Title: Message
Jugoslavija pomaze NATO!
Datum dodavanja: 04. 09. 2001.
   
Vlada jugoslovenske federacije odobrila je tranzit trupama KFOR stacioniranim na Kosovu...

Jugoslovenski predsednik Kostunica doneo je odluku koja na prvi pogled izgleda zanemarljivo s obzirom na medijsku buku oko odnosa njegove partije sa reformistima srpskog premijera Djindjica. Vlada jugoslovenske federacije odobrila je, naime, tranzit trupama KFOR stacioniranim na Kosovu. Ta odluka, koja bi bila potpuno nezamisliva u vreme Milosevicevog rezima, pokazuje sasvim jasno koliko su se u Begradu stvari promenile, pise svajcarski Noje cirher cajtung, i nastavlja:

Tranzit je KFOR u ovom trenutku preko potreban, jer Makedonci vec danima blokiraju najznacajniju i najdirektniju putnu vezu od Skoplja do Pristine, kojom se KFOR do sada snabdevao. Bezbedni alternativni putevi su samo Srbija i Albanija, ali je ovaj drugi prakticno nemoguc. Cinjenica da sada proracunata Jugoslavija pomaze najmocnijem vojnom savezu na svetu u neresivom problemu pred kojim se nasao nije lisena ironije. NATO pre dve godine nije gadjao samo ciljeve na Kosovu, vec celu Jugoslaviju.

Njeni gradjani nisu zaboravili spavanje u podrumu, kao ni da su pregovori u Rambujeu, koji su prethodili bombardovanju, konacno propali zato sto Beograd nije hteo da zapadnim trupama da slobodno kretanje po svojoj teritoriji. U to vreme i na Zapadu se govorilo da je to jedan od neispunjivih ultimatuma.

Jugoslovenske medije odluka saveznih vlasti nije iznenadila, oni se, uostalom, vise bave trenutnim sporom izmedju nacionalista oko Kostunice i reformista oko srpskog premijera Djindjica. Za Beograd, u igri je ogroman ulog. U beogradskim diplomatskim krugovima nije tajna da najznacajnije zemlje Zapada vec danima vrse veliki pritisak na DOS da odmah razresi razmirice. Zemlja, jednostavno, u ovom trenutku ne moze sebi da dozvoli krizu vlade.

U igri je i obecana pomoc Zapada od 1,28 milijardi dolara, koja je Beogradu od zivotnog znacaja. Uz injekcije gotovine potrebno je i globalno reprogramiranje dugova - neko je izracunao da bi bez toga Jugoslavija samo na kamate od iduce godine morala da daje 150 miliona dolara dnevno, zakljucuje Noje cirher cajtung.

Izvor: Nedeljni telegraf
NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште