Srbija i Crna Gora

UPR:SCG-ODBRANA-MINE

UNIŠTAVANJE PROTIVPEŠADIJSKIH MINA U SCG

15.8.2005 17:01 BEOGRAD (Tanjug) - Predstavnici Ministarstva odbrane SCG, Vojske , Agencije NATO za održavanje i snabdevanje (NAMSA) posetiće 17.avgusta Tehničko-remontni zavod u Kragujevcu u kome je u toku uništavanje protivpešadijskih mina oružanih snaga SCG, najavilo je danas Ministarstvo odbrane.

Kako je saopšteno, SCG kao potpisnica ''Otavske konvencije'' trebala bi da uništi više od 1.300.000 komada protivpešadisjkih mina a NAMSA kao i deset zemalja donatora, obezbedili su finansijsku pomoć za realizaciju tog projekta u iznosu od 1.236.000 evra.

UPR:SRBIJA-BATICH-MILOSSEVICH

BATIĆ: BIVŠA SRPSKA VLADA SE NIJE MEŠALA U RAD PRAVOSUĐA

15.8.2005 17:00 BEOGRAD (Tanjug) - Bivši ministar pravde Srbije Vladan Batić izjavio je danas da je pripadao ''ozbiljnoj vlasti koja se nije mešala u rad pravosuđa, za razliku od današnje'', tokom čijeg mandata je povučena optužnica protiv Marka Miloševića.

'' U to vreme Ministarstvo pravde nije imalo nikakve veze s tim slučajem'' , rekao je Batić Tanjugu i podsetio da je 2001. godine tražio razrešenje više od 200 sudija i tužilaca širom Srbije ''od čega ,osim u nekoliko slučajeva nije bilo ništa jer nije postojala politička volja''.

UPR:SRBIJA-TUZZILASSTVO-MILOSSEVICH

REPUBLIČKI JAVNI TUŽILAC O POVLAČENJU OPTUŽNICE PROTIV MILOŠEVIĆA MLAĐEG

15.8.2005 16:28 BEOGRAD (Tanjug) - Republički javni tužilac Slobodan Janković ocenio je danas da je postupanje i odluka zamenika okružnog javnog tužioca u Požarevcu u slučaju Marka Miloševića bilo - zakonito.

''Republički javni tužilac nije, kako se to proizvoljno tvrdi u sredstvima javnog informisanja, dao obavezno uputstvo za postupanje u ovom predmetu ... niti je uticao na donošenje odluke u ovom predmetu'', navedeno je u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva. ''Takođe obaveštavamo javnost da nam nije poznato da je na tužilaštvo vršen politički pritisak za donošenje ovakve odluke'', saopštilo je Tužilaštvo.

UPR:SRBIJA-MILOSSEVICH-MILOVANOVICH

MILOVANOVIĆ OSTAO SAM DA SE BORI PROTIV MARKA MILOŠEVIĆA, MINISTAR ILIĆ

15.8.2005 16:18 KOPAONIK (Tanjug) - Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je danas da je sav teret u slučaju krivičnog gonjenja Marka Miloševića pao na bivšeg ''otporaša'' Zorana Milovanovića, koji je ugrožen i čija porodica ne može da živi normalno.

''Milovanović je, s obzirom na to da su sve tužbe protiv Marka povučene, ostao jedini da ga optužuje za to što ga je išamarao'', rekao je Ilić. On je rekao da je sin bivšeg predsednika bio ''strah i trepet'' i naneo nepravdu celoj Srbiji, a da je sada sav teret pao na Milovanovića, koji bi trebalo da se sam bori i dokazuje njegovu krivicu za ''uličnu tuču''.

UPR:SRBIJA-KOALICIJA-SASTANAK

POZIV G17PLUS ZA SASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE RAZLIČITO PRIHVAĆEN

15.8.2005 16:16 BEOGRAD (Tanjug) - Poziv koalicionim partnerima za hitan sastanak, koji je uputio G17plus, kako bi se razjasnio način i okolnosti pod kojim je povučena optužnica protiv Marka Miloševića, predstavnici stanaka vladajuće koalicije različito su komentarisali u današnjim izjavama Tanjugu.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će razgovori unutar vladajuće koalicije biti o važnim pitanjima koja predstoje - početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, o novom Ustavu Srbije i ekonomskim pitanjima. Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković izjavio je da ta stranka ''apsolutno zahteva'' da se održi , u najskorijem roku, sastanak vladajuće koalicije povodom povlačenja optužnice.

