Srbija i Crna Gora

UPR:CGORA-DPS

DPS NE MOGU SMENITI ČETVORICA GUBITNIKA

11.2.2006 17:23 PODGORICA (Tanjug) - Demokratska partija socijalista ne strahuje od bloka čije je formiranje danas inicirano u Podgorici, jer je u pitanju gubitnička kombinacija, izjavio je Tanjugu portparol te stranke Predrag Sekulić.

Sekulić je to kazao komentarišući inicijativu predsednika Socijalističke narodne partije Predraga Bulatovića, direktora ''Grupe za promjene'' Nebojše Medojevića i bivših funkcionera Andrije Jovićevića i Miodraga Lekića, za formiranje antirežimskog bloka.


UPR:CGORA-OPOZICIJA

ČETVORICA POLITIČARA ZA UJEDINJENJE OPOZICIJE

11.2.2006 17:15 PODGORICA (Tanjug) - Četvorica uticajnih crnogorskih političara, različitih političkih pogleda po pitanju državnog statusa Crne Gore, najavili su danas formiranje demokratskog bloka za smenu crnogorske vlasti.

Lider Socijaslitičke narodne partije Predrag Bulatović, direktor nevladine organizacije ''Grupa za promjene'' (GZP) Nebojša Medojević i bivši visoki crnogorski funkcioneri Andrija Jovićević i Miodrag Lekić pozvali su sve reformske snage u Crnoj Gori na saradnju u formiranju demokratske alternative aktuelnoj vlasti.


UPR:SRBIJA-ADVOKATI-VLADA

ADVOKATI TRAŽE DA KOŠTUNICA ZAŠTITI SUDSKU VLAST

11.2.2006 17:06 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednici advokatskih komora Srbije i Beograda danas su u zajedničkom saopštenju pozvali premijera Vojislava Koštunicu da ''u okviru svoje nadležnosti preduzme mere na zaštiti ustavnog položaja sudske vlasti''.

Oni su od njega takođe zatražili da zaštiti ''ugled ne samo nosilaca pravosudne vlasti, već i same Vlade, koji je poljuljan neodmerenim izjavama njenih pojedinih članova''.

Ističući da reaguju povodom ''izjava ministra finansija Mlađana Dinkića i ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković, u kojima traže i najavljuju 'demontažu' pojedinih sudova i reizbor sudija na protivustavan način'', advokati su istakli da je u pitanju ''poslednji primer direktnog uticaja na rad sudova''.


UPR:SRBIJA-CGORA-REFERENDUM

LONČAR OČEKUJE DA ĆE SVI PRIHVATITI VALIDNU VEĆINU

11.2.2006 16:41 BEOGRAD (Tanjug) - Srpski ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je danas Tanjugu da očekuje da će u Crnoj Gori biti postignut dogovor o referendumskim uslovima i da će svi prihvatiti preporuku Venecijanske komisije iz člana 39. da je validna većina 50 odsto od upisanih birača.

''Pravu demokratsku legitimaciju referendum u Crnoj Gori bi imao kada bi pored principa većine od 50 posto upisanih birača svi državljani Crne Gore, a posebno oni koji žive u Srbiji, imali pravo da glasaju o sudbini svoje države'', dodao je on.


UPR:TADICH-VERA-IZJAVA

TADIĆ ZA VERSKU TOLERANCIJU, PROTIV PALJENJA ZASTAVA

11.2.2006 16:38 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je, u izjavi Tanjugu, sve građane na međuversku toleranciju, ali je istovremeno ocenio neprijhvatljivim da se verska osećanja izražavanju paljenjem državnih simbola.

Tadić je pozvao građane na poštovanje tuđe vere i religijskih osećanja, na toleranciju i međusobno razumevanje.


UPR:SCG-SUD-MANDATI

KO JE NADLEŽAN ZA POSLANIČKE MANDATE

11.2.2006 16:29 BEOGRAD (Tanjug) - Bitka za pet poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, koja još traje pred najvišim sudovima u Srbiji, počela je i pred Sudom državne zajednice, potvrdio je danas Tanjugu sekretar tog suda Krcun Dragović.

Predmeti su u radu, određen je sudija izvastilac, a kada će Sud SCG održati javnu raspravu i doneti odluku po tim žalbama - zavisi od pripreme refereta i, pre svega, od rešenja tih istih predmeta u sudovim država članica, izjavio je Dragović.


UPR:SRBIJA-NOTARI-HIBER

JAVNI BELEŽNICI USKORO U SRBIJI

11.2.2006 16:17 BEOGRAD (Tanjug) - Notarstvo ili javno beležništvo kao posebna vrsta pravničke profesije, koja od davnina postoji u evropskim državama, uskoro će ponovo naći svoje mesto u pravnom sistemu Srbije.

Prema rečima upravnika postdiplomskih specijalističkih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu Dragora Hibera, sasvim je izvesno da će u Srbiji biti prihvaćen najrasprostranjeniji tip beležništva - latinski, koji je bio zastupljen u Zakonu o javnim beležnicima Kraljevine Jugoslavije, važećem do Drugog svetskog rata.


UPR:SRBIJA-SKUPSSTINA-DSS-SRS

VLADA IMA PODRŠKU, DŠ NE PREGOVARA S RADIKALIMA

11.2.2006 16:11 BEOGRAD (Tanjug) - Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije (DŠ) u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da nema nikakvih tajnih pregovora o koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom i da Vlada u parlamentu ima stabilnu podršku od 129 poslanika.

Demantujući priče da Vlada nema većinu i da se zato ''raspust'' u parlamentu odužio, Aligrudić je ocenio da se radi o ''običnim besmislicama''. ''Tu priču lansirao je Toma Nikolić'', tvrdi Aligrudić, a prenose ''Večernje novosti''.


UPR:DINKICH-SUDOVI

DINKIĆ: REIZBOR NIJE USMEREN NA KOMPLETNO PRAVOSUĐE

10.2.2006 20:44 BEOGRAD (Tanjug) - Republički ministar finansija Mlađan Dinkcih izjavio je večeras da njegova inicijativa za reizbor sudija nije usmerena na kompletno pravosuđe, već na ''loš deo pravosuđa'' koji želi da u relativno kratkom roku promeni.

''Činjenica je da povika dolazi od sudija koji se plaše sopstvene nesposobnosti'', rekao je Dinkić Televiziji ''B 92'' i dodao da ''čoveka koji je siguran u sebe i koji pošteno radi, nikakav reizbor ne može uplašiti''.


UPR:SRBIJA-DS-KOSOVO-PARLAMENT

DS ĆE UČESTVOVATI NA SEDNICI SKUPŠTINE POSVEĆENOJ KOSMETU

10.2.2006 19:16 BEOGRAD (Tanjug) - Porparol Demokratske stranke (DS) Djorđe Todorović izjavio je danas Tanjugu da će ta stranka učestvovati na sednici parlamenta Srbijw posvećenoj Kosovu i Metohiji.

Pitanje južne pokrajine i njenog statusa je od važnog državnog intresa, pa će stoga poslanički klub DS učestvovati na sednici parlamenta posvećenoj toj pokrajni, kao što su i učetsvovali u radu parlamenta kada je na dnevnom redu bila Rezolucija o Kosovu i Metohiji, istakao je Todorović.
http://www.tanjug.co.yu/

Одговори путем е-поште