Public bug reported:

I deployed Xenial in this machine with MAAS. After deployment i had re-
configured interfaces manually (on /etc/network/interfaces), and removed
/etc/network/interfaces.d. At some point, I upgraded the machine from
Xenial to Bionic, and everything was working just fine with /e/n/i.

About 2/3 weeks ago, I dist-upgraded bionic for the latest packages, and
after reboot, networking didn't come up.


To recover the machine, what i did is:

1. From the console, brought up the interfaces manually (eno1)
2. added an IP address manually (ip addr add)
3. Configured netplan and applied the config: 

network:
    version: 2
    renderer: networkd
    ethernets:
        eno1:
            dhcp4: no
            dhcp6: no
            addresses: [192.168.1.13/24]
            gateway4: 192.168.1.1
            nameservers:
                addresses: [8.8.8.8, 8.8.4.4]
        usb0:
            dhcp4: no
    bridges:
        br0:
            interfaces: [usb0]
            dhcp4: no
            addresses: [10.90.90.1/24]
            parameters:
                stp: false
                forward-delay: 0
                max-age: 0

5. Interfaces dont get configured correctly:

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group 
default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
17: eno1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP 
group default qlen 1000
    link/ether ec:a8:6b:fd:ac:70 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.1.13/24 scope global eno1
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::eea8:6bff:fefd:ac70/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
19: usb0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP 
group default qlen 1000
    link/ether 00:0e:c6:88:b7:9f brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet6 fe80::20e:c6ff:fe88:b79f/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
22: wlp2s0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default 
qlen 1000
    link/ether c4:d9:87:5b:42:62 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

6. on reboot, the machine goes back to have no networking again, at all.

Note that I also have /e/n/i configured.

** Affects: cloud-init (Ubuntu)
     Importance: Undecided
         Status: New

** Affects: ifupdown (Ubuntu)
     Importance: Undecided
         Status: New

** Affects: netplan.io (Ubuntu)
     Importance: Undecided
         Status: New

** Changed in: netplan.io (Ubuntu)
   Importance: Undecided => Critical

** Also affects: cloud-init (Ubuntu)
   Importance: Undecided
       Status: New

** Changed in: cloud-init (Ubuntu)
       Status: New => Incomplete

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Bugs, which is subscribed to Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1761294

Title:
  Network configuration doesn't survive reboots after bionic dist-
  upgrade

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/cloud-init/+bug/1761294/+subscriptions

-- 
ubuntu-bugs mailing list
ubuntu-bugs@lists.ubuntu.com
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-bugs

Reply via email to