Beta - pregled vesti za
Sreda, 4. januar 2006. u 18 časova

Srbija i Crna Gora

BUJANOVAC - Boris Tadić ocenio je u sredu da platforma albanskih partija sa juga centralne Srbije o teritorijalnoj i političkoj autonomiji tog područja "ne može imati nikakvu ozbiljnost" jer će se pregovori voditi isključivo o budućem statusu Kosova i Metohije.

PRIŠTINA - Koordinator radnih grupa za pripremu pregovora o statusu Kosova Bljerim Šalja izjavio je da ne može biti podele niti kantonizacije Kosova zato što međunarodna zajednica ne želi "novu Bosnu".

BEOGRAD - Srpski patrijarh Pavle rekao je u sredu u Božićnoj poslanici da "niko nema pravo da jednostrano" menja državno-pravni status Kosova i Metohije "bez saglasnosti svih naroda koji u Srbiji žive, pa dakle i srpskog naroda".

BEOGRAD - Javno preduzeće PTT Srbija podnelo je u sredu krivičnu prijavu pritiv generalnog direktora Mobtela Patrika Harpura i nepoznatih lica zbog osnovane sumnje da su zaključivanjem štetnih ugovora naneli veliku štetu tom preduzeću i državi.

BEOGRAD - Istražni sudija Milan Dilparić izjavio je da istina o slučaju masovnih grobnica Albanaca u Batajnici neće biti otkrivena dok bivši načelnik Javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević ne bude dostupan istražnim organima.

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković demantovao je u sredu informacije da će iz G17 plus preći u Demokratsku stranku (DS), navodeći da on stranke osniva i da nikada nije prešao iz jedne u drugu.
Svet i region

BRATISLAVA - Lični izaslanik visokog predstavnika EU Havijera Solane za Crnu Goru, slovački ambasador Miroslav Lajčak razmotriće plan pregovora o referendumu za nezavisnost Crne Gore sa ekspertima Saveta Evrope i OEBS-a na radnom sastanku 6. januara u Bratislavi.

LJUBLJANA - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan pozdravio je u sredu doprinos slovenačkog predsednika Janeza Dranovšeka raspravi o statusu Kosova.

BEČ - Austrijska grupa investitora okupljenih oko biznismena Martina Šlafa zbog odluke srpske vlade o oduzimanju licence kompaniji "Mobtel" zahteva povraćaj oko 250 miliona evra, koliko su platili srpskog operatera mobilne telefonije, i najavljuje podnošenje tužbi protiv Srbije.

BERLIN - Spasilačke ekipe u Bad Rajhenhalu izvadile su u sredu trinaestu žrtvu iz ruševina sportske hale na koju se pod pritiskom snega preksinoć srušio krov.
 

Одговори путем е-поште