IZ UNMIKOVOG ŠTABA U PRIŠTINI


Identifikovano 26 ubijenih Srba

Od 500 identifikovanih nijedan nije iz masovnih grobnica, kazao šef Jedinice za nestala lica


Priština, 5. septembra

Od pre godinu i po dana Jedinica za nestala lica pri Unmikovoj policiji u Prištini obradila je 500 slučajeva od 3.600, koliko je bilo prijavljeno a vodili su se kao nestala i zatočena lica. Od 500 lica, kako je danas kazao Gvido van Riler, načelnik Jedinice za nestala lica Unmikove policije u Prištini, 26 ih je identifikovano kao Srbi i potvrđeno je da su ubijena. Za ostale od ovih 500 je utvrđeno da su pronađeni živi i mnogi od njih su pušteni iz zatvora u kojima su bili zatočeni. U Unmikovom štabu u Prištini Monik Finberg, načelnica kancelarije za nestala i zatočena lica, obavestila je danas novinare da je Unmikova kancelarija sklopila ugovor sa Međunarodnim komitetom za nestala i zatočena lica, a u toku meseca očekuje se da i vlada u Beogradu sklopi sporazum kako bi se brže radilo na otkrivanju, odnosno identifikaciji onih koji se vode kao nestali.

Nakon sastanka novinari su obišli prištinsku bolnicu i prisustvovali identifikaciji leša (kostiju) na Odeljenju patologije Instituta za sudsku medicinu. Kako su novinari mogli da vide i kako im je objašnjeno, radilo se o muškarcu dobi između 40 i 45 godina, a kako je kazala dr Tarija Formista, patolog Unmikovog odeljenja, muškarac je sa Kosmeta. Od odlaska haških istražitelja sa Kosmeta i iz Srbije Formista je rekla da je već obradila 40 slučajeva. Ona je dodala da je veoma teško identifikovati leš, pogotovo ako se radi samo o kostima i ako na ubijenom nije bilo ni parčeta garderobe.

Derik Paunder, iz Oebsovog odeljenja nadležnog za identifikaciju i šef Oebsovog forenzičkog tima, rekao je da je u prošloj godini na teritoriji Kosmeta iz vatrenog oružja ubijeno 350 lica, ali da je u ovoj godini manje ubistava (110).

Paunder je još kazao da se autopsija radi za jedan dan, ali da je identifikacija vrlo dug i složen proces. Takođe je rekao da se analiza DNK, najbitnija u otkrivanju identiteta, neće raditi na teritoriji Bosne u Tuzli i Banjaluci budući da tamo prioritet imaju leševi, odnosno kosti lica iz masovnih grobnica u Srebrenici. Prema tome, analiza DNK za identifikaciju lica sa područja Kosmeta obavljaće se u Evropi i Americi a predviđeno je da slična laboratorija za analizu DNK bude uskoro u Beogradu, slična onoj u Bosni.

B. Radomirović


IZ UDRUŽENJA PORODICA NESTALIH NA KOSMETU

Protest 11. septembra u Merdaru

Kraljevo, 5. septembra (Beta)

Udruženje porodica Srba kidnapovanih na Kosmetu najavilo je juče da će 11. septembra organizovati protestno okupljanje u Merdaru na administrativnoj granici sa Kosmetom.

"Pozivamo roditelje kidnapovanih beba, dece, rodbinu radnika, seljaka, rudara, golobranih i nedužnih vojnika da se svi okupimo u Merdaru gde ćemo predsedniku Demokratske partije Kosova Hašimu Tačiju i ostalima sličnim njemu reći: ,Evo, pobijte i nas radi vaše demokratije’, pa neka i to demokratski svet nagradi", navodi se u saopštenju.

To udruženje ocenilo je da je "istinu" o sudbini 1.300 kidnapovanih nealbanaca Tači prekjuče izneo pred grupom srpskih novinara, rekavši da "su oni ubijani zbog ,demokratije u oslobodilačkom ratu na Kosovu’", navodi se u saopštenju kraljevačkog ogranka Udruženja porodica Srba nestalih i kidnapovanih na Kosmetu.

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште