NA SVETSKOM SKUPU U JUŽNOAFRIČKOM GRADU DURBANU


Izrael optužen za rasizam

U rezoluciji oko tri hiljade predstavnika nevladinih organizacija jevrejska država optužena za "sistematsko vršenje rasističkih zločina, uključujući ratne zločine, genocid i etničko čišćenje"


Durban, 2. septembra (Tanjug)

Svetski skup protiv rasizma u južnoafričkom gradu Durbanu danas je ušao u treći dan sve žučnijih debata o Bliskom istoku i obeštećenju za ropstvo i kolonijalizam, dok se sa druge strane intenzivno radi na iznalaženju kompromisa koji bi omogućio da se usvoji što prihvatljivija završna Deklaracija i program dalje akcije.

Upravo usvojena rezolucija foruma nevladinih organizacija, koji je zasedao uporedo sa Svetskim skupom protiv rasizma, osudila je Izrael za rasizam i aparthejd protiv palestinskog naroda što je dovelo do toga da su se prijatelji i protivnici izraelske države još više ušančili u suprotstavljene pozicije.

U rezoluciji oko tri hiljade predstavnika nevladinih organizacija Izrael se optužuje za "sistematsko vršenje rasističkih zločina, uključujući ratne zločine, genocid i etničko čišćenje".

Izraelski predstavnici na tom skupu odmah su osudili takvu rezoluciju uz obrazloženje da je to pokušaj da se "demonizuju" Izrael i njegov narod.

Još prilikom otvaranja Svetskog skupa protiv rasizma, prošlog petka, generalni sekretar UN Kofi Anan i visoki komesar UN za ljudska prava Meri Robinson apelovali su na delegate da se okrenu budućnosti, odnosno da se usredsrede na ono što povezuje a ne razdvaja učesnike ovog skupa, koji se održava pod pokroviteljstvom UN.

Vašington i više drugih zapadnih prestonica uputili su delegacije na nižem nivou upravo u želji da na taj način pokažu svoje neslaganje sa pokušajima Palestinaca, arapskih i islamskih zemalja da se Izrael izvede na optuženičku klupu zbog sadašnje krize na Bliskom istoku.

Istina, protivnici Izraela odustali su zvanično od izjednačavanja cionizma sa rasizmom, čemu se protivio Zapad, ali ne i od toga da se, kako je to rekao palestinski lider Jaser Arafat, "stvari nazovu pravim imenom".

Istovremeno, na plenarnim sednicama i u drugim radnim telima skupa u Durbanu nastavljena je debata oko obeštećenja za ropstvo i kolonijalizam. Na tom planu više ne postoje tako jedinstveni i suprotstavljeni tabori kao što je to izgledalo na početku skupa kada su Vašington i njegovi zapadni saveznici odbijali čak i diskusiju o obeštećenju za ropstvo i kolonijalizam.

U tom taboru počinje da se pokazuje, makar individualno, spremnost na izvinjenje, što je već učinio šef nemačke diplomatije Joška Fišer, ali zasad ne i na finansijsko obeštećenje, na čemu insistiraju neke afričke zemlje i kubanski lider Fidel Kastro.

Međutim, i među afričkim liderima postoje razlike jer, na primer, nigerijski predsednik Olusegun Obasanđo i još neki, smatraju da je dovoljno da se SAD i druge kolonijalne metropole izvine za ropstvo. Time bi, po mišljenju Obasanđa, trebalo da se stavi tačka na sramni period istorije koji je doveo do toga da je oko 12 miliona afričkih robova odvedeno u "novi svet".

Iako je više afričkih državnika pokazalo spremnost da prihvati javno izvinjenje bivših robovlasnika, čula su se i mišljenja da bi Zapad trebalo da plati obeštećenje u individualnim slučajevima (senegalski predsednik Adulale Vade), da se ukinu afrički spoljni dugovi (togoanski predsednik Gnasingde Ejadema), kao i više onih afričkih lidera koji su apelovali na Zapad da, uz javno izvinjenje, pomogne razvoju ovog siromašnog kontinenta.

Analitičari smatraju da Vašington i većina njegovih zapadnih saveznika još nisu skloni javnom "posipanju pepela" zbog ropstva jer strahuju da bi neke forme izvinjenje mogle da dovedu do međunarodnih sudskih procesa za finansijsko obeštećenje.

Svetski skup protiv rasizma treba da se završi 7. septembra predviđenim usvajanjem Deklaracije iz Durbana i Programa akcije ali će njegovi učesnici morati da provedu još besanih noći i ulože silne napore ukoliko žele da pronađu kompromisnu formulu.


Peres protestuje zbog deklaracije skupa NVO

Jerusalim, 2. septembra (Beta-Rojters)

Šef izraelske diplomatije Šimon Peres osudio je danas svetski forum nevladinih organizacija zbog promovisanja mržnje i antisemitizma, pošto je označio Izrael kao rasističku državu u kojoj vlada aparthejd.

Peres je u Tel Avivu rekao da deklaracija predstavlja "izliv mržnje, antisemitizma, anticionizma bez ikakvog obzira".

Šef izraelske diplomatije izrazio je razočaranje i rekao da na skupu u Durbanu nije pokazano razumevanje, tolerancija, niti poruka za budućnost.


NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U DURBANU

Svilanović razgovarao sa Švimerom i afričkim zvaničnicima

Durban, 2. septembra (Tanjug)

Savezni ministar za inostrane poslove Goran Svilanović, koji učestvuje na Svetskoj konferenciji protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i ostalih vidova netolerancije, razgovarao je danas i juče u Durbanu sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Vlaterom Švimerom, kao i sa šefovima delegacija Zambije, Maroka, Mozambika, Gane i Zimbabvea.

Očekuje se da će tokom posle podneva i sutrašnjeg dana šef jugoslovenske diplomatije imati susrete i sa predstavnicima drugih afričkih zemalja učesnica skupa u Durbanu.

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште