UPOZORENjE: Ovaj e-mail ne sadrži slike ili fajlove kao Attachment. Ako e-mail sadrži attachment ili neki .exe fajl, obavezno ga odmah obrišite, bez otvaranja,

jer je verovatno zaražen nekim virusom. Hvala

 

07.03.2006.

DUŠAN PROROKOVIĆ

SRBIJA IMA SAMO JEDNU PRILIKU

 

Četiri stvari koje su bitne za dalji tok pregovora o Kosovu i Metohiji

Zasedanje Skupštine Srbije, kao i jednoglasno usvajanje izveštaja našeg pregovaračkog tima o toku pregovora vezanih za Kosovo i Metohiju, pokazalo je da su nam četiri stvari u ovom trenutku bitne. Prvo, dobro je da se poštuje formalna procedura,ranije utvrđena platformom o pregovaranju o Kosovu , a ispoštovan je i princip da naš pregovarački tim redovno podnosi izveštaje o toku pregovora Skupštine Srbije. Drugo, dobro je da je izveštaj usvojen jednoglasno, jer time dobija na težini, pre svega u međunarodnoj javnosti, a mislim da reakcije albanske štampe i povećan stepen nervoze u tim napisima, jeste dobar signal da se
Beograd dobro ponaša. Treće, bitno je da su otvorene neke teme koje do sada nisu bile otvorene, a to je kako Srbija da reaguje ukoliko pregovori krenu nekim nepovoljnim tokom. Mi moramo, u ovom trenutku, biti koncentrisani i usresređeni na pitanje decentralizacije, zaštite naše imovine i kulturne baštine ali treba razmišljati i o nekim drugim stvarima, nekim pritiscima na koje moramo imati spreman odgovor. Četvrta stvar zbog koje je ponašanje narodnih poslanika i članova pregovaračkog tima bitno, je što Beograd ne ostavlja nimalo prostorasvojom reakcijom da se pomisli, kao što je ranije bio slučaj i u međunarodnoj zajednici i od strane Albanaca, da ovde postoje tri ili četiri politike i da će međunarodni predstavnici i albanski političari moći da biraju sagovornike sa srpske strane. Srbija je pokazala da ima jednu politiku i da odstupanja od nekih ustanovljenih principa i načela neće biti. Mislim da smo ovim zasedanjem Skupštine Srbije postavili jedan standard koji moramo poštovati i ubuduće i mislim da ovakav način standardizacije može pomoći i srpskoj političkoj eliti ali i Republici Srbiji u nekom narednom periodu.

 

07.03.2006.

POTPREDSEDNIK DSS POPOVIĆ ODBACIO OPTUŽBE DS-a

POLITIČKA BORBA SE NE MOŽE VODITI LAŽIMA

 

Popović je odbacio navod da je građanima Smederava obećao izgradnju deponije ukoliko pobedi, kako DS kaže, "kandidat Vlade".


Ministar za nauku i tehnologiju Aleksandar Popović odbacio je u izjavi Tanjugu od 7. marta kao potpuno neistinite navode Demokratske stranke da je u kampanji za lokalne izbore, a posebno na upravo završenim izborima za predsednika opštine Smederevo, zloupotrebio svoju ministarsku funkciju.

"Politička borba se ne može voditi lažima", poručio je ministar Popović i dodao da to nije "ni lepo, ni vaspitano, ni civilizovano, ni evropski", mada, kako je naglasio, "razume bol" Demokratske stranke zbog pretrpljenog poraza u Smederevu.

Demokratska stranka je juče u saopštenju optužila ministra Popovića da se, zajedno sa ministrom za kapitalne investicije Velimirom Ilićem, "bukvalno preselio u Smederevo", da je građanima davao obećanja, ali ih i ucenjivao kako bi pobedio "kandidat Vlade".

Ministar Popović je rekao da su to "same neistine" i zatražio od Demokratske stranke da javno kaže koliko je sati proveo u Smederevu u poslednja tri meseca.

"Nisam nikoga ucenjivao. Neka Demokratska stranka javno kaže ko su lica koja sam ucenjivao", naveo je takođe ministar.

On je odbacio i navod da je građanima Smederava obećao izgradnju deponije ukoliko pobedi, kako DS kaže, "kandidat Vlade".

"I za Smederevo, kao i za sve druge opštine u Srbiji važe identična pravila, bez obzira na to ko je na vlasti. Neka Demokratska stranka javno kaže da li je bilo koja opština u kojoj je DS na vlasti bila na bilo koji način od strane ministarstva koje predvodim lošije tretirana u odnosu na druge opštine. Neka Demokratska stranka javno kaže gde sam i kada bilo šta, pa i obećanje, vezivao za pobedu kandidata DSS-a".

Ministar je takođe naglasio da se od formiranja Vlade čiji je član prema zagađivačima sprovodi politika u skladu sa zakonom, a da se u slučaju
US Steel-ovih postrojenja u Smederevu konkretne mere preduzimaju od maja 2005. godine.

Mere koje su preduzete u novembru 2005. i februaru 2006. su deo kontinuiranog napora da se, u saradnji sa
US Steel-om, građanima, lokalnom samoupravom i nevladinim organizacijama decenijama zapuštano stanje popravi, objasnio je Popović.

On je dodao da bi bio srećniji da je kao ministar zatekao bolje rezultate delovanja Vlade Demokratske stranke u oblasti zaštite životne sredine.

"U javnim nastupima u okviru kampanje naglašavao sam da ne želim da savetujem birače za koga će glasati, nisam rekao ni jednu jedinu lošu reč ni za protivkandidate kandidata DSS-a, ni za stranke koje su ih predložile, upravo za razliku od pojedinih čelnika Demokratske stranke u kampanji u Smederevu", zaključio je Popović.

Radi podsećanja Demokratska stranka je ovih dana optužila ministre Aleksandra Popovića i Velimira Ilića, iz redova Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.

 

07.03.2006.

SUSRET KOŠTUNICA – HARTI

LAKŠE DO VIZA ZA STUDENTE

 

Premijer istakao da je u pripremi zakon o restituciji


Predsednik vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je 7, marta sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za konzularne poslove Maurom Harti o unapređenju saradnje SCG i SAD. U razgovoru je učestvovao i ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt.

Američki zvaničnici su na sastanku istakali da će, u okviru daljeg unapređenja saradnje SAD sa Srbijom i Crnom Gorom, za studente i postdiplomce, državljane SCG koji planiraju školovanje ili specijalizaciju u SAD, biti olakšan proces dobijanja američkih viza.

Predsednik vlade Srbije Koštunica je u razgovoru istakao da je vlada za dve godine utvrdila značajan broj sistemskih zakona, među kojima su i zakoni kojima se prvi put uređuju pojedine oblasti i dodao da je u pripremi i zakon o restituciji, kako bi se ovo pitanje rešilo na najbolji način.

Pomoćnik državnog sekretra SAD za konzularne poslove Maura Harti je na sastanku izrazila zainteresovanost za rešavanje slučaja braće Bitići.

Pomoćnik državnog sekretara SAD je u razgovoru upoznata da je u vezi s tim slučajem pokrenut pravosudni postupak, saopštila je Kancelarija vlade Srbije za saradnju s medijima.

Informativna služba DSS

 

Одговори путем е-поште