Crec que anam bastant be: nous companys, perspectives generals sobre com s’ han de veure o llegir els reportages que se filmen o escriuen ( esperit crític) i ganes de fer feina en conjunt.

Ara lo més difícil es sistematitzar: triar entre informacions noves i clares i discussions ( també molt legítimes) sobre les funcions d’ aquesta llista. Jo sempre he procurat recoltzar Jaume Escales, ja que si ell no fes de “fil conductor” no se com acabaria el foro, però sovint he introduit comentaris  una mica crítics  al que ell diu.

El seu article general sobre qui som i el que feim me pareix en principi be. Però crec que una riquessa d`aquesta llista és que hi ha membres de devers  tres generacions . Pensau que han passat 64 anys de l’ inici de la guerra civil ) i si suposam ( de manera molt ampla ) que el bot generacional és de devers vint anys  hem de  tenir en compte que.
1) Els que tenien devers 20 anys a la guerra civil en tendrien o en tenen ara devers 88.

2) Els que varen neixer devers 20 anys després  en tendriem o tenim devers 48.

3) La tercera generació és la que es troba a l’ entorn dels 28.

   Però hi ha generacions intemitjes ( també se pot fer un bot de deu anys) i parlar dels fills o els nets ( en general

 de les víctimes de la guerra civil o de persones (escriptors , investigadors, periodistes...) interesats des de diverses perspectives de com se va produir l’ injust  oblit. En síntesi, Jaume, pens que en el teu article sobre el que és i el que significa “[EMAIL PROTECTED] hauríes de dir que hi participam gent de diverses generacions la qual cosa  crec que és un merit per tots en conjunt. Ho podríes situar en el ventall d’ entre 77 i 17 anys ( per fer números rodons).

Ara be. Lo més important és que quedi clar que pensam que la guerra civil va començar per un cop d’ Estat a un Govern constitucional i legítim i tots ens sentim hereus d’aquest oprovi.

I també que tots utilitzam el català com a llengua habitual de comunicació.

 

Joana

 

Supòs que, de veritat arribarem a fer una pàgina web a la qual per exemple aquest missatge no hi aniria, però si les informacions sobre persones concretes que molts de voltros heu introduit a aquesta llista i que jo, més o menys intent  guardar i destriar. Varem quedar que na Margalida Capellà i jo , en principi ens encarregariem de la web. ¿ Qui més hi vol col.laborar?. Ho heu de dir.

-----Mensaje original-----
De: [EMAIL PROTECTED] [mailto:[EMAIL PROTECTED] En nombre de Jaume Escales i Tous
Enviado el: domingo, 01 de febrero de 2004 21:44
Para: Memòria Històrica de Mallorca
Asunto: M.H. Nous companys, Joan Carreres, "Fosas del ...", Sa Plaça, pàg. web, vídeo, Felanitx.

 

    Benvolgudes companyes i companys,

 

    Ja tornam a estar d'enhorabona, sobre la nostra llista, per la demanda d' incorporació al grup de dos nous companys, que són en Llorenç Buades i en Miquel Puigserver. Ara mateix, abans d'enviar aquest correu, els donaré d'alta. Tot d'una que pugui els enviaré l'historial i la llista de la resta de companys.

 

    Enhorabona, doncs!!

 

    Rebostatjant per dins la xarxa, i a la recerca de més elements pel debat entorn a la discussió generada arrel de la projecció del documental "Las fosas del olvido" , he trobat les següents adresses: http://www.kaosenlared.net/ i http://www.pce.es/foroporlamemoria/inicio.htm, que recoman a tots aquells que volgueu aprofundir una mica més en la qüestió.

 

    Trob molt interessant la proposta de na Joana Maria Roque referent a comprar entre tots una càmara de vídeo digital a fi de fer els nostres reportatges i deixar enregistrades les entrevistes.

 

    Un company que no té ordinador (ni correu electrònic ni conexió a Internet) es posa en contacte amb nosaltres, fortament interessat per la recuperació de la Memòria Històrica dels Vençuts de la Guerra Civil. El seu nom és Joan Carreres Escales, i me sembla que és de Santanyí. Un oncle  de la seva mare, en Bernat Escales Burguera  passà per un Consell de Guerra i patí reclusió en camp de concentració i treballs forçats per espai de tres anys, a Mallorca. Igualment li foren confiscades les seves propietats, que finalment pogué recuperar. Ens demana de quina manera podria consultar l'expedient del judici del seu familiar. L'únic que li vaig poder dir és que, em sembla que aquesta documentació la pot veure sense pegues a l'arxiu militar del Fortí de Sant Carles o a l'edifici de l' Hospital Militar del carrer de Sant Miquel i dels Oms. Algú de la llista pot donar dades més precises sobre la qüestió.

    En Joan també me comentava que té una padrina que pot explicar coses molt interessants referides a la història de'n Bernat Escales, i als esdeveniments i repressió pel municipi de Santanyí. Una pregunta que me feia és si nosaltres com a grup feiem aquesta tasca. Li vaig dir que tot el que me contava ho faria arribar a tos vosaltres. El seu número de telèfon és el 971 712134.

 

    Estaria bé prendre contacte amb tota la gent que treballà en el llibre Felanitx 1931-1939. República, guerra i repressió. Els seus autors són n' Aina Adrover i en Joan Cabot. Algú sap com ho podem fer?

 

    Pels qui formau part del Grup d'Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al Món Contemporani, de la UIB, estaria bé que els féssiu conéixer l'existència de la nostra llista, i demanar qui en vol fer part.

   

    Seria molt interessant i pràctic per la nostra tasca que intentàssim consensuar un document conjunt, una espècie de manifest que volgués sintetitzar el que és i significa la Memòria Històrica. En l'article que transcric al final d'aquest correu intent fer una passa per intentar aquella síntesi.

 

    També en els darrers dies he pensat que potser aquest grup s'hauria de denominar Memòria Històrica dels Vençuts de la Guerra Civil i de la Repressió Feixista a Mallorca.

 

    Recentment he obert un compte nou al hotmail amb el nom de [EMAIL PROTECTED] La idea és no haver de donar el meu nom quan algú es vulgui posar en contacte amb el grup. Si donau, a qui estigui interessat en la llista, aquesta adreça, els missatges m'arribaran a mi, donaré d'alta immediatament al company que ho demani.

 

    En relació a la futura pàgina web trob que hi haria d' haver almanco accés a tres bases de dades, sempre obertes i ampliables: llistat de víctimes de la repressió, llistat de fosses i/o llocs de la repressió i llistat de pressumptes autors o responsables de la repressió.

    Igualment trob que la pàgina inicial hauria de presentar el manifest consensuat, amb tots els punts, del que pensam que és la Memòria Històrica.

 

    En resposta a l'oferta que se'ns va fer a tots nosaltres per participar amb un article a la revista Sa Plaça, vaig redactar i enviar el següent article. M'agradaria que el llegísseu i me diguéssiu què hi trobau. Jo mateix, ara que l'he enviat, ja hi trob alguns defectes. En el mateix article he intentat sintetitzar què és i significa per mi la Memòria HistòricaIntent donar la meva visió personal, i, evidentment, hi parl en nom meu.

   

    Vet aquí l'article:

 

MEMÒRIA HISTÒRICA DE MALLORCA

    Des de fa ara gairebé un any un grup molt divers de persones ens hem anat arreplegant per treballar i reflexionar al voltant del que és i significa la Memòria Històrica dels Vençuts de l'anomenada Guerra Civil a Mallorca. Si ens voleu trobar ho podeu fer a l’adreça [EMAIL PROTECTED] 

    Molts de nosaltres som gent relativament jove, membres ja d’una segona o tercera generació posterior a aquella que visqué més directament els esdeveniments del 1936 al 1939.  Molts de nosaltres, també, hem sentit i hem crescut amb els relats dels padrins que ens contaven coses del temps de la guerra. Aquesta experiència, per les generacions dels que hem estat educats ja en els temps posteriors a la mort de Franco, ens han empès sovint a la curiositat, a les ganes de voler saber, de voler recuperar les arrels...en definitiva de reconstruir un passat, una identitat. Allò que estava amagat s'havia de destapar. Era inevitable.

    Més endavant s'ha encetat en molts de nosaltres, també, la consciència de la injustícia, del desastre complet que s'imposà per la força a tota una generació (i als seus fills); de la brutalitat imposada per la força d'una minoria de militars i civils feixistes (els falangistes). El desastre d'una generació plena d'esperances i il.lusions per un món millor. Una generació i uns ideals que no han estat, pensam, reivindicats com calia. Som molts els que pensam que no s'ha fet justícia a uns ciutadans que tot i defensar la democràcia i un règim de llibertats, que tenia la forma republicana, encara són els nostres grans oblidats. Molts d'ells encara resten desapareguts, altres es troben en fosses de cementeris sense els necessaris homenatges; famílies senceres marcades pel dolor no han rebut la  resposta que d'una societat democràtica calia esperar.

