Kære alle.

I den sidste weekend besøgte jeg Wikimedia Conference <https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Conference_2013>, som i 2013 foregik i Milano. Besøget har flere formål: Mødes med folk fra vores herlige fællesskab (at "netværke"). Se og høre hvordan udviklingen går både i enkelte lande, specifikke projekter og helt overordnet med Wikimedia Foundations mange projekter. Plus endelig simpelthen at nyde det hele.

Jeg fremlagde en kort præsentation <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WMDK_2012_Status.pdf>om hvad Wikimedia Danmark har beskæftiget sig med i løbet af 2012.

Der er især to ting, som jeg lagde mærke til på konferencen: De nationale chapters, der skal fremme projekterne, vokser. Dette betyder at flere og flere er nødt til at ansætte (betalt) personale til at håndtere de mange opgaver. F.eks. er Wikimedia Sverige i gang med at omstille sig fra et projekt kørt på frivillig basis til at være en professionel organisation med overenskomstansatte og en bestyrelse, der nu mere træffer overordnede beslutninger. Det næste er at der også begynder at være brugergrupper, der i modsætning til chapters ikke er tilknyttede lande. Eksempler på disse er Wikipedia på esperanto og Wikivoyage.

Under konferencen og beretninger om de forskellige aktiviteter, har jeg plukket nogle ting ud, som jeg fandt interessante at dele med jer andre:

Wikimedia Canada fortalte om deres fotodag og hvordan konkurrencer kan gøre det mere interessant: Præmiering af billeder ud fra forskellige kategorier; f.eks. "bedste mobilfoto", "flest likes på facebook", afstand fra byens centrum. De opfordrer dog også til at have en plan B, da den fastsatte dag havde særdeles dårligt vejr. Men ikke desto mindre blev det en succes med relativt stort fremmøde på mange forskellige transportmidler.

Wikimedia Estland havde i samarbejde med Det Danske Kulturinstitut i Riga <http://www.dki.lv/Default.aspx?ID=1923> arrangeret en projektkonkurrence om Danmark. Desværre glemte de at kontakte Wikimedia Danmark. Men til næste gang kunne det være interessant med den slags projekter, der kører sideløbende i to lande.

Wikimedia Frankrig har i en række fransk-talende afrikanske lande gennemført et projekt med offline-redigering af Wikipedia. Offline fordi strømforsyningen i mange områder er overordentlig ustabil. Ved at lade en særlig router hente dataene ned, kan brugerne f.eks. oprette nye artikler og læse eksisterende artikler, selvom der ikke er adgang til internettet. Routeren blev sendt med diplomatpost via udenrigsministeriet i Paris. Det vakte naturligvis interesse i ministeriet omkring projektet. Ad omveje fik efterretningstjenesten også nys om at der var noget Wikipedia; og fandt endda ud af at der stod uønsket information <http://www.france24.com/en/20130407-wikimedia-slams-french-intelligence-agency-censorship>.

Wikimedia Italien har med skoler i forskellige regioner gennemført et samarbejdsprojekt gennem et (skole)år hvor de får et "ansvar" for deres egen Wikipedi-artikel. På denne måde kan man bruge elevernes energi på noget konstruktivt. Endvidere har de sendt deres egen fotograf med pressekort til fodboldkampe for at tage fri billeder.

Wikimedia Ukraine gennemførte en WikiEkspedition på cykel. Således kunne man nemt og billigt dække et område, der kunne beskrives og fotograferes. (Måske kunne der også være lidt hjælp til OpenStreetMap.)

Wikimedia Ungarn arrangerede i anledningen af foråret at man på den ungarsk-sprogede Wikipedia gennemførte en forårsrengøring. Det viste sig at være en god måde at få ryddet op i dårlige (og gamle) artikler. Endvidere havde man en rullende udstilling af vindere fra Commons-konkurrencen Picture of the Year <http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Picture_of_the_Year/2012/Results>, samt de nationale Wiki Loves Monuments <http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Monuments_2012>-konkurrencer, som arrangeres af en række chapters. Udstillingen blev bl.a. vist på en række banegårde.

Endelig præsenterede Nicole Ebber (Wikimedia Tyskland) og Jan Ainali (Wikimedia Sverige) et projekt, der skal udmønte i at koordinere og dele erfaringer mellem forskellige chapters. Håbet er at lette adgangen til ressourcer og erfaringer. Ved at have ansat personale (i Tyskland), der konkret arbejder med at have fingeren på pulsen, kan man netop hjælpe og skabe kontakter på tværs af grænser. Starten er en wiki-side <https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Chapters_Association/Chapters_Exchange> og et regneark <https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AvQyy_nzLhZEdGtOdzdCQXlmdDVLcGJVYTA5Y1o3V1E&usp=sharing>.

--
Mange hilsner

Simon Van Studinski
si...@studinski.dk

_______________________________________________
WikimediaDK mailing list
WikimediaDK@lists.wikimedia.org
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimediadk

Reply via email to