On Fri, Jul 25, 2008 at 11:44:37PM +0200, AVee wrote:
> On Friday 25 July 2008 10:54, arne anka wrote:
> > i got a 4 gig card too (can't say if from intenso, have to check the
> > wrapping).
> > my card's boot sector is not erased but -- after a resume the card is
> > mounted wrongly!
> >
> > fstab says as mountpoint /media/card and after booting that's where the
> > card is.
> > after suspend/resume the card (often) is mounted to /media/mmcblk1p1
> > instead -- thus every attempt to read from or write to the sd card goes to
> > the built-in memory instead.
> 
> I can confirm seeing the same behaviour with a Sandisk 8GB card...

Me too (also Sandisk 8GB). It bit me while running Qtopia from SD card:
Upon resuming the system crashed, probably because the rootfs was
gone...

I could reproduce this after having booted from flash. dmesg log of the
suspend/resume cycle is attached.

Regards,
Thomas

PM: Preparing system for mem sleep
Freezing user space processes ... (elapsed 0.09 seconds) done.
Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.00 seconds) done.
PM: Entering mem sleep
Suspending console(s)
pcf50633 0-0073: pcf50633_suspend
glamo-mci glamo-mci.0: faking cmd 7 during suspend
mmc_set_power(power_mode=0, vdd=0
glamo-mci glamo-mci.0: glamo_mci_set_ios: power down.
gta02_udc_command(2)
suspending dma channel 0
suspending dma channel 1
suspending dma channel 2
suspending dma channel 3
GSTATUS3 0x30376074
GSTATUS4 0x00000000
s3c2440-i2c s3c2440-i2c: slave address 0x10
s3c2440-i2c s3c2440-i2c: bus frequency set to 390 KHz
gta02_udc_command(1)
s3c2440-nand s3c2440-nand: Tacls=3, 30ns Twrph0=7 70ns, Twrph1=3 30ns
not changing prescaler of PWM 3, since it's shared with timer4 (clock tick)
timer_usec_ticks = 7864
timer tcon=00599109, tcnt a2c1, tcfg 00000200,00002000, usec 00001eb8
mmc_set_power(power_mode=1, vdd=20
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 0kHz div=255 (req: 0kHz). Bus 
width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x120
mmc0: card d555 removed
MMC: killing requests for dead queue
mmc_set_power(power_mode=0, vdd=0
glamo-mci glamo-mci.0: glamo_mci_set_ios: power down.
mmc_set_power(power_mode=1, vdd=20
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 0kHz div=255 (req: 0kHz). Bus 
width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x120
glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x8120
glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x120
glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x8120
glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x120
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
soc-audio soc-audio: scheduling resume work
PM: Finishing wakeup.
Restarting tasks ... <6>soc-audio soc-audio: starting resume work
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 195kHz div=255 (req: 195kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 16666kHz div=2 (req: 16666kHz). 
Bus width=0
glamo-mci glamo-mci.0: powered (vdd = 20) clk: 16666kHz div=2 (req: 16666kHz). 
Bus width=2
mmc0: new high speed SDHC card at address d555
mmcblk1: mmc0:d555 SU08G 7977472KiB 
 mmcblk1: p1 p2 p3
done.
soc-audio soc-audio: resume work completed
dma2: channel has nothing loaded
EXT2-fs error (device mmcblk1): ext2_check_descriptors: Block bitmap for group 
0 not in group (block 0)!
EXT2-fs: group descriptors corrupted!
EXT2-fs warning: mounting unchecked fs, running e2fsck is recommended
EXT2-fs warning: mounting unchecked fs, running e2fsck is recommended
EXT2-fs warning: mounting unchecked fs, running e2fsck is recommended
_______________________________________________
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community

Reply via email to