Beta - pregled vesti za
Sreda, 21. septembar 2005. godine u 18 časova

Srbija i Crna Gora

BEOGRAD - U vladajućoj koaliciji trenutno su u toku pregovori o kandidatu za ministra odbrane SCG, i do sada to mesto zvanično nije ponuđeno bivšem načelniku Vojnomedicinske akademije u Beogradu Zoranu Stankoviću, izjavio je u sredu poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Dragan Šormaz u Skupštini Srbije.

BEOGRAD - Predsednik Skupštine SCG Zoran Šami izjavio je u sredu da će, čim ga predsednik državne zajednice Svetozar Marović obavesti o novom kandidatu za ministra odbrane, zakazati sednicu parlamenta na kojoj će se konstatovati ostavka Prvoslava Davinića i glasati o izboru ministra.

BEOGRAD - Branilac proizvođača vojne opreme Mileta Dragića, advokat Vladimir Horovic, izjavio je u sredu da se krivična prijava protiv njegovog klijenta zasniva na optužbi da je Dragić sa 27.000 dinara podmitio pukovnika vojske SCG Jovicu Vučkovića.

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je da će se saradnja sa Haškim tribunalom "nastaviti do kraja" i da "ni na koji način neće uticati na početak, a ni na dalji tok pregovora" sa Evropskom unijom.

BEOGRAD - Portparol Tužilaštva za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu Bruno Vekarić izrazio je u sredu očekivanje da će se sledeće  najmanje šest novih predmeta naći pred Većem za ratne zločine.

PRIŠTINA - Predsednica Koordinacionog centra (KC) za Kosovo i Metohiju (KiM) Sanda Rašković Ivić sastala se u sredu u Prištini sa prvim zamenikom šefa UNMIK-a Lorensom Rosinom.

PRIŠTINA - Oko stotinak Albanaca gađalo je u sredu pokvarenim jajima ulaz centralnog sedišta UNMIK-a u Prištini, protestujući zbog najavljene posete predsednika Koordinacionog centra za Kosovo Sande Rašković Ivić.

PODGORICA - Koordinator Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Rade Bojović pozvao je u sredu vlasti u Beogradu i Podgorici da se dogovore o formalnom kraju državne zajednice Srbija i Crna Gora.

BEOGRAD - Vladajuće i opozicione stranke u Srbiji u sredu su uglavnom negativno ocenile predlog vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) o stvaranju saveza nezavisnih država umesto "atrofirane državne zajednice SCG".
Svet i region

ATINA - Predsednici Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i Grčke Karolos Papuljas ocenili su u sredu u Atini da se prijateljski bilateralni odnosi dobro razvijaju u svim oblastima i naglasili važnost saradnje u približavnju SCG evroatlantskim integracijama.

NJUJORK - Predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom izrazio je nadu da će pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore EU početi u oktobru, i ako do tada Ratko Mladić ne bude u Haškom tribunalu.

NJUJORK - SAD, Evropska unija i Rusija zatražile su od kosovskih vlasti da pojačaju napore kako bi se obezbedilo sprovođenje standarda na Kosovu, a od vlasti u Beogradu da učine sve što im je u moći da olakšaju taj proces.

HAG - Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte sastaće se 29. septembra u Beogradu sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i ministrima, potvrdila je u sredu njena predstavnica Florans Artman.
 

Одговори путем е-поште