Jani Monoses wrote:
Art 12
Furnizorii "c) să depună la ANRCTI [...] sau o poliţă de asigurare la o societate de asigurări, în favoarea ANRCTI, în valoare cel puţin egală cu echivalentul în lei al sumei de 100.000 Euro."

Comentariu:
Probabil trebuie garantii de seriozitate, dar o asemenea suma exclude ONGurile, caminele studentesti sau primariile mici mentionate ca exemple , nu ?

Pai ... ONG-urile, caminele studentesti si primariile mici n-au nici un motiv sa devina FURNIZORI DE MARCA TEMPORALA , ci eventual beneficiari. Furnizorul de marca temporala este ala care are servere sincronizate cu serverul de timp stratum 1 al MCTI, primeste query-uri (atribute sau semnaturi ale unor documente) , ia ora exacta si semneaza tot pachetul asta cu semnatura lui privata. E un soi de garantie pe care-l ofera furnizorul marcii ca acel query a fost cerut (de ONG-uri, de primarii) la ora 13:45:30 si nu mai tarziu. Tocmai de aia ziceam ca gasesc normal sa existe un furnizor PUBLIC de marca temporala, accesibil GRATUIT si SIMPLU, pentru ca orice sistem informatic sa poata folosi acel serviciu fara dureri de cap.


Art 14

"(4) Furnizorul de servicii de marcare temporală, aflat în unul dintre cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), ale cărui activităţi nu sunt preluate de un alt furnizor de servicii de marcare, este obligat să depună la ANRCTI cheia privată aferentă certificatului utilizat pentru marcarea temporală "

Comentariu:
De ce este nevoie de predarea cheii private? Daca furnizorul nu mai functioneaza si nu e preluat de altcineva nu va mai fi nevoie sa semneze nimic acea cheie privata. Iar pentru accesarea documentelor existente cheia publica este suficienta

Cred ca ar fi necesar pentru mentinerea serviciului de verificare al unei marci temporale emise anterior, in timp ce el functiona.


" Art. 18. – (1) Furnizorul de servicii de marcare temporală este obligat să pună la dispoziţia utilizatorilor software-ul necesar pentru utilizarea serviciului.

(2) Furnizorul trebuie să ofere utilizatorilor următoarele informaţii despre software-ul pus la dispoziţie:

a) condiţiile in care este disponibil software-ul

b) instrucţiuni de folosire

c) obligaţiile utilizatorului

d) orice alte limitări privind utilizarea software-ului "

Comentariu:
aici ar trebuie zis clar ca softul pus la dispozitie sa nu aiba limitari care exclud o parte din utilizatori. Pentru ca conform acestei formulari limitarile si conditiile in care este disponibil softul pot fi pretul serviciului sau dependenta de o anumita versiune de Windows sau de Internet Explorer.

Precizarea este corecta, voi prelua sugestia.

Deci o cerinta de bun simt ar fi ca softul pus la dispozitie sa fie open source si cross platform, iar protocolul pentru serviciu clar definit.
Faptul in sine ca e prin HTTP nu garanteaza asta.

Ar fi mai bine ca sa existe un protocol comun pentru toti furnizorii, iar daca vor extensii si servicii in plus sa poata fiecare face ceva specific.

Sa vedem cum se poate face asta. E acolo un paragraf unde spune ca furnizorul trebuie sa implementeze MINIM o solutie folosind protocolul HTTP, cum am descris eu, un query intr-o cerere HTTP si rezultatul in format XML, minim anumite campuri. Eu cam asa vedeam problema. Furnizorii comerciali pot sa implementeze si alte mecanisme daca vor, cu alte servicii adaugate.

Art. 21. – Lungimea minimă a cheii private folosite la semnatura electronică aplicată mărcii temporale este de 1024 biţi.

Comentariu:
in momentul de fata pentru RSA este recomandat sa se foloseasca minim 2048 biti. Avand in vedere ca acest soft va rula de acum incolo o vreme, e mai bine sa se evite un upgrade in doar 2-3 ani cu toate problemele de compatibilitate ce vor aparea. Zic mai bine din punct de vedere al publicului, nu neaparat a firmelor ce primesc contractul :)

Studiem, daca e cazul, preluam sugestia.

Art. 22. – Furnizorul foloseste doar funcţia hash-code SHA1 (opţional SHA2)

Comentariu:
la fel, SHA2 e o solutie mai sigura pentru urmatorii ani decat SHA1 facut in 1994.

Ambele comentarii de mai sus sunt din articolele wikipedia pt SHA1 si RSA.

Desi nici la RSA nici la SHA1 nu se stie de vulnerabilitati serioase in momentul de fata a mai bine sa se mearga pe varianta precauta. Timpul in plus pentru a calcula cu variantele pe mai multi biti e nesemnificativ pe calculatoarele actuale.

Problema zic eu ca depinde de importanta acelei marci temporale.
Daca e vorba de asigurarea prioritatii pentru biletele de tratament pentru pensionari sau ordinea ocuparii locurilor la cazare in caminele studentesti, eu zic ca SHA1 e suficient. Daca vorbim de ordinea in care au fost depuse niste cereri de brevete de inventie ... s-ar putea sa merite SHA2. Eu zic ca ar fi cazul sa lasam loc si pentru furnizori mai firoscosi , daca vor sa ofere servicii comerciale.

Teo






.


















_

===========================================================
Pentru a renunta la abonament trimiteti un mail catre [EMAIL PROTECTED]
incluzind in corpul mesajului: "unsubscribe tic-lobby <adresa_email>".
Pagina web a listei se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/TIC-LOBBY/
Arhiva se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/tic-lobby/archives/

Raspunde prin e-mail lui