UPR:ZAKON-INFORMACIJE-POVERENIK

ŠABIĆ: ZAKONSKA OGRANIĆENJA ZA POSTUPANJE POVERENIKA

15.8.2005 12:53 BEOGRAD (Tanjug) - Povererenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je danas da ''iz zakonskih razloga'' ne može da postupa po jednom broju zahteva za zaštitu prava, odnosno žalbi, iako oni ''izražavaju opravdan interes javnosti''.

On je istakao da ozbiljan problem postoji u vezi zahteva koji se odnose na informacije koje su u posedu organa državne zajednice, jer se Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, kao republički, ne odnosi na njih.

UPR:VOJSKA-ODEVANJE-SAVET

OSNOVAN SAVET ZA ODEVANJE VOJNIH LICA

15.8.2005 12:08 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić doneo je odluku o osnivanju Saveta za odevanje vojnih lica, objavljeno je u novom broju ''Službenog vojnog lista''.

Savet ima 17 članova i razmatraće pitanja u vezi sa odevanjem vojnih lica u miru i ratu i usvajati zaključke koje odobrava ministar odbrane.

UPR:VOJSKA-PODELA-MINISTARSTVO

PODELA VOJSKE SCG NIJE U NADLEŽNOSTI MINISTARSTVA ODBRANE

15.8.2005 11:51 BEOGRAD (Tanjug) - Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore ne može da komentariše predlog bivšeg komandanta Druge armije Vojske Jugoslavije, generala Radosava Martinovića, da od Vojske SCG budu formirane dve vojske - crnogorska i srpska, jer to pitanje nije u njegovoj nadležnosti, receno je danas Tanjugu u tom ministarstvu.

Pri tome je istaknuto da je Martinović, koji je savetnik crnogorskog premijera Mila Djukanovića, izneo predlog koji prevazilazi ingerencije Ministarstva odbrane, na koji odgovor treba da daju, ukoliko smatraju da je potrebno, nadležni organi državne zajednice.

UPR:GENERALI-STANOVI-CVECHARA

MINISTARSTVO PRIPREMA INFORMACIJU O 'CVEĆARI'

15.8.2005 11:43 BEOGRAD (Tanjug) - Ministarstvo odbrane Srbije i Crne priprema informaciju za Vrhovni savet odbrane o izgradnji zgrade poznate pod nazivom ''Cvećara'' i useljavanju sadašnjih i bivših pripadnika vojske u tu zgradu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu.

Ta informacija će sadržavati sve podatake o izgradnji i podeli stanova u toj zgradi, u Raškoj ulici u Beogradu, kao i da li je u čitavom postupku bilo propusta.

UPR:SCG-SUSEDI-ODNOSI

BOŠKOVIĆ: SVAĐE SA SUSEDIMA ŠTETE EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

15.8.2005 11:33 PODGORICA (Tanjug) - Zamenik ministra inostranih poslova državne zajednice Predrag Bošković izjavio je danas da je Srbija pogoršala odnose sa susedima, čime se ''dovode u pitanje evropske integracije, jer je za njih regionalna saradnja jedan od osnovnih preduslova''.

On je podgoričkim ''Vijestima'' kazao da i Crna Gora trpi posledice takvog stanja.

UPR:CGORA-REFERENDUM-STOJKOVICH

STOJKOVIĆ: TREBA DA GLASAJU I DRŽAVLJANI CRNE GORE KOJI ŽIVE U SRBIJI

15.8.2005 11:19 PODGORICA (Tanjug) - Srpski ministar pravde Zoran Stojković izjavio je danas da na eventualnom referendumu o nezavisnosti Crne Gore pravo glasa treba da imaju i crnogorski državljani koji žive u Srbiji.

''Taj stav Vlade Srbije je jasan i nepotrebno se politizuju stvari. Državljanstvo nije beznačajna činjenica kako neki žele da predstave'', rekao je on podgoričkom ''Danu''.

