Srbija i Crna Gora

UPR:SRBIJA-NATO-URANIJUM

POČELO ČIŠĆENJE ZEMLJIŠTA U BOROVCU KONTAMINIRANOG U NATO BOMBARDOVANJU

8.8.2005 16:52 BEOGRAD (Tanjug) - Direktor Uprave za zaštitu životne sredine Srbije Miroslav Nikčević prisustvovao je danas početku radova na sanaciji kontaminiranog zemljišta osiromašenim uranijumom na lokaciji ''Borovac''.

Čišćenje, kao i na lokacijama Pljačkovica i Bratoselce, koje su već očišćene, izvode stručnjaci Instituta za nuklearne nauke ''Vinča'' i Vojske Srbije i Crne Gore. Ugovor je sklopljen 19. jula između Ministarstva nauke i zaštite životne sredine - Uprave za zaštitu životne sredine i Instituta za nukearlne nauke ''Vinča''.

UPR:POZZAREVAC-TUZZILASSTVO-MILOVANOVICH

MILOVANOVIĆ: NIJE BILO NAGODBE SA VLADOM SRBIJE U VEZI TUŽBE PROTIV MARKA MILOŠEVIĆA

8.8.2005 16:48 POŽAREVAC (Tanjug) - Zoran Milovanović, koji je promenom iskaza naveo tužilaštvo da odustane od optužnice protiv Marka Miloševića, demantovao je danas u izjavi Tanjugu spekulacije u medijima da se ''nagodio'' sa Vladom Srbije i da je u tome ulogu imao ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

''Zzelim da se zaustave manipulacije oko moje navodne nagodbe sa Vladom Srbije, u koju je tobože umešan ministar Velimir Ilić'', izjavio je Milovanović, koji je najavio da će se sutra oglasiti širom izjavom za javnost.

UPR:SCG-ZDRAVSTVO-URANIJUM-NATO

STRUČNJACI PONOVO ISPITUJU POSLEDICE NATO BOMBARDOVANJA U SCG

8.8.2005 16:41 BEOGRAD (Tanjug) - Stručnjaci Instituta za radiološku zaštitu ''Dr Dragomir Karajović'' ponovo će testirati stanovnike juga Srbije i crnogorskog poluostrva Luštica kod kojih su 2002, tri godine posle bombardovanja NATO- a, pronađene genetske promene i uranijum u organizmu.

''Opet o svom trošku idemo na Lušticu da testiramo tamnošnjre stanovništvo. Tražićemo uranijum 238, analizirati genetički materijal, urin i krv'', najavio je za današnji denvnik ''Blic'' načelnik Centra za zaštitu jonizirajućeg i nejonizirajućeg zračenja dr Radomir Kovačević.

UPR:SRBIJA-SKUPSSTINA-ZAKON

PREDLOGOM ZAKONA O ZAŠTITI KONKURENCIJE PREDVIĐA OSNIVANJE KOMISIJE

8.8.2005 16:23 BEOGRAD (Tanjug) - Predlogom zakona o zaštiti konkurencije, koji će Skupšitna Srbije razmatrati na vanrednom zasedanju 29. avgusta, obezbeđuje se veća ravnopravnost učesnika na tržištu i osniva nezavisna Komisija za nadzor i sankcionisanje zabranjenog ponašanja.

Ovim propisom, koji je i jedan od uslova za početak pregovora sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, uređuje se i zaštita konkurencije od različitih vidova povrede, sa ciljem podizanja ekonomske efikasnosti.

UPR:BEOGRAD-MUP-ARSENOVICH

PRONAĐEN MRTAV U STANU, ISTRAGA U TOKU

8.8.2005 14:06 BEOGRAD (Tanjug) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je sinoć u svom stanu u Ulici Jurija Gagarina broj 239 u Beogradu pronađen mrtav Miroslav Arsenović (40) iz Beograda.

Beogradska ''Politika'' javila je da je Arsenovićevo ''beživotno telo bilo umotano u čaršaf i položeno na lezaj'' i da su leš otkrili članovi porodice koji su provalili u stan, jer Arsenović nekoliko dana nije odgovarao na pozive. Prema nezvaničnim saznanjima Radiotelevizije Srbije, Arsenović je bio radnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i pretpostavlja se da je ubijen udarcem tupim predmetom.