    Un enemic cruel de la Memòria Històrica és sempre la mentida. Per exempe, dir que la Guerra Civil fou un enfrontament entre germans, entre ciutadans de l’ Estat Espanyol, i no dir res més, és contar mentides. Durant els anys trenta aquells ciutadans s'havien donat a ells mateixos un sistema democràtic de convivència que es deia II República, amb eleccions lliures i llibertat d'expressió. Els que romperen la democràcia foren ben pocs, i foren un grup amb noms i llinatges concrets. Sobretot foren uns militars colpistes (Franco, Queipo de LLano, Mola...) i grups de civils falangistes que sembraren el terror i la mort a les zones on es pogueren imposar per la força, com fou el cas de la nostra illa. Molts de soldats incorporats a la zona sublevada (o "nacional") eren d’ideologia republicana, com no podia ser d'altra manera. A partir de llavors, a zones com Mallorca, que des del principi caigué en mans sublevades, del que es tractava era de sobreviure dins un clima de terror i delació.

     No es pot oblidar que alguns militars i funcionaris traïren el seu propi jurament de fidelitat a la República i prepararen, amb elements civils, el clima d’impunitat i de terror posterior. Les darreres conclusions dels historiadors assenyalen l’existència de tota una planificació i càlcul de una política d’extermini de tot un segment social de la població per criteris ideològics. Aquesta planificació és del mateix tipus d’aquelles que ja s’havien practicat, i s’havien de seguir practicant, per part d’altres règims totalitaris.

    Els demòcrates d'aquesta terra som els fills polítics, som la gran família, de tots els que moriren, lluitaren i patiren per defensar la democràcia i la República. Si ens volem fer dignes del seu nom hem de recuperar la seva memòria, els hem de reivindicar i honorar com meireixen. Encara hi som a temps. I això, a més a més, és un pur acte de justíca. La dictadura utilitzà en profit propi als anomenats "caídos", als que es vegeren obligats, volent o no, a lluitar sota les ordres de Franco. Dels caiguts per la República, per la democràcia, les fosses encara en són plenes, familiars encara les cerquen, els carrers no porten els seus noms, moltes històries encara ara no són conegudes.

Pensam que recuperar el passat és guanyar el futur.

Creiem que si les persones d'autèntic esperit democràtic ens volem veure dins el mirall amb dignitat, i no plens de la vergonya còmplice, no podem deixar passar un dia més sense recuperar la memòria dels Vençuts, sense fer-nos hereus del seu llegat.

I el seu llegat mos demana, i implica, denunciar i demanar on són els assassins i els responsables.

Implica explicar per què moriren, quins eren els seus ideals, de progrés, de més justícia social, d'ànsies de fer un món millor.

Implica donar conhort i servei als familiars de desapareguts i repressaliats.

Implica condemnar sense pal.liatius a tots aquells que conspiraren contra la República, contra el règim de llibertats, reivindicar i treballar per aclarir les seves responsabilitats penals, i ètiques i morals.

Implica fer homenatges i memòria dels que ho donaren tot per nosaltres.

Algú va dir que hi ha tres maneres de morir. Una és la mort física. Una altra és la tergiversació i la mentida. La tercera és l'oblit. La mort física dels republicans repressaliats ja no la podem evitar; que moriren per la llibertat i la justícia és un fet que mata qualsevol altra mentida...Només ens resta l'oblit...i l'oblit depèn de nosaltres!

Algú ha dit també que encara hi ha por, malgrat la democràcia.

Si és així, fins quan n’hem de tenir, de por?
És comparable la nostra por d'ara, a la d'altres, abans? Com era la por de tots i cada un d’aquells que havien de morir massacrats davant un mur, devora un pou?
Com era aquella por?

    És per això que crec, personalment, i modestament, que aquells que donaren la vida per la llibertat i per ideals de progrés individual i col.lectiu, no moriren de forma definitiva, en realitat, un dia d'ara fa seixanta anys, sinó que moren cada dia que passen enterrats dins la memòria.

 

            Jaume Escales i Tous, Ciutat de Mallorca, a 30 de gener de 2004

Respondre per correu electrònic a