UPR:DJILAS- KANCELARIJA

NARODNA KANCELARIJA REŠILA 3.500 PREDSTAVKI

15.8.2005 10:44 BEOGRAD (Tanjug) - Direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije Dragan Djilas izjavio je danas Tanjugu da je do sada oko 11.500 građana potražilo pomoć od te institucije a da je Kancelarija uspela da reši oko 3.500 predstavki.

Djilas je u intervjuu nacionalnoj novinskoj agenciji rekao da je plan da do kraja godine u celoj Srbiji bude otvoreno 30 kancelarija predsednika opština ili lokalnih ombudsmana.

UPR:MILOSSEVICH-G17-JANJICH

JANJIĆ: SAMO 'JEFTIN MARKETING' G17 PLUS

15.8.2005 9:38 PODGORICA (Tanjug) - Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da je najava G17 plus o napuštanju Vlade Srbije zbog slučaja Marka Miloševića ''jeftin marketing'' te stranke.

''Vlada Srbije neće pasti zbog tog slučaja, jer da je G17 plus zaista želeo da procesuira ono što je Marko Milošević radio, morala je da nađe mnogo više elemenata za njegovo krivično gonjenje, nego što je tuča i nasilje nad pripadnicima 'Otpora''', kazao je Janjić podgoričkoj ''Republici''.

UPR:CGORA-VOJSKA-MARTINOVICH

MARTINOVIĆ: FORMIRATI CRNOGORSKU I SRPSKU VOJSKU

15.8.2005 9:32 PODGORICA (Tanjug) - General Radosav Martinović, bivši komandant Druge armije Vojske Jugoslavije, predložio je danas da od Vojska Srbije i Crne Gore budu formirane dve vojske - crnogorska i srpska.

Martinović je ocenio da dosadašnji rezultati u reformi Vojske SCG nisu uspešni i da su ''zamijenjeni aferama, koje u kontinuitetu ruiniraju njen kredibilitet''. On je u intervjuu podgoričkoj ''Pobjedi'' rekao da se takvo stanje ''više ne može tolerisati''.

UPR:CGORA-DIPLOMATIJA

CRNA GORA SPREMNA ZA SVOJU DIPLOMATIJU, ZAMENIK ŠEFA DIPLOMATIJE SCG

14.8.2005 17:48 PODGORICA (Tanjug) - Zamenik ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore Predrag Bošković izjavio je danas da je Crna Gora spremna da u trenutku dobijanja državne nezavisnosti, formira svoju diplomatsku mrežu.

On je kazao da Crna Gora u trenutku sticanja nezavisnosti

ne bi imala nikakvih problema u svom diplomatskom predstavljanju na ključnim svetskim adresama, preneli su podgorički elektronski mediji.

UPR:SRBIJA-POPIS-DIJASPORA

U SEPTEMBRU POČINJE POPIS SRPSKE DIJASPORE

14.8.2005 17:46 BEOGRAD (Tanjug) - U septembru počinje popis srpske dijaspore a za godinu dana, kada budu prikupljeni zbirni podaci, prvi put u istoriji znaćemo tačno koliko je građana Srbije i srpskih iseljenika u svetu, izjavio je danas u intervjuu Tanjugu zamenik ministra za dijasporu Aleksandar Čotrić.

Pripremljeni su formulari i obezbeđena sredstva iz budžetske rezerve za početak popisa, a za finansiranje celog projekta iduće godine će biti planirana sredstva u republičkom budžetu, objasnio je Čotrić.

UPR:CGORA-SPC-SAOPSSTENJE

EPISKOPI SPC: NE OBRAĆATI PAŽNJU NA NEOSNOVANE OPTUŽBE

14.8.2005 17:43 PODGORICA (Tanjug) - Episkopi Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz Crne Gore pozvali su danas narod na mir i zajedništvo uz molbu da ne pridaje značaj napadima crnogorskih političara na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, jer se ''radi o neprimjerenim i neosnovanim optužbama''.

''Blagodarimo Bogu za obnovu žive Crkve i svetinja u Crnoj

Gori, pozivajući pritom vjerni narod da neprimjerenim i neosnovanim optužbama na račun Crkve i pripisivanju toj obnovi političkog ili bilo kojeg drugog karaktera, koji Crkvi nije svojstven, ne pridaje nikakvoga značaja'', navedeno je u saopštenju sa sastanka episkopa.

Одговори путем е-поште