Title: Message

Iv En Prentis, britanski novinar lista "Tajms"

"Oven potvrdio da su masakr na 'Markalama' počinili muslimani"

BEOGRAD - Poznati britanski novinar lista "Tajms" Iv En Prentis rekla je juče u Beogradu da joj je Dejvid Oven "prije pet-šest mjeseci potvrdio da ima dokaze da su masakr na 'Markalama' u avgustu 1995. godine počinili muslimani".

"Razgovarala sam prije pet-šest mjeseci u četiri oka, jedan na jedan, sa Ovenom i pitala ga da li raspolaže dokazima da su cijelu stvar na 'Markalama' učinili muslimani. On me je pogledao direktno u oči i klimnuo mi glavom", rekla je Prentisova na promociji svoje knjige "Rat jedne žene".

Iv En Prentis, dugogodišnji dopisnik "Tajmsa" sa Balkana, kao drugi dokaz navela je da su eksperti britanskog vojnog časopisa "Džejn difens", čiji su forenzičari vršili uviđaj na "Markalama", nedvosmisleno pokazali da je eksploziv postavljen ispod tezgi, jer su ranjeni imali povrede na donjim dijelovima tijela.

Ona navodi da joj je Ovenov portparol Džon Mils za vrijeme pregovora zaraćenih strana u BiH, koji su vođeni u UN, rekao da su muslimani odbijali prihvatiti mirovni plan.

"Njima je u osnovi bilo rečeno da pregovaraju ili propadnu", navodi Prentisova riječi Milsa, dodajući da je on poslije to demantovao.

Ona u knjizi navodi da su preživjeli svjedoci pričali da nisu čuli karakterističan zvuk granate.

Prentisova navodi u knjizi da joj je jedan zapadni diplomata, koji je u to vrijeme bio u Sarajevu, rekao 1999. godine da je uvjeren da je muslimansko rukovodstvo postavilo bombu.

On je vidio izvještaj UN o incidentu, koji bez ikakvih rezervi okrivljuje muslimane, ali kao diplomata nije mogao da iznese ovu informaciju.

Zapadni diplomata joj je rekao da je ujutro kada se dogodila eksplozija nekim ljudima rečeno da "nije baš zgodan dan da idu na pijacu".

Diplomata je rekao da je drugi znak da je muslimanska vlada bila odgovorna je taj što su državni mediji "s kamerama bili na mjestu u roku od nekoliko sekundi".

Prentisova navodi da portparol vojnog časopisa "Džejns difens vikli" Pol Biver ima dokaze da su UN bile ohrabrivane da prekinu svoju istragu o masakru.

Biver je rekao da mu je jedan od pripadnika britanskih vojnika, oficir stručnjak za eksplozive, tvrdio da su izvještaji UN snaga bili zataškani, jer su inkriminisali Armiju BiH. On je naveo da je pozicija eksplozije bila konzistentna s IEN (improvizovanom eksplozivnom napravom) koja je detonirala na visini između jednog i dva metra od tla. Oficir je slutio da su žica ili vremenski upaljač mogli da budu postavljeni na tezgu. (Srna)

 

http://www.nezavisne.com/

Одговори путем е-поште