2018.02.23. 14:51 keltezéssel, Horváth Péter írta:
Sziasztok
A tárgybeli laptop azt csinálja, hogy csak kb. minden 10. próbálkozásra indul el (képernyő is beindul). Amikor elindul akkor  a rajta levő win 7 kékhalál miatt újaraindul, és megint csak 10. próbálkozásra indul. Ubuntu live jól működik, komolyabb hardverhibát kizárnám. Sőt még win 8.1 32bites USB diszkről is elindul szépen. Újraindításkor furcsán viselkedik. Kikapcsol, majd néhány másodperc mulva bekapcsol magától, és 10% valószínűséggel bootol vagy nem.


Amikor nem indul, akkor villog a caps lock billentyűn a LED, mint BIOS hiba esetén, és csak a táp kihuzására reagál, hosszú nyomással sem lehet kikapcsolni (kiszedett akkuval próbálkozom).
A BIOS recovery módszerek nem hoznak eredmét.
Tipikus hp halál, valószínű a chipset forrasztás. Szakszerűtlenül sütőzik vagy hőlégfúvózzák, a szakszerű javítás egy  rendes reball lenne új chippel és ólmos golyókkal (ROHS forrasz nem ér egy kalapot sem), akkor még sokáig megy. Alultervezett hűtés és ROHS forrasztás miatt kódolva van a hiba, a hűtés rendszeres tisztításának elmaradása csak gyorsítja a folyamatot. Esetleg chip csere nélkül is meg lehet próbálni ha kevés a pénz, de mindenképp le kell emelni az alaplapról, a ROHS forraszt lepucolni, és újra golyózni ólmos forrasz golyókkal. Az sokkal elasztikusabb forrasztást ad, jobban bírja a változó hőterhelést, nem repedezik meg. Ez az egész ROHS szerintem egy álszent baromság, a BGA chipeket igenis ólmossal kéne forrasztani. Azt úgyse tudja nyalogatni a gyerek a chip alatt, viszont az emiatt kidobott rengeteg veszélyes anyagot tartalmazó berendezés környezeti károkozása sokkal nagyobb, mint ami az ólom tartalmú forraszanyag ésszerűen szelektív használata során keletkezne.
_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/

válasz