosovu dešavaju u pravilnim vremenskim razmacima i da, po pravilu, stradaju deca.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, kaže da ubistvo Dimitrija Popovića, ako se uzmu u obzir motivi od 17. i 19. marta kada su meta napada bile Gračanica i Čaglavica, pokazuje čvrstu nameru albanskih terorista da se očisti centralno Kosovo od Srba.

- Ovaj događaj predstavlja proveru sposobnosti međunarodne zajednice i samoorganizovanja Srba, ali i dokaz da održava nasilje koje je počelo u novembru 2002. godine - izjavio je Janjić dodajući da je ubistvo u Gračanici bilo planirano.

Dodaje da je nasilje na Kosovu etnički i politički motivisano i da će ono politički biti potrebno Albancima i možda međunarodnoj zajednici u septembru ili početkom oktobra. To bi, prema Janjićevim rečima, ujedno bio i pokušaj da se završi ono što je započeto 17. marta. Međutim, on ocenjuje da je to mogući rasplet, ali da bi on mogao da bude i obrnut u pozitivnom smeru.

Od eskalacije nasilja posle ubistva Popovića strahuju i zvaničnici EU. Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, izjavila je da najnovije ubistvo sluti na nove nevolje u regionu ali da međunarodne snage neće dozvoliti novo nasilje kao što se to desilo sredinom marta.

R. Nikolić

 
http://www.glas-javnosti.co.yu/

Одговори путем е-поште