Thank-you Charlie and Jim,

 

It is always good to have confirmation of the interpretation of the RED and the 
practical point of view of meeting the intent of the RED…

 

Best regards,

 

…Richard Georgerian

 

From: Jim Bacher <[email protected]> 
Sent: Monday, September 7, 2026 6:37 AM
To: [email protected]
Subject: Re: [PSES] Radio Equipment Directive (RED): Is testing to the relevant 
OJ standards mandatory? Or is technical document sufficient?

 

Richard, I agree with Charlie that testing is not mandated. However, as RF is 
complex, I fail to see how paperwork can confirm compliance for an RF device. I 
personally would always test. 

 

 

Jim Bacher, WB8VSU

[email protected] <mailto:[email protected]>  or [email protected] 
<mailto:[email protected]> 

JBRC Consulting LLC 
Product EMC & Regulatory Consultant
 <https://trc.guru/> https://trc.guru/   email:[email protected]

IEEE Life Senior Member

 

On Mon, Sep 7, 2026, 7:05 AM Charlie Blackham <[email protected] 
<mailto:[email protected]> > wrote:

Richard

 

Whilst Directives such as EMCD, LVD and RED don’t explicitly mandate “testing”, 
under the RED: Article 17(2) calls up Annex II which calls up Article 21

 

The important thing about self-declaring, and not using a NB, is that the 
article 3.2 and 3.3 assessments must demonstrate compliance with Harmonised 
Standards published in the OJ, and Annex V requires test reports.

 

As you note, if you are challenged and don’t have a “test report” the product 
will still have to pass a test against the standard, and the only real way that 
you can be confident of that outcome is to do some testing 😊

 

Best regards

Charlie

 

 

Charlie Blackham

Sulis Consultants Limited

Tel: +44 (0)7946 624317

Web: https://sulisconsultants.com/

Registered in England and Wales, number 05466247

 

 

From: Richard Georgerian <[email protected] 
<mailto:[email protected]> > 
Sent: 05 September 2026 03:57
To: [email protected] <mailto:[email protected]> 
Subject: [PSES] Radio Equipment Directive (RED): Is testing to the relevant OJ 
standards mandatory? Or is technical document sufficient?

 

Greetings all,

 

These questions may have been answered a few years back if my memory serves me, 
but I don’t remember the details regarding the Radio Equipment Directive (RED) 
2014/53/EU.

 

Is testing to the relevant Official Journal (OJ) standards mandatory? Or is the 
technical document sufficient to show compliance? Can the manufacture elect not 
to test, but to only use technical documentation (not including test reports 
from a lab or internal to the manufacturer) be sufficient to show compliance?

 

My continued advice for certified radio equipment is to test whenever the radio 
circuitry is affected, non-radio IC chip changes due to end-of-life components, 
major non-radio circuitry changes, and changes to oscillators to name a few 
examples.

My continued advice for new radio equipment is to always test.

Examples for not testing, plastic enclosure material (that has no carbon 
material or shielding properties), adding non-metal labelling to the enclosure, 
changing vent opening in plastic enclosures (enclosures that don’t provide 
shielding) to name a few examples.

 

It would be helpful to know for sure if the RED mandates testing to show 
compliance; or if the manufacturer does a good enough job, that compliance can 
be show through documentation only. Typically, the radio frequencies of 
interest are 125 kHz, 13.56 MHz, and Bluetooth low energy (BLE).

 

After reading the Radio Equipment Directive 2014/53/EU, I could not confirm if 
testing is mandatory to show compliance. In short, to show compliance it is to 
make sure it conforms to the essential requirements.

I specifically focused on the following sections or paragraphs as it relates to 
Annex II, Module A –

1.      Legislative procedure outline in (40), page 6 of 45.
2.      Article 3, page 11 of 45.
3.      Article 17, page18 of 45.
4.      Article 21, page 20 of 45.
5.      In Annex V, section (h), page 41 of 45, it does mention test reports. 
The technical documentation shall, wherever applicable, contain at least the 
following elements. One of them is (h) test reports. However, if the 
manufacturer determines that using only technical documents is sufficient, 
whereas testing would be more absolute, the manufacturer may then elect not to 
do the testing.
6.      In Article 21 (21.4), paragraph 4, page 20 of 45. Only if the technical 
documentation does not comply with Articles 21.1, 21.2, and 21.3, that the 
market surveillance authority can ask the manufacturer to have a test performed.

 

Any advice and recommendations would be greatly appreciated.

