Greetings all,

 

These questions may have been answered a few years back if my memory serves
me, but I don't remember the details regarding the Radio Equipment Directive
(RED) 2014/53/EU.

 

Is testing to the relevant Official Journal (OJ) standards mandatory? Or is
the technical document sufficient to show compliance? Can the manufacture
elect not to test, but to only use technical documentation (not including
test reports from a lab or internal to the manufacturer) be sufficient to
show compliance?

 

My continued advice for certified radio equipment is to test whenever the
radio circuitry is affected, non-radio IC chip changes due to end-of-life
components, major non-radio circuitry changes, and changes to oscillators to
name a few examples.

My continued advice for new radio equipment is to always test.

Examples for not testing, plastic enclosure material (that has no carbon
material or shielding properties), adding non-metal labelling to the
enclosure, changing vent opening in plastic enclosures (enclosures that
don't provide shielding) to name a few examples.

 

It would be helpful to know for sure if the RED mandates testing to show
compliance; or if the manufacturer does a good enough job, that compliance
can be show through documentation only. Typically, the radio frequencies of
interest are 125 kHz, 13.56 MHz, and Bluetooth low energy (BLE).

 

After reading the Radio Equipment Directive 2014/53/EU, I could not confirm
if testing is mandatory to show compliance. In short, to show compliance it
is to make sure it conforms to the essential requirements.

I specifically focused on the following sections or paragraphs as it relates
to Annex II, Module A -

1.      Legislative procedure outline in (40), page 6 of 45.
2.      Article 3, page 11 of 45.
3.      Article 17, page18 of 45.
4.      Article 21, page 20 of 45.
5.      In Annex V, section (h), page 41 of 45, it does mention test
reports. The technical documentation shall, wherever applicable, contain at
least the following elements. One of them is (h) test reports. However, if
the manufacturer determines that using only technical documents is
sufficient, whereas testing would be more absolute, the manufacturer may
then elect not to do the testing.
6.      In Article 21 (21.4), paragraph 4, page 20 of 45. Only if the
technical documentation does not comply with Articles 21.1, 21.2, and 21.3,
that the market surveillance authority can ask the manufacturer to have a
test performed.

 

Any advice and recommendations would be greatly appreciated.

 

Thank-you in-advance,

 

.Richard Georgerian


-
----------------------------------------------------------------
This message is from the IEEE Product Safety Engineering Society emc-pstc 
discussion list. To post a message to the list, send your e-mail to 
[email protected]

All emc-pstc postings are archived and searchable on the web at:
https://www.mail-archive.com/[email protected]/

Website:  https://ewh.ieee.org/soc/pses/
Instructions:  https://ewh.ieee.org/soc/pses/list.html (including how to 
unsubscribe)
List rules: 
https://pses.ieee.org/wp-content/uploads/2024/12/EM-PSTC-List-Rules.pdf

For help, send mail to the list administrators:
Mike Sherman at: [email protected]
Rick Linford at: [email protected]

For policy questions, send mail to:
Jim Bacher:  <[email protected]>
_________________________________________________
To unsubscribe from the EMC-PSTC list, click the following link: 
https://listserv.ieee.org/cgi-bin/wa?SUBED1=EMC-PSTC&A=1

Reply via email to