DOLAZI LI KARLA DEL PONTE PO VESELINA ŠLJIVANČANINA


Novo saplitanje oko Haga

Glavni adut u ovoj igri može biti mesto načelnika Generalštaba Vojske JugoslavijePiše: Aleksandar Apostolovski

Hrvatski komandant Vukovara Jastreb nazivao ga je žrtvenim komandantom i poručivao mu da se vrati u Srbiju. Pitao ga je za ime i čin, a krupni, brkati major JNA odgovarao mu je: "Sava Kovačević, pukovnik".

Veselin Šljivančanin, zaista je verovao da se nalazi u sličnoj misiji kao njegov idol, komandant Prve proleterske, dok je sa Jastrebom mnogo puta razgovarao radio-vezom. Skrivali su se na dva kraja blatnjave gomile baroknih ruševina Vukovara. Oficir Šljivo nekoliko puta zvao je Jastreba na dvoboj revolverima. Ko pobedi, dobija grad. Deset godina kasnije, borbe oko Vukovara zaista izgledaju kao bizarni, krvavi balkanski vestern.

Računi za naplatu počeli su da stižu još od 1995. godine, kada je Veselinu Šljivančaninu stigla haška optužnica za genocid: tereti se za izvođenje ranjenika iz vukovarske bolnice i streljanje oko 300 njih na mestu zvanom Ovčara. On je član takozvane "vukovarske trojke", zajedno sa pukovnikom Miletom Mrkšićem i kapetanom Miroslavom Radićem. Ovaj poslednji više nije član vojske i prema našim izvorima, još u vreme Miloševića, želeo je da se dobrovoljno preda haškim istražiteljima. Međutim, Milošević ga je navodno upozorio da to ne bi bilo baš najbolje za njegovo zdravlje.

Koktel podrške

"Vitez od Vukovara", takvu titulu su mediji dodelili Šljivančaninu, a on je rado prihvatio i nosio, sada je aktivni pukovnik Vojske Jugoslavije i ne pada mu na pamet da sam zatraži holandsku vizu. Niti veruje da će oficiri vojne policije zakucati na njegova vrata i staviti mu lisice na ruke. Kada je pre šest godina stigla optužnica iz Haga u beogradskom Centralnom klubu vojske bio je priređen koktel u čast "Nikoletine Bursaća početka devedesetih" koga je Miloševićev marketing trebalo da klonira u srpskog Patona. Koktel je imao neskrivenu simboliku: prisustvovali su mu najviši oficiri i bio je znak zvanične podrške osumnjičenom.

Ima li je pukovnik Šljivo, kako su ga nazivali vojnici u uličnim vukovarskim borbama, i danas? Upravo je pitanje saradnje SRJ sa haškim sudom u segmentu koji se odnosi na aktivne oficire Vojske Jugoslavije politički najosetljivije. Srpski premijer Zoran Đinđić ponovo je podsetio na to, uoči posete Karle del Ponte Beogradu, prebacujući loptu u dvorište predsednika SRJ Vojislava Koštunice, istovremeno i predsednika Vrhovnog saveta odbrane.

Đinđić je u slučaju Miloševića operativno mogao da sprovede uredbu republičke vlade o izvršavanju obaveza koje proističu iz pravila o radu haškog tribunala: ministri policije Dušan Mihajlović, pravde Vladan Batić i šef DB-a Goran Petrović bili su lojalni i sproveli su odluku vlade i Milošević je izručen.

U tuđem dvorištu

Ali, pukovnik Šljivančanin je u nadležnosti Vojske i vojnog tužilaštva, Đinđić je rekao da bi Koštunica i načelnik Generalštaba VJ trebalo da razgovaraju o tome, jer se Šljivančanin, optužen za ratne zločine, pojavio na promociji knjige u Vrbasu. Za premijera to nije dobro, jer se javno pojavio, držao tribine, što ugrožava politički kredibilitet vlasti, naš jedini adut na svetskoj sceni.

"Ako Koštunica i Pavković o tome ne razgovaraju, imaćemo problem". Đinđić je verovatno mislio, kada je dodao "društveni problem", na reprizu slučaja izručenja Miloševića.

Predsednik vlade Srbije nema nikakvih predrasuda prema saradnji sa Hagom i ne krije da je aktiviranje "slučaja vukovarske trojke" novi poligon za odmeravanje snage sa predsednikom SRJ.

Đinđić svako naredno kašnjenje strane pomoći može vezati za sudbinu pukovnika Šljivančanina, i svu odgovornost prebacivati na vrhovnog komandanta Vojske Jugoslavije Vojislava Koštunicu, sa argumentima usporavanja reformi i krnjenju ugleda zemlje.

Potresi u Vojsci

Glavni adut u ovoj igri može biti, ipak, mesto načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, u čijoj fotelji još udobno sedi general-pukovnik Nebojša Pavković. On potpuno zavisi od volje Koštunice i za sada, i pored nekoliko snažnih udara ostalih lidera DOS-a, predsednik SRJ nije popustio. U preraspodeli moći dvojice ključnih ljudi u zemlji, Đinđić kontroliše srpsku policiju i Državnu bezbednost, Koštunica Vojsku i njenu kontraobaveštajnu službu.

Ako se Koštunica odrekne Pavkovića, može izgubiti poslednji realni oslonac moći. Poznajući manevarske osobine generala, on će poslušati svaku naredbu predsednika SRJ što se tiče sudbine njegovog pukovnika sa Vojne akademije Veselina Šljivančanina.

Dragan Vukšić, član Predsedništva Pokreta za demokratsku Srbiju, nekadašnji pukovnik Vojske Jugoslavije, potvrđuje da ovakvo stanje pokazuje da smo još zemlja čuda i pozorište apsurda. "Ne ulazeći u to da li Šljivančanina treba izručiti ili ne, ponovo se sudaramo sa starom boljkom - spregom predsednika SRJ i načelnika Generalštaba VJ. Takav odnos je nepojmljiv, neregularan i jedinstven u Evropi. Naime, Generalštab je izdvojeni centar moći, koji se nalazi isključivo pod kontrolom predsednika SRJ. Ako ovaj želi i ume da ga kontroliše", kaže pukovnik Vukšić, upozoravajući da, ukoliko Koštunica to ne ume, Pavković može činiti šta želi, i praktično postati nedodirljiv.

Životna pesma

Realne političke činjenice kažu da Koštunica ima veliku podršku javnog mnjenja, a u VJ, kao instituciju, građani takođe imaju najviše poverenja. Da li bi hapšenje Šljivančanina izazvalo promene na ovoj skali, ili možda izazvalo potrese unutar Vojske?

Lord Dejvid Oven upozoravao je da haški istražitelji ne bi trebalo previše da pokreću pitanje oficira Vojske Jugoslavije, jer bi tako nešto moglo ugroziti krhku demokratiju. Naročito zbog "Kosovskog boja" 1999. godine.

Sa druge strane, Zapad je neumoljiv. Amerikanci ne kriju da im Pavković nije baš dragi lik kao i komandant Treće armije Vladimir Lazarević. Oni su vodili operacije na Kosovu, i šta god se mislilo o Pavkovićevim posetama Crnoj Travi i Aleksincu sa Miloševićem, u predizbornoj kampanji, tokom bombardovanja NATO manevri VJ su vrhunski vođeni. Još jedan uslov, osim odlaska načelnika Generalštaba, za uključivanje SRJ u Partnerstvo za mir je saradnja sa Hagom. Scenario može biti sličan hrvatskom - general Ademi već igra "remi" sa Slobom, a Ante Gotovina plovi morima.

Možda se Šljivančanin pojavio u Vrbasu želeći da proveri svoj rejting. Rekao je da nije kriv i da neće otići dobrovoljno.

Bilo je dosta špekulacija o tome da će pre Miloševića, u Hag otići neka "sitnija zverka", da bi se zadovoljila američka administracija. Najčešće pominjano ime bilo je pukovnikovo. Ipak je "vitez od Vukovara" tada preživeo. Da li, ovoga puta, Karla del Ponte dolazi po njega?

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште