Title: Message
 

Prokletstvo ili slučajnost: posle kosovskog boja više nemilih događaja zadesilo je narod na Dan svetog Vida

Vidovdan, dan za sve srpske katastrofe

Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda. Slobodan Milošević 28. juna 1989. na Gazimestanu utro put nacionalizmu i ratovima. Jučerašnji Vidovdan je prekretnica - Srbija je posle dve godine dobila predsednika

Dan svetog Vida, ili Vidovdan, ima posebno značenje u istoriji srpskog naroda koji ovaj datum prvenstveno vezuje za čuvenu Kosovsku bitku, 28. juna 1389. godine. Posle boja na Kosovu više (ne)milih događaja zadesilo je Srbe baš na taj dan - Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda, Slobodan Milošević na Gazimestanu utro put nacionalizmu i ratovima, Slobodan Milošević isporučen Hagu.

Bitka na Kosovu, koja je bila odlučujuća po dalji opstanak srednjevekovne Srbije, označila je kraj srpskog carstva. U boju je poginulo skoro sve srpsko plemstvo, ali je rođen kosovski mit. Priča i pesma o boju i pogibiji dva cara - srpskog Lazara i turskog Murata, koga je ubio Miloš Obilić, prenosila se s kolena na koleno, a taj dan se obeležavao kao dan pobede, a ne poraza. Jer, iako je srpska vojska pretrpela neuspeh, narod nije duhovno poražen. Zato je i osnovno značenje Kosova i Vidovdana u pobedi dobra nad zlim. Kosovo, tako, predstavlja pobedu u duhovnom i moralnom vidu.

I sledeći sudbonosni događaj bio je na Vidovdan 1914. godine, kada je Gavrilo Princip ubio austrijskog prestolonaslednika Ferdinanda i njegovu suprugu. Srbija je tada optužena da je pomagala atentatore i, pošto nije prihvatila ultimatume, Austrija ju je napala. Bio je to uvod u Prvi svetski rat i golgotu koju je srpska vojska doživela.

Još jedan Vidovdan ostaće zabeležen u istoriji - 28. jun 1989. godine, kada je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević povodom obeležavanja šest vekova od čuvene bitke govorio na Gazimestanu. Pred oko dva miliona ljudi iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, Milošević je održao govor u kome su mnogi videli propagiranje ideje velike Srbije. Za mnoge, bio je to uvod u potonje ratove.

Za Miloševića kao da je sve počelo i završilo se s Kosovom i Vidovdanom. Na taj dan 2001. godine prebačen je u pritvorsku jedinicu UN u Ševeningenu, mondenskom delu Haga.

Srbima kao da je Vidovdan večita prekretnica. I jučerašnji Vidovdan ulazi u istoriju jer je Srbija, posle dve godine i tri neuspela izbora, najzad dobila predsednika demokratskog opredeljenja, po volji naroda, ali i demokratskog sveta. Igrom istorijskih okolnosti i Boris Tadić, sadašnji predsednik Srbije, moraće da se bavi pitanjem Kosova.

Lj. Staletović

 
http://www.glas-javnosti.co.yu/

Одговори путем е-поште