Már tényleg be kéne fejezni, de még utoljára megpróbálok a fejedben világosságot gyújtani.

2016.11.30. 9:31 keltezéssel, Bakos Gabor írta:


Kedves Kolléga!

Bár azt írtam az előző levélben, hogy lezártam a témát, de olyan szép hosszú levelet írtál, hogy nem szeretnélek megbántani azzal, hogy nem válaszolok:)

Nem szakmai, hanem "világnézeti" eltérés lehet közöttünk!

Egészen biztos, hogy a forrasztás szakértője lehetsz, ezt egy percig sem vitattam, de a vélemény különbség bizonyosan nem erről szól.

Szerintem meg de. Az én célom legalább is az volt, hogy mivel mit lehet helyettesíteni, és mit nem (technológiailag).

Olyan szép példákat írtál, én most a gyógyítással, orvoslással példálóznék. Átvitt értelemben beteg ember - beteg kütyü, tehát megfelelő lehet az analógia.

Néhány alapelv, amivel valószínűleg mindenki egyetért:

Létezik olyan eset, amikor a "hivatalos" orvostudomány nem tud segíteni? Igen. És olyan, hogy az alternatív gyógyászat (természetgyógyászat, akupunktura, stb.) ilyenkor segített? Igen. A "hivatalos" orvostudomány mindig segít? Nem. Az alternatív gyógyászat mindig segít? Nem. Létezik "barbár" (a kifejezést tőled vettem át) orvos? Igen. Létezik barbár természetgyógyász? Igen. A "hivatalos" orvostudomány elismeri az alternatív gyógyászatot? Általában nem. A természetgyógyászat elismeri a hivatalos orvostudományt? Általában igen.

A belinkelt sütögetős cikkeknek (2 db) sem a szerzője, sem a szponzora, sem a menedzsere nem vagyok.

Hasonló sütögetés nemcsak 2 db kering a neten.

Nem tudom már hogy hogy írjam le, talán nem haragszanak meg a kiabálásért, de könyörgöm, A SÜTÖGETÉS NEM ERRE VALÓ! Már többen is írták, hogy azt BGA-ra alkalmazzák. Olcsó alis pendrive-ban te nekem nem tudsz mutatni egy BGA-s tokot sem. Jelen esetben fogni kell a pákát, és az usb dugó fém burkolatát kell jól körbeforrasztani a test fóliához, bőven adagolt ónnal, hogy minél erősebb legyen. Ezt sütőben hogy csinálod meg? Épp az a baj, hogy a gyártáskor is kizárólag ilyen technológiát használnak, és nincs úgy tervezve hogy ezt a terhelést ki is bírja. Kellene még, hogy utána végig menjen a pákás asszonyok során, hogy egy kis kézimunkával és plusz ónnal megerősítsék a kritikus helyeken, de ezt költség okokból nem csinálják meg. A nem BGA-s gépi forrasztásnál meg olyan kevés forraszanyag van, hogy pláne ha már kitört, akkor aztán reflow-ozhatod akármeddig, nem fogja megfogni.


2016.11.29. 17:13 keltezéssel, Gyulai László írta:
De ebben az esetben ilyen fel sem merül, mivel nem alkalmas az eljárás az adott javítás elvégzésére,
... mondja ezt az "orvos", a linkekben megszólalt a "természetgyógyász". Neki is joga van elmondani mit csinált.
amit ezek szerint még mindig nem vagy hajlandó belátni. és inkább rátámadsz azokra akik még mindig próbálják elmagyarázni.
ha a belátni azt jelenti, hogy feltétel nélkül elfogadni egy álláspontot az "orvosét", a "természetgyógyászt" meg izomból figyelmen kívül hagyni, akkor igazad van, nem láttam be
Ha már az orvosi hasonlatodnál maradunk, akkor egy beteg embernél nem traktorjavítást fogsz megpróbálni, hanem orvost vagy természetgyógyászt (vagy kuruzslót), vagyis olyant, ami valamiféle alkalmasságot mutat a gyógyulásra..

Végül is valóban teljesen mindegy hogy tudsz-e forrasztani, csináltál-e ilyen jellegű munkákat vagy nem, mert ettől függetlenül el lehetne fogadni a másik érvelését arra,
neked nem kéne elfogadni mások érvelését?
hogy azt nem érdemes megpróbálni, akármennyire is kötözködsz.
a kötözködésem abból állt, hogy ezt, és csak ennyit írtam:
"Ha Te mondod...
Akkor ezek a cikkben bizonyára hülyeséget beszélnek."


Nem tudom mit vártál azok után, hogy nem voltál hajlandó belátni a tévedésed,
Pontosan miben is tévedtem?
Abban, hogy linkeltem két cikket? És akár azt is feltételeztem, bár ezt nem írtam le, hogy nekik akár sikerülhetett is valami javulást elérni?
Abban hogy nem arra való!
A sütőben sütögetéssel egy BGA rework station-t próbálnak házilag kiváltani.
A jelen pendrive usb forrasztást nem BGA rework station-el kell végezni, hanem forrasztópákával. Ha már kontárkodást akarsz belinkelni akkor forrasztópákát helyettesítő kontárkodást kellene, az még felmerülhet végső megoldásként. Nem ugyanaz a munkafolyamat! Megint az autós hasonlattal élve, ha olajat kell cserélni akkor nem karosszéria munkába fogok vagy műszert akasztok a diagnosztikai portra, pedig az is autójavítás. Ehelyett megpróbálom valahogy eltávolítani a fáradt olajat és bejuttatni a frisset. Az A technológiájú forrasztást nem lehet helyettesíteni B technológiájúval, és fordítva sem, hiába nevezzük mindkettőt forrasztásnak.

Tehát abban tévedtél, hogy amikor az első 2-3 ember írta neked hogy az ilyen műveletek a felvetett probléma megoldására nem alkalmasak, akkor nem azt mondtad hogy ok, belátom, hanem szépen elindult ez az egész levélfolyam.
  ehelyett megsértődsz.
Ha valaki személyeskedő, nagyképű akkor igen.
Ha próbáljuk többféleképpen elmagyarázni hogy az álláspont amihez makacsul ragaszkodsz nem helytálló, de hiába, utána többféle példával megvilágítva, hátha megérted végre, de csak sértődést és támadást kapunk érte, és ezek után se vagyok hajlandó viszonozni amit az irányomban mutatsz, hanem még mindig próbálok segíteni. Amennyiben ezt nevezzük nagyképű személyeskedésnek, akkor az vagyok, és én kérek elnézést. Még ezt is vállalom, ha segít a dolog megoldásában. Komolyan utoljára próbáltam elmagyarázni, ha még mindig nem érted akkor nem érted és kész.

A többieknek: nekem nagyon piszkálja a csőröm, ha valami olyan félrevezető információ kerül elő, ami még akár kárt is tud okozni, ha egy nem annyira hozzáértő meg is csinálja. Még ha egy origo-n velveten bors blikk és társain van akkor hagyján, de egy szakmai fórumon vagy levelezőlistán nem kellene. Ha más nem, akkor én ilyenkor megpróbálom elmagyarázni hogy miért nem jó amit írnak, és hogy mit kellene helyette csinálni. Kötözködés esetén se hátrálok, hanem megpróbálom még jobban elmagyarázni amíg a beíró be nem látja a tévedését, és tisztába nem tesszük a dolgot. A végére inkább köszönetet szoktam kapni, de sértődött elvonulást is tapasztaltam már, nem egyformák az emberek. Én ezt vállalom is, olyankor szoktam megszólalni ilyen ügyben amikor tudom hogy nekem van igazam, mert fontosnak tartom hogy a szakmai helyeken korrekt információk legyenek. Én is ezt várom el akkor, ha olyan információt keresek, amihez nem, vagy nem olyan szinten értek. És ahol tudok, ott közre is működök abban, hogy ez így legyen. Upo vagy Upo001 neveken vagyok fent a magyar és nemzetközi helyeken, listákon, és ma is vállalom amiket eddig írtam. Úgyhogy röviden, forrasztópákát igénylő javítást ne a sütővel csináljátok, nem lesz jó!

A konkrétan még mindig nem működő eszközre visszatérve. _*Kívánom neki, hogy az orvostudomány gyógyítsa meg!!!*_
De ha nem sikerül, könyörgöm.... de dobjuk ki! Alternatívan: süssük meg!
Ezt a pár mondatot meg én nem értem, vagy lehet hogy már túl tapló az agyam hozzá...
üdv
bg
Gyulai László
_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/

válasz