 

Thank-you in-advance,

 

…Richard Georgerian


  _____  


This message is from the IEEE Product Safety Engineering Society emc-pstc 
discussion list. To post a message to the list, send your e-mail to 
[email protected] <mailto:[email protected]>  

All emc-pstc postings are archived and searchable on the web at: 
https://www.mail-archive.com/[email protected]/ 
<https://www.mail-archive.com/[email protected]/%20>  

Website: https://ewh.ieee.org/soc/pses/  <https://ewh.ieee.org/soc/pses/> 
Instructions: https://ewh.ieee.org/soc/pses/list.html (including how to 
unsubscribe) <https://ewh.ieee.org/soc/pses/list.html> 
List rules: 
https://pses.ieee.org/wp-content/uploads/2024/12/EM-PSTC-List-Rules.pdf 

For help, send mail to the list administrators:
Mike Sherman at: [email protected] <mailto:[email protected]> 
Rick Linford at: [email protected] <mailto:[email protected]>  

For policy questions, send mail to:
Jim Bacher at: [email protected] <mailto:[email protected]>  


  _____  


To unsubscribe from the EMC-PSTC list, click the following link: 
https://listserv.ieee.org/cgi-bin/wa?SUBED1=EMC-PSTC 
<https://listserv.ieee.org/cgi-bin/wa?SUBED1=EMC-PSTC&A=1> &A=1 

  _____  

This message is from the IEEE Product Safety Engineering Society emc-pstc 
discussion list. To post a message to the list, send your e-mail to 
[email protected] <mailto:[email protected]>  

All emc-pstc postings are archived and searchable on the web at: 
https://www.mail-archive.com/[email protected]/ 

Website: https://ewh.ieee.org/soc/pses/  <https://ewh.ieee.org/soc/pses/> 
Instructions: https://ewh.ieee.org/soc/pses/list.html (including how to 
unsubscribe) <https://ewh.ieee.org/soc/pses/list.html> 
List rules: 
https://pses.ieee.org/wp-content/uploads/2024/12/EM-PSTC-List-Rules.pdf 

For help, send mail to the list administrators:
Mike Sherman at: [email protected] <mailto:[email protected]> 
Rick Linford at: [email protected] <mailto:[email protected]>  

For policy questions, send mail to:
Jim Bacher at: [email protected] <mailto:[email protected]>  

  _____  

To unsubscribe from the EMC-PSTC list, click the following link: 
https://listserv.ieee.org/cgi-bin/wa?SUBED1=EMC-PSTC 
<https://listserv.ieee.org/cgi-bin/wa?SUBED1=EMC-PSTC&A=1> &A=1 

  _____  

This message is from the IEEE Product Safety Engineering Society emc-pstc 
discussion list. To post a message to the list, send your e-mail to 
[email protected] <mailto:[email protected]>  

All emc-pstc postings are archived and searchable on the web at: 
https://www.mail-archive.com/[email protected]/ 
<https://www.mail-archive.com/[email protected]/%20>  

Website: https://ewh.ieee.org/soc/pses/  <https://ewh.ieee.org/soc/pses/> 
Instructions: https://ewh.ieee.org/soc/pses/list.html (including how to 
unsubscribe) <https://ewh.ieee.org/soc/pses/list.html> 
List rules: 
https://pses.ieee.org/wp-content/uploads/2024/12/EM-PSTC-List-Rules.pdf 

For help, send mail to the list administrators:
Mike Sherman at: [email protected] <mailto:[email protected]> 
Rick Linford at: [email protected] <mailto:[email protected]>  

For policy questions, send mail to:
Jim Bacher at: [email protected] <mailto:[email protected]>  

  _____  

To unsubscribe from the EMC-PSTC list, click the following link: 
https://listserv.ieee.org/cgi-bin/wa?SUBED1=EMC-PSTC 
<https://listserv.ieee.org/cgi-bin/wa?SUBED1=EMC-PSTC&A=1> &A=1 


-
----------------------------------------------------------------
This message is from the IEEE Product Safety Engineering Society emc-pstc 
discussion list. To post a message to the list, send your e-mail to 
[email protected]

All emc-pstc postings are archived and searchable on the web at:
https://www.mail-archive.com/[email protected]/

Website:  https://ewh.ieee.org/soc/pses/
Instructions:  https://ewh.ieee.org/soc/pses/list.html (including how to 
unsubscribe)
List rules: 
https://pses.ieee.org/wp-content/uploads/2024/12/EM-PSTC-List-Rules.pdf

For help, send mail to the list administrators:
Mike Sherman at: [email protected]
Rick Linford at: [email protected]

For policy questions, send mail to:
Jim Bacher:  <[email protected]>
_________________________________________________
To unsubscribe from the EMC-PSTC list, click the following link: 
https://listserv.ieee.org/cgi-bin/wa?SUBED1=EMC-PSTC&A=1

Reply via email to