Dan Matei wrote:
Dragilor

Ma iertati, dar eu sunt ardelean si pricep mai incet (daca pricep... ceea ce nu-i sigur).

Poate cineva sa-mi explice lent si simplu:


Bună ziua,

Încerc să vă explic eu, punctual - cel puţin răspunsul la câteva întrebări:   
;-)


1. Cine baga pe git cuiva OOXML ?

Microsoft ni-l bagă pe gât tuturor, prin poziţia lor de monpol de facto pe piaţă. Este situaţia în care trimiţi un CV unui angajator, în format OpenDocument (standard ISO în vigoare !) şi ţi se răspunde „n-aţi putea să ne trimiteţi un fişier Word „normal” ?”

2. Ce interese comerciale majoare se joaca aici ? Care-i miza comerciala ?

Miza comercială este ca Microsoft să vândă mai puţine licenţe de MS Office.

Miza comercială este ca un utilizator să poată deschide acelaşi fişier X (OpenDocument), în EXACT aceleaşi condiţii, cu un program gratuit şi cu unul care costă 700 EUR. Câţi manageri vor alege software-ul care costă ?

Miza comercială este ca, odată eliberaţi din capcana fişierelor care nu se pot deschide decât cu aplicaţia Y, utilizatorii să aibă posibilitatea să ALEAGĂ între Windows şi orice altceva (Linux, în particular). Adică SÅ SCHIMBE OMNIPREZENTUL SISTEM DE OPERARE. FOREVER.

Miza comercială este ca alte companii să dezvolte software mai bun, mai „deştept” decât cel Microsoft, care să manipuleze liber aceleaşi fişiere (informaţia primară).

Miza comercială este că nu depinzi de Microsoft pentru nici o informaţie de suport tehnic, eventuale patente software (şi costuri asociate) şi nici nu ţi-e teamă că mâine vor schimba formatul de fişier (sau obiectele binare inserate) după bunul lor plac.

Discuţia, va să zică, este despre a fi sau a nu fi 100% stăpân pe propria ta informaţie. A fi sau a nu fi LIBER.


2. Fata de situatia anterioara (in care aveam doar documente Office binare), situatia de acum (cind putem avea documente Office in XMl + obiecte binare) ce ce este mai proasta ? Cu alte cuvinte: cine pierde din adoptarea standardului OOXML ?

Pierde cine nu poate implementa în software-ul propriu o specificaţie 100% liberă, neafectată de toate micile „găselniţe” binare, nedocumentate (necuprinse în standard), pe care Microsoft le-a presărat intenţionat pe acolo.

Pierde cine trebuie să creeze în continuare software de spreadsheet care încurcă anii bisecţi din calendar şi pretinde că 2+2=5, doar de dragul compatibilităţii cu străvechile bug-uri Excel...

3. Cine a zis ca ori OOXML ori ODF ? Adica, de ce ar fi un fan ODF impotriva adoptarii OOXML ?

Pentru ca este păgubos şi derutant pentru toată lumea să ai două standarde paralele referitoare la acelaşi subiect, mai ales când unul dintre ele este conceput prost sau rău-intenţionat.

Asadar: cui a facut rau CT 210 votind pentru adoptarea OOXML ? Si, de ce a iesit atita zbucium in jurul OOXML ? Daca nu era propus de MS iesea la fel ?


Nu a făcut rău, neapărat, că a votat cum a votat, dar toţi cei pe care această decizie îi afectează trebuiau informaţi corect şi întrebaţi, într-o dezbatere publică prealabilă. Asta nu era respobsabilitatea CT210, dar s-a „mers pe burtă”, în cel mai dulce stil românesc.

Un standard prost merită combătut, indiferent de cine este propus.


PS. Raspund aici d-lui Baltac (desi intrebarea m-a mirat)...

Membrii CT210 sunt:

1. Institutul de Lingvistica
2. ARIES
3. CIMEC - Institutul de Memorie Culturala
4. IBM Romania
5. Institutul Bancar Roman
6. Magic Fox Media
7. MCTI
8. Microsoft Romania
9. Prosoft
10. S & T
11. Softwin
12. Universitatea Bucuresti (Catedra de Limbi Slavice).

Asadar sectorul "necomercial" e destul de tare reprezentat. E limpede ca am avut interese comerciale ?


Nu este neapărat să ai interese comerciale pro-Microsoft. Este suficient să fii o persoană mai conservatoare, formată, în studenţie, la şcoala Windows-urilor piratate. Sau vreun profesor naiv, rupt de realitatea comercială a momentului, care nu mai ştie demult cum merg interesele în industria software. Sau vreunul care se lasâ vrăjit de maşina de marketing a Microsoft („Where do you want to go today ?”). Sau vreo instituţie care a investit mulţi bani în software Microsoft, pe care ezită, fireşte, să-l schimbe. Sau vreo bancă care are un site „formidabil implementat” de vreun consultant - din acela care nu poate fi văzut decăt cu Internet Explorer, c-aşa-i în tenis - şi un preşedinte care ştie că îşi va pierde scaunul dacă se află că a făcut o investiţie greşită, limitativă... Sau vreo firmă „de fiţe prin reviste”, care trăieşte din vânzarea de laptopuri brand name, cu Windows şi MSOffice preinstalate, la elefanţi de stat. Sau...


Cu stimă,
Răzvan



Pentru a renunta la abonament trimiteti un mail catre [EMAIL PROTECTED]
incluzind in corpul mesajului: "unsubscribe tic-lobby <adresa_email>".
Pagina web a listei se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/TIC-LOBBY/
Arhiva se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/tic-lobby/archives/

Raspunde prin e-mail lui