Beta - pregled vesti za
Ponedeljak, 25. oktobar 2004. u 18 časova

Srbija i Crna Gora

BEOGRAD - Državni sekretar u britanskom ministarstvu inostranih poslova Denis Mekšejn i predsednik Srbije Boris Tadić izrazili su u ponedeljak žaljenje zbog malog odziva Srba na izborima na Kosovu.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedeljak da bi, ukoliko Tribunal u Hagu odluči da prebacuje slučajeve iz svoje nadležnosti domaćim sudovima, to u ovom trenutku za Beograd mogao da bude veliki problem.

BEOGRAD - Ukoliko se Beograd ne pozabavi pitanjem Haškog tribunala i ne počne širi dijalog o kosovskom pitanju, na Kosovu i u Srbiji, međunarodna zajednica će uskoro govoriti o konačnom statusu pokrajine, izjavio je u ponedeljak državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Denis Mekšejn.

BEOGRAD - Predsednik antiizbornog odbora Kosova i Metohije Ranko Đinović ocenio je u ponedeljak da su u pokrajini i centralnoj Srbiji i u Crnoj Gori kosovski Srbi bojkotom izbora "odbranili načelo demokratije".

PREŠEVO - Stranački lideri Albanca na jugu Srbije ocenjuju u ponedeljak pobedu Demokrstkog saveza Kosova na parlamentranim izborima na Kosovu, kao "doprinos stabilizaciji stanja i u opštinama u Srbiji gde žive Albanci".

PRIZREN - U opštinskoj izbornoj komisiji u Prizrenu ni u ponedeljak nije bilo moguće dobiti rezultate subotnjih parlamentarnih izbora.

BEOGRAD - Predsednik Srpskog pokreta obnove i šef diplomatije SCG Vuk Drašković u ponedeljak je svedočio na suđenju optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Draškovića u Budvi.

BEOGRAD - Suđenje grupi od 17 optuženih za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara 1991. nastavljeno je u ponedeljak iskazom dvojice svedoka iz Hrvatske koji su izvesno vreme bili zatvoreni u hangaru sa ostalim ratnim zarobljenicima.
Region i Svet

BRISEL - Čelnici EU i NATO, Havijer Solana i Jap de Hop Shefer u ponedeljak su u Briselu izjavili da "razočaravajuće" slabo učešće Srba na kosovskim izborima neće izmeniti ciljeve sprovođenja demokratskih standarda, zaštite manjina i decentralizacije koji su postavljeni pre izbora.

BERLIN - Nezavisno od ishoda izbora na Kosovu koje su srpski birači bojkotovali, trajno rešenje za Kosovo ne može biti jednostrano, već takvo koje će prihvatiti svi u regionu, rekao je danas u razgovoru sa dopisnikom Bete portparol vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) za spoljnopolitička pitanja, Gert Vajskirhen (Weiškirćen).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                      http://www.beta.co.yu/

Одговори путем е-поште