UPR:POZZAREVAC-TUZZILASSTVO-SAOPSSTENJE

TUŽILAŠTVO: POSTUPLJENO PO ZAKONU, POSLE IZJAVE OŠTEĆENOG

8.8.2005 14:00 POŽAREVAC (Tanjug) - Okružno javno tužilaštvo u Požarevcu saopštilo je danas da je 5. avgusta po izvršenom uvidu u spise Opštinskog suda u predmetu protiv Marka Miloševića iz Požarevca i drugih, odustalo od daljeg gonjenja optuženog Miloševića i o tome obavestilo Sud.

U saopštenju je objašnjeno da je do takvog poteza došlo kada je 18. jula u tužilaštvo došao oštećeni u tom postupku i dao izjavu dežurnom zameniku javnog tužioca da Milošević, za razliku od ostalih optuženih nije, kako njega, tako ni članove njegove porodice, prinudio na bilo šta.

UPR:TADICH-POSETA-SAD

TADIĆ PUTUJE U SAD U DELEGACIJI SCG

8.8.2005 13:31 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić putovaće u delegaciji Srbije i Crne Gore u SAD na 60. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 12. do 17. septembra, potvrđeno je Tanjugu u Tadićevom kabinetu.

U kabinetu je rečeno da još nije odlučeno da li će Tadić putovati u posetu SAD u novembru, kako su najavili pojedini mediji.

UPR:MAROVICH-POSETA-SAD

MAROVIĆ NIJE ZAKAZAO SASTANAK SA DRŽAVNIM VRHOM

8.8.2005 13:03 BEOGRAD (Tanjug) - Predsjednik državne zajednice Svetozar Marović nije tražio, niti je zakazao sastanak sa državnim vrhom Crne Gore i Srbije u vezi sa određivanjem delegacije za učešće na 60. Generalnoj skupštini UN i posjeti SAD, što su objavili neki mediji, pozivajući se na svoje izvore, saopštio je danas kabinet predsednika SCG.

Delegacija SCG za učešće na zasjedanju Generalne skupštine UN od 12. do 17.septembra, još nije određena i o njoj će odlučiti Savet ministara u redovnoj proceduri i uz konsultacije sa državama članicama. Kabinet predsjednika SCG svakodnevno dobro sarađuje sa kabinetima predsjednika država članica, kao i sa kabinetima drugih institucija SCG na poslovima koji imaju značaj za institucije državne zajednice i država elanica, navedeno je u saopštenju.

UPR:SRBIJA-CGORA-ODNOSI

PREDRAG MARKOVIĆ: NEPRIHVATLJIV SAVEZ NEZAVISNIH DRŽAVA

8.8.2005 12:45 PODGORICA (Tanjug) - Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković odbacio je danas kao neprihvatljiv predlog Podgorice o transformaciji državne zajednice u savez nezavisnih država Crne Gore i Srbije i založio se za hitno organizovanje referenduma o državnom statusu Crne Gore, javili su podgorički elektronski mediji.

''Prema zakonu koji su usvojile skupštine država članica, niko nije ovlašćen da pre referenduma građana Crne Gore ozbiljno razgovara o promeni odnosa Srbije i Crne Gore izvan modela državne zajednice'', kazao je Marković.

UPR:LJAJICH-ROMI-NASELJA

DRŽAVA MORA BITI ODLUČNIJA U IZGRADNJI ROMSKIH NASELJA

8.8.2005 12:44 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je Tanjugu da i pored protesta stanovnika blokova u Novom Beogradu, država mora da bude odlučnija i da primeni donetu odluku, i da nastavi sa gradnjom urbanistički i građevinski uređenih naselja za Rome.

''Obaveza je države da Romima koji žive u nehigijenskim naseljima obezbedi smeštaj'', istakao je Ljajić.

UPR:LJAJICH-HAG-SARADNJA

LJAJIĆ:DO NOVEMBRA SNAŽAN PRITISAK NA HRVATSKU, BIH I SCG

8.8.2005 12:44 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je Tanjugu da će do kraja godine biti vršen izuzetno snažan pritisak na Hrvatsku, SCG i BiH da ispune preostale obaveze prema Haškom tribunalu, kao i da će posebno biti usmeren na nekadašnjeg lidera Srba u Bosni Radovana Karadžića.

''Međunarodna zajednica želi da do novembra, kada se obeležava desetogodišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma, reši neki od slučajeva velikih haških optuženika - Karadžića, Mladića ili hrvatskog generala Ante Gotovine'', rekao je Ljajić u intervjuu nacionalnoj novinskoj agenciji.

