=========================================================
   INFOZÈFIR. BUTLLETÍ INFORMATIU SOBRE LLENGUA CATALANA
 _________________________________________________________
  ==================[1.281 subscriptors]===================


Una política lingüística triga 20 anys a tenir l'efecte esperat
-Entrevista a David Crystal, un lingüista gal·lès amb un gran renom internacional


Gal·lès i autor d'un centenar de llibres, David Crystal és un dels lingüistes més prestigiosos del món. Dimecres va ser a Barcelona per fer una conferència en motiu del Dia Europeu de les Llengües, convidat per Linguapax-Unescocat i la Representació de la Comissió Europea a la ciutat. Crystal explica a El Singular Digital el perill que corren algunes llengües del món i la necessitat de transmetre a la gent la seva importància identitària aprofitant que l'any 2008 serà l'Any Internacional de les Llengües. A més, coneixedor de la situació de Catalunya, l'estudiós fa una anàlisi comparativa entre el català i el gal·lès. Afable, rialler, i amb un discurs entenedor, Crystal és el professor que a tots en agradaria tenir.


-Ja s'haurà adonat que els catalans no dominem gaire l'anglès.

El vostre anglès és molt millor que el meu català.

-Ah, però el parla?

No, però l'entenc prou bé.

-I com veu l'estat de la llengua catalana?

Comparat a moltes altres llengües, hauríeu d'estar orgullosos de com heu avançat en tan poc temps. A més, s'ha de pensar que cada dues setmanes mor una llengua i que un 50% estan en perill d'extinció.

-Déu n'hi do. Llavors el català no és tan minoritari.

No, perquè el 96% de la població mundial parla només el 4% de les llengües existents, i això vol dir que la immensa majoria, comparades amb el català, són minoritàries. Hi ha 60 llengües que ara per ara ja només tenen un sol parlant.

-Hi ha 8 milions de catalanoparlants. Definitivament, no està gens malament.

Està molt bé, però també és veritat que un mai no hauria d'estar satisfet, perquè els perills són clars, tan internament com externa, i el fet que a Catalunya hi hagi una discussió lingüística, és molt bon senyal. Jo he anat a alguns països on ningú no s'interessa per la llengua minoritària, senzillament no se'n parla.

-Vostè està a favor de la discriminació positiva?

Crec que no és necessària, perquè és perfectament possible que la llengua minoritària sobrevisqui sense ella, però si s'aplica, s'accelera tot el procés de normalització. Fa 30 anys es va començar a fer discriminació positiva a Gal·les i va haver-hi un gran enrenou perquè només el 20% de la gent parlava gal·lès. Tot i així, va funcionar molt bé.

-Quines mesures es van adoptar?

Per exemple, es va començar a exigir el gal·lès per aconseguir una feina pública. Hi ha un acudit que diu: "Hem contractat un vigilant per la piscina. No sap nedar, però sap gal·lès".

-I diu que va tenir bons resultats?

Sí, ara la gent ja ho accepta, ho troba normal. Al 1990 el parlaven 500.000 persones, i al cap de deu anys ja n'eren 600.000. Això va passar perquè la gent es va adonar que era un idioma de prestigi.

-Però també ha de convertir-se en una llengua de consum, no creu?

Sí, la varietat en les funcions d'una llengua és molt important. Hauria d'estar present en tots els àmbits. Un idioma no només es defineix per la seva gramàtica, ortografia, etc, sinó també per on s'usa. Tota política lingüística hauria d'investigar les àrees de la societat on s'utilitza o no una llengua per poder decidir com millorar la situació. No té cap sentit tenir una bona política lingüística si no hi ha una bona política econòmica que li doni suport.

-Costa molt avançar, oi?

Sí, i el problema és que els activistes i els entusiastes ho volen tot per demà. Jo he observat que més o menys s'ha d'esperar una generació, o sigui uns 20 anys, perquè una política tingui l'efecte.

-El govern britànic ajuda el gal·lès?

Sí, va ser una dura batalla però al final la vam guanyar. Entre 1965 i 1970 va haver-hi un gran moviment per aconseguir un canal de televisió en gal·lès i el govern Tatcher s'hi va negar. Llavors, el líder del partit nacionalista de Gal·les va fer una vaga de fam, estava disposat a morir per la seva llengua. Això va fer que finalment se'ns permetés tenir la nostra televisió, i a partir de llavors tot va començar a canviar. Pels gal·lesos, el cas català és tot un exemple a seguir.

-Què els diria als qui diuen que la llengua només serveix per comunicar-se?

Que aquesta és només la meitat de la història, perquè hi ha dues forces que condueixen una llengua: una és la necessitat de comunicar-se i l'altra és la identitat, el seu lligam amb el cor.

-Què s'ha de fer per conscienciar la gent de la importància de la llengua.

Un punt clau és el fet d'implicar les arts, perquè les dues coses que corprenen els humans són la religió i les arts. Molta gent no és religiosa, però a tothom li agrada un art o un altre. Els artistes haurien d'incloure la llengua en el seu repertori d'idees, i no ho fan.

-És inevitable que les llengües canviïn?

Absolutament, les úniques que no canvien són les mortes. És curiós perquè les dones són les grans innovadores. Si hi ha un canvi a la llengua, les qui l'usen primer són elles, sempre van al davant en aquest aspecte.

-En aquest i en tots!

Sí, per descomptat!

-Pot dir alguna cosa en gal·lès?

Cenedl heb iath, cenedl heb galon

-?!

Vol dir: Nació sense llengua, nació sense cor


Font: El Singular Digital
Enllaç: <http://breu.bulma.net/?l8288>



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~[Enllaç recomanat]~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
               DIDAC. Diccionari de català
          http://www.grec.net/cgibin/esc00.pgm
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Per distribuir informació, escriviu a un dels editors:

Ferran Isabel (País Valencià) <[EMAIL PROTECTED]>
Magdalena Ramon (Illes Balears) <[EMAIL PROTECTED]>
Xavier Rull (Catalunya) <[EMAIL PROTECTED]>
Marta Torres (Catalunya) <[EMAIL PROTECTED]>

Responsable tècnic (coordinador de la llista):
Joan Vilarnau <[EMAIL PROTECTED]>

-----------------------------------------------------------------------
Arxius d'INFOZÈFIR: http://listserv.rediris.es/archives/infozefir.html

Els missatges d'INFOZÈFIR són distribuïts amb el suport i col·laboració
tècnica de RedIRIS - (http://www.rediris.es)
-----------------------------------------------------------------------

Responder a