Kosovo i Metohija

SPR:SE-KOSOVO-CRKVE

SE : USKORO PRVA FAZA OBNOVE PRAVOSLAVNIH OBJEKATA

11.8.2006 14:38 PARIZ (Tanjug) - Prva faza obnove uništenih pravoslavnih verskih objekata na Kosovu i Metohiji počinje u narednim sedmicama, saopštio je danas Savet Evrope (SE).

Komisija za sprovođenje obnove uništenih spomenika srpske pravoslavne baštine na Kosovu sastala se 31. jula i 1. avgusta kako bi razmotrila dostavljene ponude na tender za prvu fazu radova na crkvi Svetog Djorđa u Prizrenu, Svetog Nikole u Prištini i manastiru Devič u Srbici, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu SE.


SPR:KOSOVO-STATUS-MEDIJI

'KOHA DITORE': AHTISARIJEV PLAN U SEPTEMBRU

11.8.2006 12:29 PRIŠTINA (Tanjug) - Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari će svoju ideju o budućem statusu Kosova izložiti u prvoj sedmici septembra, piše danas prištinski dnevnik ''Koha ditore.

List navodi, pozivajući se na izvore u UN, da se ubrzano radi na pripremi Ahtisarijevog nastupa pred ministrima stalnih članica Saveta bezbednosti, uprkos velikom angažovanju svetske organizacije na rešavanju krize na Bliskom Istoku.


SPR:EU-KOSOVO-PREGOVORI

EU: SRBIJA IMA JAKE ARGUMENTE ZA KOSOVO

11.8.2006 12:08 BRISEL (Tanjug) - Srpski pregovarački tim iznosi « jake argumente» o budućem statusu Kosova i Metohije ali mora više da uzme u obzir političko i realno stanje na Kosovu, ocena je visokih zvaničnika Evropske unije bliskih pregovorima u Beču, koju su danas Tanjugu u Briselu preneli evropski diplomatski izvori.

Iako susret lidera Beograda i Prištine krajem prošlog meseca nije doneo pomeranja u stavovima dve strane, srpska delegacija je iskoristila priliku da iznese ''više jakih argumenata'', pre svega pravnih, koji su ostavili utisak kvalitetnog nastupa pregovaračkog tima Srbije, ocena je evropskih zvaničnika.


SPR:KOSOVO-UN-MEDIJI

'ILIRIA POST': RIKER ŠEF UNMIK OD PONEDELJKA

11.8.2006 11:07 PRIŠTINA (Tanjug) - Nemački diplomata Joahim Riker će od ponedeljka postati šef UNMIK na Kosovu, piše danas pristinski dnevnik ''Iliria post'', pozivajući se na izvore u misiji svetske organizacije.

List tvrdi da je odluka o tome doneta u sredu, nakon susreta generalnog sekretara UN Kofija Anana sa Rikerom, u UNMIK trenutno zaduženom za rekonstrukciju i ekonomski razvoj, sektor koji je u nadležnosti Evropske unije.


UPR

SEDAM GODINA ZATVORA ZA KRASNIĆIJA ZBOG UBISTVA ALBANACA

11.8.2006 8:16 PRIŠTINA (Tanjug) - Sud u Gnjilanu, kojim upravljaju Ujedinjene nacije, osudio je u četvrtak bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Selima Krasnićija na sedam godina zatvora zbog otmice, mučenja i ubistva kosovskih Albanaca koji su sarađivali sa srpskim vlastima, saopštio je sud.

Dvojica njegovih saradnika, niže rangiranih pripadnika OVK, takođe, su osuđeni na sedam godina zatvora zbog istog zločina


http://www.tanjug.co.yu/

Одговори путем е-поште