UPR:ROMI-NBEOGRAD-NETRPELJIVOST

CENTAR ZA PRAVA MANJINA: ESKALACIJA NACIONALNE NETRPELJIVOSTI PREMA ROMIMA

8.8.2005 11:50 BEOGRAD (Tanjug) - Centar za prava manjina upozorio je danas na opasnost eskalacije nacionalne netrpeljivosti prema Romima, ističući da su u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar protesti nastavljeni iako su gradske vlasti odustale od postavljanja kontejnera za socijalno ugrožene Rome.

Nakon višednevnih protesta građanja tog naselja, gradske vlasti su poništile odluku o postavljanju kontejnera u koje su trebalo da se usele Romi.

UPR:STOJKOVICH-MILOSSEVICH-DEMANTI

STOJKOVIĆ: TVRDNJA DA JE VLADA UTICALA NA POVLAČENJE OPTUŽNICE, BESMISLENE

8.8.2005 11:46 BEOGRAD (Tanjug) - Srpski ministar pravde Zoran Stojković izjavio je danas da je tvrdnja da je Vlada Srbije uticala na povlačenje optužnice protiv Marka Miloševića, sina bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, potpuna besmislica.

''Ne želim da komentarsišem taj slučaj, jer nikada nisam komentarisao sudske predmete koji su u toku'', rekao je Stojković Tanjugu.

UPR:SCG-SAD-POSETA

MAROVIĆ TRAŽI HITAN SASTANAK SA DRŽAVNIM VRHOM SCG

8.8.2005 11:01 PODGORICA (Tanjug) - Predsednik državne zajednice Svetozar Marović zatražio je hitan sastanak sa državnim vrhom Crne Gore i Srbije kako bi se rešili nesporazumi uoči najavljene posete Sjedinjenim Američkim Državama, objavile su današnje podgoričke ''Vijesti''.

''Vijesti'' su navele da je spor nastao kada je Marović saznao da se u delegaciji državne zajednice iznenada našao i predsednik Srbije Boris Tadić, ali ne i crnogorski predsednik Filip Vujanović.

UPR:NSAD-DNEVNIK-VOJSKA

KRSTIĆ: REFORMA VOJSKE - DA, ALI - KAKO

8.8.2005 10:42 NOVI SAD (Tanjug) - U reformu Vojske Srbije i Crne Gore se moralo, ali je veliko pitanje kako je sve to izvođeno, izjavio je danas predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju general u penziji Ninoslav Krstić.

''Dosadasnji tok reformi otvorio je niz pitanja: od političkih, preko čisto stručnih do socijalnih ili obrnutim redom ako vam je više stalo do ljudi'', ocenio je Krstić u intervjuu novosadskom ''Dnevniku''.

UPR:CGORA-MITROPOLIT-HRAMOVI

MITROPOLIT AMFILOHIJE: 'SLIJEPCI' NAPADAJU IZGRADNJU HRAMOVA

8.8.2005 7:30 PODGORICA (Tanjug) - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je ''slijepcima'' one koji napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu zbog izgradnje verskih objekata.

On je poručio ''savremenim goniteljima crkve u Crnoj Gori'' da ''pođu u Italiju, Njemačku ili Sloveniju i uvjere se da su svuda po brdima podignuti hramovi''.

UPR:SCG-ROMI-POVRATAK

HALITI: VELIKI BROJ ROMA VRAĆA SE U SCG

7.8.2005 18:16 BEOGRAD (Tanjug) - Član Svetskog parlamenta Roma Bajram Haliti izjavio je danas Tanjugu da je u toku proces ukidanja privremene zaštite, pa se veliki broj Roma iz zemalja zapadne Evrope vraća u Srbiju i Crnu Goru na osnovu obaveza koje je SCG preuzela potpisujući ugovore o readmisiji.

Haliti, koji je u Svetskom parlamentu Roma zadužen za pitanja Roma sa Kosova i Metohije u egzodusu, podsetio je da je devedesetih godina prošlog veka, zbog ratova i diskriminacije na prostoru bivše Jugoslavije, veliki broj Roma dobio privremenu zaštitu u zapadnoevropskim zemljama. On je kazao da je na desetine hiljada Roma iz SCG i posle demokratskih promena 2000. godine nastavilo da traži azil u tim zemljama, ali su gotovo svi zahtevi odbijeni.

Одговори путем е-поште