Beta - pregled vesti za
Sreda, 16. novembar 2005. u 14 časova

Srbija i Crna Gora

BEOGRAD - Skupština Srbije razmatraće vladin predlog rezolucije o pregovorima o statusu Kosova i Metohije u ponedeljak, 21. novembra, dogovoreno je u sredu na sastanku predsednika parlamenta Predraga Markovića sa šefovima poslanickih grupa, izuzev Demokratske stranke.

PRIŠTINA - Predsednik Demokratske partije Kosova, Hašim Taći izjavio je u sredu da rezolucija vlade Srbije o Kosovu predstavlja političku opciju koja je dovela do raspada bivše Jugoslavije i borbe za teritoriju.

PRIŠTINA - Šef američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg pozvao je poslanike Skupštine Kosova da na sutrašnjoj sednici ne usvajaju rezoluciju o nezavisnosti Kosova, jer ona može, kako je istakao, da ugrozi proces pregovora.

KOSOVSKA MITROVICA - Delegati Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije i članovi Udruženja raseljenih Srba usvojiće u sredu deklaraciju koja će definisati njihove stavove o budućnosti Kosova u okviru Srbije.

PRIŠTINA - Prištinski list "Zeri" ocenjuje u sredu da je predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da se Kosovo podeli na dva entiteta, manje-više baziran na uređenju Bosne i Hercegovine i Dejtonskom sporazumu.

BEOGRAD/STRAZBUR - Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković govoriće u četvrtak na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope o pravima manjina u SCG, a posebno o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

BEOGRAD - U nastavku suđenja grupi od 16 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara u sredu je odbačen zahtev branioca da se izuzme priznanje optuženog Jovice Perića da je učestvovao u ubistvu 200 hrvatskih zarobljenika.

NIŠ - Vojnik Bojan Stanojević (21) iz sela Vukana kod Uba, koji je iznenada umro u kasarni 2. novembra, preminuo je prirodnom smrću, navodi se u obdukcionom nalazu stručnjaka Vojno-medicinske akademije.
Svet i region

KARLSRUE - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u sredu na kongresu nemačke Socijaldemokratske partije u Karlsrueu da se Srbija u ovom trenutku suočava s različitim vrstama izazova, uključujući pitanja budućnosti Kosova i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

MOSKVA - Moskovski dnevnik "Komersant" piše u sredu da je predsednik Srbije Boris Tadić od ruskog predsednika Vladimira Putina želeo da on ubedi svoje kolege po celom svetu da ne forsiraju donošenje odluke o Kosovu.

BANJALUKA - Američki ambasador u BiH Dalas Meklheni izjavio je da očekuje da će lideri političkih stranaka iz Republike Srpske tokom predstojeće posete Vašingtonu, povodom obeležavanja 10-godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozvati Radovana Karadžića i Ratka Mladića da se predaju Haškom tribunalu.

HAG - Sudsko veće Haškog tribunala saopštilo je u sredu da će suđenje Slobodanu Miloševiću biti nastavljeno u ponedeljak, 21. novembra zato što se optuženi ne oseća dobro.

HAG - Haški tribunal oslobodio je u sredu penzionisanog generala Armije BiH Sefera Halilovića krivice za zločine koje su nad hrvatskim civilima u Hercegovini u jesen 1993. počinile trupe Armije BiH.
 

Одговори путем е-поште