Title: Message
Posle odluke  kineskog veta u SB UN , kao reakcija na priznanje Tajvana od strane Makedonije, NATO na mala vrata zasigurno ulazi u Makedoniju. Trupe NATO su vec tamo koje prate  akciju DOBROVOLJNOG razoruzanja albanskih terorusta u Makedoniji. Predaja oruzja je bila prekinuta zbog  makedonske skupstine koja  je odbila razmatranje promene ustava na osnovu OHRIDSKIH zakljucaka. Pod pritiskom  zapada  Trajkovski je pristao da se odluke Ohridskog dogovora razmatraju u  parlamentu.
Nakon dobijene garancije da ce se ustavne promene izvrsiti danas je ponovo nastavljeno razoruzanje. Ocekuje se da ce se predati 1200 komada razlicitog naoruzanja od ukupno predvidjene predaje od 3500 oruzja.
 
Prema  zvanicnim izjavama makedonske vlade 80 000  razlicitog oruzja je u rukama terorista, za kako se kaze zlu ne trebalo, da bude upotrebljeno od strane terorista .Niko na svetu ne smatra da ce  doci do razoruzanja, kao sto  nije ostvareno  i na Kosovu. Cak je i potvrdjeno da se silom  niko nece razoruzati.
Bojazan makedonske vlasti da ce Albanci zadrzati osvojene teritorije oko Tetova i Kumanova se obistinjuju. Uz pomoc NATO oni ce ostati . Scenario Kosova se ponavlja.
Srpsko pitanje i ovoga puta je izostavljeno i ako su  date garancije od strane gospodje  ministra inostranih poslova Makedonije da ce srpsko pitanje biti pokrenuto u parlamentu uporedo sa   ustavnim promenama Ohridskog sporazuma. 350 000 Srba koji zive u Makedoniji nisu tretirani ustavom ni kao manjina. Za razliku od Srba sve ostale nacije na tlu Makedonije nasle  su svoje mesto u ustavnim odredbama.
Vidanovic
.
 
 
 
----- Original Message -----
Cc: 'KPJ'
Sent: Friday, September 07, 2001 8:40 PM
Subject: [NSP] Obrali smo bostan

07. Sep 2001 16:01 (GMT+01:00)

Počela druga faza "Neophodne žetve"

Očekuje se predaja još 1.200 komada oružja

Odziv slab. Nove provokacije terorista kod Tetova i Kumanova

SKOPLJE (Srna, Tanjug) - Druga faza NATO operacije prikupljanja oružja albanskih pobunjenika u Makedoniji verovatno će trajati četiri dana, a očekuje se da će biti predato oko 1.200 komada.

U prvoj fazi prikupljeno je 1.200 komada od 3.300, koliko NATO procenjuje da će albanski pobunjenici predati. Druga faza počela je u petak ujutro u osam sati i trajala do 16 sati u okolini Kumanova i Tetova. U akciji su učestvovali britanski i holandski vojnici. Odziv je, međutim, bio jako slab. Prikupljeno oružje bilo je potom odneto na poligon Krivolak kod Negotina na Vardaru.

"Obrali smo bostan"

Ispred Sobranja, u petak u 14 časova počela je akcija više makedonskih medija pod nazivom "Obrali smo bostan", kao svojevrsna parodija na NATO operaciju "Neophodna žetva". Organizatori akcije pozvali su građane da se dobrovoljno razoružaju tako što će doneti stare šerpe, viljuške, kutlače, oklagije, jaja i paradajz umesto kašikare, olovke umesto automatskih pušaka, kao i sve drugo što smatraju svojim svakodnevnim oruđem. Takvu "operaciju" nadgledaće i posmatrači koji će izvestiti predstavnike NATO i predsednika Trajkovskog o rezultatima akcije, pre nego oruđe bude odneto ispred komande NATO u Skoplju kako bi oni organizovali uništavanje. Organizatori parodične akcije su listovi "Dnevnik", "Vest", "Večer" i "Zum", kao i televizije A1, Sitel i Kanal 5.

Jedan od terorista, koji se predstavio kao "komandant Masut", izjavio je da će njegova jedinica predati sve oružje kojim raspolaže. "Ako nam zatreba, nabavićemo drugo, jer imamo novac za to", dodao je on. Po završetku druge faze, predsednik Trajkovski obratiće se Sobranju s predlogom da razmotri konkretne amandmane na Osnovni zakon, koji predviđaju proširenje prava Albanaca u skladu sa sporazumom iz Ohrida. Treća završna etapa prikupljanja oružja počeće kad poslanici utvrde nacrt amandmana za promenu Ustava. U kompletnu operaciju, koja bi trebalo da se završi do 26. septembra, uključeno je 4.800 vojnika i starešina NATO iz 13 članica.

Albanski teroristi pretprošle noći napali su makedonske snage bezbednosti na punktu kod sela Rataje i Žilče kod Tetova. Neposredno po prekjučerašnjem glasanju u Sobranju, kad su poslanici prihvatili inicijativu za promenu Ustava, teroristi su dugo pucali u vazduh na kriznom području kod Kumanova i kod sela Raduša.

Nemački ministar odbrane Rudolf Šarping podržao je u petak u Skoplju inicijativu Trajkovskog da u Makedoniju dođe mirovna misija UN. Njihov zadatak bi bio, precizirao je Šarping, da popune vakuum koji će nastati posle završetka operacije NATO.

EU zvaničnici Kris Paten i Havijer Solana u petak su s makedonskim zvaničnicima razgovarali o primeni Ohridskog dogovora i bržoj promeni Ustava. Svi zatočenici, oteti u toku šestomesečnih sukoba su oslobođeni, izjavio je u petak lider "ONA"Ali Ahmeti dodajući da su predati Crvenom krstu koji je pak u petak saopštio da se još 14 Makedonaca vode kao nestali.

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/B01090702.shtml

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште