2017.02.15. 19:26 keltezéssel, Horváth Péter írta:
Igazából 2 féle elrendezés létezik. A régi gépeknél (AC97) volt 2 jumper az alaplap audió csatlakozóján, úgy beállítva, hogy a hátsó csatlakozón jöjjön ki a hang. A házba való beépítéskor el kellett távolítani ezt a 2 jumpert, és a vezetékekkel hellyettesíteni. Az L-és R vezetéken jó esetben volt 2-2 csatlakozó párhuzamosítva, hogy helyettesítse a jumpert, és párhuzamosítva megjelenjen a hang az első és hátsó kimeneten is. Ha nem volt ilyen párhuzamosított csatlakozó, akkor csak elöl jött ki a hang. Az ilyeneknél fordult elő hogy nem dugták rá az összes csatlakozót az alaplapra.

Az újabb megoldás na HD audio. Ennél szabvány csatlakozó van egy blokkban, amit csak rá kell dugni az alaplaplapra, és egy kontaktusokkal érzékeli, hogy melyik csatlakozó van bedugva, és megkérdezi az oprendszer/driver hogy mi van bedugva.

http://www.mp3car.com/forum/mp3car-technical-hardware/car-audio/156660-want-to-use-intel-hd-audio-header-for-line-in-and-line-out-any-suggestions

Ez jó link, ott látszik a kapcsolási rajzokon hogy a régi AC97 kivezetésből miért nem lehet csak dugdosással HD kivezetést csinálni. Az AC97-nél az 5, 9 pinen kiment a hang az előlapra, ahol alapból az érintkező visszavezette a hangot a 6, 10 pinre ahonnan továbbment a hátlapra. Ha előre bedugtunk egy jacket akkor mechanikailag kinyitotta a kontaktust, nem ment vissza az audio jel, csak elöl jött ki a dugóra. Nem lehetett átállítani hogy mindenhol szóljon. Alapból az 5-6 és a 9-10 között voltak a jumperek, a nem bedugott előlapi aljzat helyett. A kapcsoló/érintkező a jelútban volt, kis kontakthibánál tudott is recsegni miatta a hang... A HD panelnél egy független kapcsoló van a jelúton kívül ami a bedugást érzékeli, nincs visszavezetett hang, annak a helyén jön a kapcsolójel. Szoftveresen állítható hogy hol jöjjön és ne jöjjön hang. Kontakthiba esetén a bedugás érzékelésével lesz gond, de szoftverből fixre állítva áthidalható a probléma, nem lesz recsegős hang miatta.

Ha a számítógép ház audió csatlakozója egy tömbben van, akkor valószínűleg a HD AUDIO headerrel rendelkező alaplapra lehet csak rádugni. Ha a ház audió vezetékei egyesével vannak csatlakozóba kötve akkor pedig AC 97 tipusú régebbi alalaplap csatlakozóhoz való.
Általában ez van, legalábbis a régi olcsó házakon egyenként volt az audio csatlakozás, de azért volt bőven egy tömbben AC97 csatlakozó is házakban. Ha a HD audio szabvány nagyobb elterjedése előtti, akkor ég rá sincs írva semmi, amióta jobban elterjedt a hd, azóta szokott a dugaszon AC97 vagy HD audio felirat lenni. Ha egyben van a dugó, akkor meg kell nézni, ha az 5-6 és 9-10 kivezetések össze vannak kötve egy rövid vezetékkel, akkor biztos AC97, de nem kapcsolja le a hátlapi hangot az előlapi bedugásával. Ha mind elmegy előre a csatlakozóhoz, akkor vagy lekapcsolós AC97, vagy HD. Ha a 7-es nincs bekötve (ez a ledugózott párja a dugóban), akkor valószínű AC97 (esetleg érzékelés nélküli HD, de ez gyakorlatilag értelmetlen). Ha be van kötve akkor valószínű HD (lehetne idióta AC97 is, de minek vinne az előlapra 5V audio-t, nem is mindegyik alaplapi AC97 aljzaon van bekötve 5V-ra), csipogós műszerrel mérve ha a 7, 6, 10 aljzatok összesípolnak ha nincs semmi bedugva akkor tuti HD, ha nem akkor vagy hibás HD vagy tényleg AC97, csak a kínai elfelejtett egy szál vezetéket elspórolni a 7-es kivezetésnél (ez gyakorlatilag esélytelen).

GyL
_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/

válasz