Izjava Djindjica da medjunarodno zakonodavstvo ne moze da bude iznad naseg, recito govori o razlicitom tumacenju naseg ustava. U slucaju Milosevica taj isti ustav dozvoljava izrucenje, dok u slucaju Milutinovica ne. I u slucaju  Mladica Djindjic ne samo da demantuje DEl PONTE,  da ne postoji nikakva saglasnost o isporucenju , vec i tvrdi da strani drzavljani ne mogu biti isporucenui Hagu. I u ovom slucaju Djindjic je demantovao sebe isporukom gradjanina Republike Srpske sa teritorije Srbije haskom tribunalu.Razlicito tumacenje  naseg ustava od slucaja do slucaja, ako je i od dirigenta srpske vlade ,gospodina Djindjica,   je nerazunmo  i neshvatljivo. Da li je rec o ispiranju grehova, ili otreznjenju, ili pak o sagledavanju  zakulisne igre dvolicne politike zapada, tek treba videti? Pre bi se reklo da su u pitanju  greske proslosti, koje su dovele do kriticne situacije u zemlji i da je u pitanju igra za prikupljanje poena u najavljenoj rekonstrujciji srpske vlade i sve vece nesuglasice DOS-a i DSS.

vidanovic

Đinđić: Ne može međunarodno zakonodavstvo da bude iznad našeg

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je juče novinarima da "odbijamo da predsednika Srbije Milana Milutinovića izručimo Haškom tribunalu, jer on po našim zakonima poseduje imunitet i ne može međunarodno zakonodavstvo da bude iznad našeg".

Đinđić je ponovio da je dužnost Jugoslavije, kao članice UN, da sarađuje sa Haškim tribunalom, ali u slučaju Milutinovića, kako je istakao, to nije moguće.

Napominjući da je saradnja moguća na nekim drugim područjima, među kojima je i istraga ratnih zločina, Đinđić je najavio da će se danas sastati sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte.


Predsednika Srbije od Haga brani Ustav

Milana Milutinovića, predsednika Srbije od isporučivanja Haškom tribunalu štiti Ustav Srbije, podsetio je dr Kosta Čavoški na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Kako naši ministri koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav i zakone mogu da objasne isporučivanje ljudi Haškom tribunalu kada im to Ustav zabranjuje - pita se ovaj pravni stručnjak.

"Karla del Ponte dolazi u Beograd da bi iskamčila još jednu isporuku. Ona sebi ne može da dozvoli da ode praznih šaka. Ima nagoveštaja da bi to mogao da bude neki jadničak iz Republike Srpske koji nema naše državljanstvo, poput Milomira Stakića ili Blagoja Simića", istakao je Čavoški.

Što se tiče saradnje sa tribunalom, ona ne podrazumeva izručenje zato Čavoški smatra da treba doneti zakon o saradnji sa međunarodnim sudom za ratne zločine.

Kada Zoran Đinđić kaže "saradnja" on misli na izručenje, kada o tome priča savezni premijer Dragiša Pešić verovatno pod tim podrazumeva ono što i ja mislim", napomenuo je Čavoški.

M. P.

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште