Kosovo i Metohija

SPR:KOSOVO-VOJNICI-MERKEL

MERKEL: VOJNE MISIJE U SVETU SLUŽE I NEMAČKIM INTERESIMA

6.9.2006 14:57 BERLIN (Tanjug) - Nemački kancelar Angela Merkel branila je danas pred poslanicima Bundestaga vojne misije Bundesvera u inostranstvu, pre svega na Kosovu i u Avganistanu, ističuhi da te misije služe i nemačkim interesima.

Nemačka na Kosovu ima svoju najveću vojnu misiju u svetu, sa oko 2.900 vojnika, u okviru Kfora, kojima od 1. septembra komanduje nemački general Roland Kater.


UPR:KOSOVO-SKUPSSTINA-PREGOVORI

BERIŠA: NE POTPISUJEMO NIŠTA DO REŠENJA STATUSA

6.9.2006 14:56 PRIŠTINA (Tanjug) - Predsednik kosovske skupštine Kolj Beriša izjavio je danas da prištinska delegacija neće parcijalno potpisivati sporazume o rešenju kosovske krize, već će ''potpis staviti na paket rešenja konačnog statusa''.

''Kosovo je netaknuto. Pregovarački tim nije prodao niti će da proda ni jedan pedalj Kosova'', rekao je Beriša poslanicima kosovske skupštine.


UPR:SRBIJA-KOSOVO-ZAHTEV

POPOVIĆ OD RIKERA TRAŽI LICENCU ZA JUGOPETROL

6.9.2006 14:24 BEOGRAD (Tanjug) - Šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović uputio je danas zahtev šefu UNMIK-a Joahimu Rikeru da NIS Petrol-Jugopetrol dobije licencu za rad na celokupnom tržištu Kosova.

''NIS Petrol-Jugopetrol mora da ima vodeću ulogu na tržištu Kosova i Metohije zbog tradicije, ali pre svega zbog kvaliteta derivata. Tamo su prisutne kompanije iz Makedonije, Bugarske i Grčke, a nema najvećeg proizvođača u regionu - Jugopetrola'', naveo je Popović u zahtevu Rikeru, čiji je tekst dostavljen agenciji Tanjug.


SPR:KOSOVO-DRASSKOVICH-DZZONSTON

SRBIJA INSISTIRA NA POŠTOVANJU MEĐUNARODNOG PRAVA

6.9.2006 14:20 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković ocenio je danas da uspešan rezultat pregovora o statusu Kosova i Metohije predstavlja interes Srbije, ističući da ne treba da bude pritisaka u pogledu vremenskog okvira.

Drašković je u razgovoru sa lordom Raselom Džonstonom, izvestiocem Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o ''aktuelnoj situaciji na Kosovu'' naglasio da međunarodno priznate granice Srbije ne mogu biti promenjene. Srbija insistira da se prilikom rešavanja budućeg statusa Kosova striktno poštuje međunarodno pravo, Povelja UN i Završni akt iz Helsinkija, izjavio je on.


SPR:BUGARSKA-KOSOVO-KGRUPA

ŠAHOVIĆ ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU NA SASTANKU U SOFIJI

6.9.2006 13:35 SOFIJA (Tanjug) - Na sastanku Kontakt grupe i predstavnika Jugoistočne Evrope u Sofiji 12.septembra, Srbiju će predstavljati pomoćnik ministra spoljnih poslova Dejan Ssahović, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Sastanak se održava na poziv šefa bugarske diplomatije i vicepremijera Ivajla Kalfina, a prisustvovaće mu i specijalni izalsanik UN za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari, predstavnici NATO, EU i OEBS-a.


UPR:KOSOVO-ODBOR-IZVESSTAJ

BIĆE PREDLOŽEN ZAKON ZA POMOĆ SRBIMA NA KOSOVU

6.9.2006 13:33 BEOGRAD (Tanjug) - Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju danas je jednoglasno usvojio izveštaj o radu Koordinacionog centra i odlučio da parlamentu predloži donošenje zakona o pomoći Srbima koji žive u pokrajini.

Tu inicijativu pokrenuo je poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević, koji je predložio da se sredstva obezbede izdvajanjem dva dinara po paklici cigareta i jednog dinara po litru benzina. Ukoliko Skupština podrži zakon koji će Odbor danas uputiti u proceduru, svaka srpka porodica na Kosovu dobijala bi oko 200 evra mesečno.


UPR:KOSMET-PREGOVORI-STATUS

RAŠKOVIĆ-IVIĆ:STATUS NEĆE BITI ODREĐEN TAKO BRZO

6.9.2006 13:26 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić ocenila je danas da ''status Pokrajine neće biti određen tako brzo kao što je to bio zamislio gospodin (predstavnik un za status kosova Marti) Ahtisari''.

Ona je u izjavi novinarima u parlamentu Srbije istakla da su ''već mnoge članice Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN protiv veštačkih rokova koji su postavljeni za završetak pregovora, a ti veštački rokovi su svakako oktobar, novembar ili decembar''.


UPR

SEDNICA SB UN O KOSOVU POMERENA ZA 13. SEPTEMBAR

6.9.2006 13:21 NJUJORK (Tanjug) - Sednica Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmotren izveštaj o radu Misije UN na Kosovu, biće održana 13. septembra u Njujorku.

Termin za sednicu SB posvećenu zbivanjima na Kosovu, prethodno je dva puta pomeran. Prvobitno je sednica bila zakazana za 6. a potom za 11. septembar.


UPR:KOSMET-SRBI-PREGOVORI

SRBI OČEKUJU NAPREDAK U PREGOVORIMA

6.9.2006 13:13 KOSOVSKA MITROVICA (Tanjug) - Većina predstavnika kosovskih Srba, među kojima i uključeni u beogradski pregovarački tim, očekuju napredak u sutrašnjem nastavku bečkih razgovora o Kosovu.

Napredak u pregovorima u Beču očekuje i predstavnik kosovskih Srba i član beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović koji je izjavio Tanjugu da bi u ovoj rundi razgovora u Beču ''moglo doći do nekog pomaka i kompromisa i pored toga što su stavovi Prištine i Beograda o decentralizaciji pokrajine suprotstavljeni''.


UPR:SRBIJA-KOSOVO-PREGOVORI

SAMARDŽIĆ: U BEČU NE TREBA OČEKIVATI VELIKE POMAKE

6.9.2006 13:11 BEOGRAD (Tanjug) - Od nove runde pregovora, sutra i prekosutra, u Beču ne treba očekivati velike pomake, tim pre što su eksperti UNOSEK-a predstavili plan u kome nema većih novina prema zahtevima Beograda o nadležnostima novih opština sa srpkom većinom na Kosovu, izjavio je danas Tanjugu koordinator državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu Pokrajine Slobodan Samardžić.

Pred odlazak u Beč, na novu, dvodnevnu rundu pregovora s predstavnicima Prištine, Samardžić je kazao da ''stvar stagnira'', dodajući da bi, ipak, mali korak napred u sveukupnoj predstojećoj raspravi o decentralizaciji, zaštiti verskog i kulturnog nasleđa i ljudskim pravima i zaštiti zajednica, mogao da predstavlja izvestan pomak.


UPR:KOSOVO-NOVINARI-VUKCCEVICH

TUŽILAŠTVO SPREMNO DA ISTRAŽI SVE RATNE ZLOCINE NA KOSOVU

6.9.2006 12:57 BEOGRAD (Tanjug) - Tužilaštvo za ratne zločine apsolutno je opredeljeno da istraži sve slučajeve ratnih zločina koji su počinjeni na području Kosova i Metohije i niko neće biti pošteđen od adekvatne kazne bez obzira na funkciju na kojoj se nalazi, izjavio je danas srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

''Otvorili smo slučajeve zločina koji su se odigrali na Kosovu i Metohiji podizanjem prve dve optužnice koje se tiču zločina nad porodicom Beriša u Suvoj Reci i ubistva braće Bitići'', istakao je Vukčević u razgovoru sa novinarima kosovskih medija.


SPR:EU-SRBIJA-REN

REN:EU MORA DA PREUZME VODEĆU ULOGU NA KOSMETU

6.9.2006 12:31 PARIZ (Tanjug) - Evropska unija će morati da preuzme ''vodeću ulogu'' u obnovi Kosmeta nakon što pregovori o statusu budu okončani, rekao je danas komesar za proširenje EU Oli Ren i pozvao vlade članice Unije da obezbede dugoročnu finansijsku podršku Kosmetu, kako ne bi dozvolili da njegov oporavak propadne.

''EU ima glavnu odgovornost za budućnost Kosova'', rekao je Ren u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu, ocenjujući da ''će uspeh procesa određivanja statusa zavisiti od odgovarajućeg stepena spremnosti EU na brz odgovor''. ''EU mora da da jasan signal da će ostati na Kosovu i podržati njegovu dugoročnu evropsku perspektivu'', dodao je Ren.


UPR:KOSOVO-STATUS-ODLAGANJE

'KOHA DITORE': ODLAŽE SE REŠENJE BUDUĆEG STATUSA KOSOVA

6.9.2006 10:50 PRIŠTINA (Tanjug) - Države članice Kontakt grupe ocenile su da je previše rano za predlaganje paketa rešenja o budućem statusu Kosova, odlažući, verovatno, i konačno rešenje za prvi kvartal naredne godine, piše danas prištinski dnevnik ''Koha ditore''.

''SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Italija, zajedno sa specijalnim izaslanikom UN Martijem Ahtisarijem, ocenjuju da je prerano za predlaganje paketa rešenja'', piše prištinski dnevnik, pozivajući se na izjave zapadnih diplomata.


UPR

SUTRA NOVA RUNDA PREGOVORA U BEČU O BUDUĆNOSTI KOSMETA

6.9.2006 8:47 BEČ (Tanjug) - Sledeća runda tehničkih pregovora o budućnosti Kosova i Metohije biće održana sutra i prekosutra u Beču, a pregovarački timovi Beograda i Prištine pokušaće da u bečkoj palati ''Daun Kinski'', približe stavove o decentralizaciji, zaštiti verskog i kulturnog nasleđa, kao i pravima manjina na Kosmetu.

Sastankom, kako je najavljeno, nakon duže pauze zbog bolesti, predsedavaće zamenik izaslanika UN za Kosmet Alber Roan.Na dnevnom redu, kako je najavljeno, biće principi decentralizacije, kao i formiranje novih opština sa srpskom većinom, uključujući, kako je naglašeno, i Kosovsku Mitrovicu.


SPR:RUSIJA-CRKVE-KOSOVO

SVETSKI SAVET CRKAVA ZA MULTIETNIČKO I MULTIKONFESIONALNO K

6.9.2006 8:42 MOSKVA (Tanjug) - Centralni komitet Svetskog saveta crkava pozvao je utorak verske i političke lidere da doprinesu povratku raseljenih osoba, suživotu i pomirenju na podeljenom Kosovu i Metohiji, što može da predstavlja osnovu za neko dugoročnije rešenje konflikta.

U rezoluciji, usvojenoj na sastanku u Zzenevi, verski lideri na Kosovu i Metohiji pozvani su da nastave mirotvorne aktivnosti, usmerene na zalečenje neprijateljstva i građenje harmoničnih odnosa u društvu, prenela je Ruska pravoslavna crkva.


SPR:RUSIJA-TADICH-INTERVJU

TADIĆ: SRBIJA ODLUČNA DA SAČUVA SUVERENITET

6.9.2006 8:38 MOSKVA (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je utorak da pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije nisu do sada doneli rezultate i da je Srbija odlučna da sačuva suverenitet na celokupnoj svojoj teritoriji.

''Nismo se približili rešenju pitanja statusa i još ne vidim jasnu perspektivu završetka pregovora, moguće je da će međunarodni učesnici pregovora ubrzati proces, ali trenutno nema nikakvog razrađenog i usvojenog rešenja'', rekao je on ruskoj informativnoj agenciji Rosbalt.


UPR:BATAKOVICH-KOSOVO

SAGLASNOST DA GAZIMESTAN BUDE KULTURNA ZAŠTIĆENA ZONA

6.9.2006 8:31 BEOGRAD (Tanjug) - Član pregovaračkog tima Beograda u razgovorima o budućem statusu Kosova i Metohije Dušan Bataković izjavio je utorak da je prištinski pregovarački tim prihvatio da Gazimestan postane kulturna zaštićena zona.

Bataković je u razgovoru sa novinarima kosmetskih medija u Beogradu ocenio da odlaganje rešavanja statusa Kosova i Metohije nije u interesu Srbije, jer se problemi u pokrajini nagomilavaju.


UPR:RASSKOVICH-ALBANCI-NOVINARI

SRPSKA DECA NEĆE UČITI DA JE ADEM JAŠARI NARODNI HEROJ

6.9.2006 8:28 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić izjavila je utorak da država Srbija ne može dozvoliti da srpska deca na Kosovu uče po nastavnim programima u kojima je Adem Jašsari narodni heroj.

''Nemojte se ljutiti, ali mi ne možemo da dozvolimo da naša deca uče da je Adem Jašari narodni heroj. Možda je on to za nekog ovde u sali, ali za nas nije'', rekla je Raškovićeva na konferenciji za štampu u Palati na Novom Beogradu kojoj su prisustvovali i albanski novinari iz Prištine.
http://www.tanjug.co.yu/

Одговори путем е-поште