Hola,
 
Copio l'article sencer, ja que com no és una noticia d'avui caldria registrar-se per veure-la.
 
 

El circ de la discòrdia

• L'enfrontament entre els principals equips del Mundial de F-1 i el seu patró, Bernie Ecclestone, va viure un nou episodi ahir a Indianapolis
• Només Ferrari recolza el magnat

FERRAN IMEDIO
BARCELONA

El gran circ que es va muntar ahir al circuit d'Indianapolis no és més que un nou episodi en la guerra que tenen entaulada la majoria dels equips del Mundial, per un costat, i els responsables de la F-1 (amb Bernie Ecclestone al capdavant) i Ferrari, per un altre, davant la impassible mirada de la Federació Internacional d'Automobilisme (FIA), que ahir va prendre partit per aquests últims. La decisió inamovible de mantenir el traçat del circuit d'Indianapolis i no posar una xicana abans del 13è revolt (com volien les escuderies que calcen Michelin) va demostrar que les delicades relacions entre els dos grups segueixen sent molt tenses.
La pretemporada ja va ser agitada als despatxos. Hi va haver amenaces de fuga de la majoria d'equips de la competició, farts de veure com Ecclestone s'omple les butxaques de diners amb els drets comercials d'un espectacle que protagonitzen ells (només pel GP d'ahir, per exemple, el patró de la F-1 s'endú 15 milions de dòlars).
D'aquí que els grans equips del Mundial s'associessin en l'anomenat Grand Prix World Championship (GPWC) per pressionar Ecclestone; si el magnat britànic no els paga més, organitzaran un campionat paral.lel el 2008.

La 'scuderia' es desmarca
D'aquelles negociacions van arrencar el compromís d'Ecclestone de repartir els pròxims tres anys 384 milions d'euros i un canvi de normativa que obliga a disputar les carreres amb un sol joc de gomes i a reduir el nombre d'entrenaments privats per gastar menys diners. Però Ferrari es va desmarcar del pacte. Havia renovat al gener l'anomenat Acord de la Concòrdia amb Ecclestone pel qual es va comprometre a seguir amb ell fins al 2012.
L'acord de Ferrari amb l'oncle Bernie va resultar sorprenent perquè, pocs mesos abans, el president de la marca italiana, Luca di Montezemolo, s'havia alineat amb la resta d'escuderies en el GPWC: "No hi ha cap activitat en què el promotor s'emporti el 70% dels guanys i reparteixi la resta. És el que està passant en la fórmula 1", havia dit.
Ferrari va canviar de bàndol i ara camina al costat d'Ecclestone per un costat mentre la resta va per un altre. Com va succeir ahir a Indianapolis, on la scuderia va tenir el suport dels dos equips més modestos, Jordan i Minardi. Com també havia passat abans dels GP de San Marino i Espanya, quan la scuderia es va entrenar dia i nit per millorar les pèssimes prestacions dels pneumàtics Bridgestone, que els havien portat al ridícul en les primeres carreres. Llavors, Alonso els va acusar de fer "trampes".
Ecclestone té la confiança que l'acord amb Ferrari tindrà un efecte imant prou poderós per mantenir la F-1 a dalt de tot, tant a nivell d'escuderies com de patrocinadors. Però la GPWC segueix amb la seva idea i ja ha iniciat negociacions amb alguns circuits i amb diverses cadenes de televisió.
A més, els equips rebels coneixen el moment de debilitat que travessa il padrino --així és conegut Ecclestone en alguns cercles--. El grup Speed Investment, format pels bancs JP Morgan, Lehman Brothers i Bayerische Landesbank, li ha guanyat un judici perquè Bernie feia i desfeia malgrat que aquest consorci té el 75% de la societat que ostenta els drets comercials de la F-1, que no valdran res si els grans equips se'n van el 2008. I la política d'Ecclestone els està allunyant del gran circ. Ahir es va poder comprovar una altra vegada.

Les decisions de la FIA
¿I què fa la FIA? Mentre el seu president, Max Mosley, demana per carta als equips que primin la seguretat sobre els resultats després de veure l'accident de Raikkonen al GP d'Europa (McLaren el va instar a seguir corrent tot i tenir un pneumàtic deformat), obliga a córrer a Indianapolis malgrat que Michelin no donava garanties que les seves gomes aguantessin més de 10 voltes. Una decisió que va fer vessar el got de la paciència dels equips i va allargar, una batalla més, una guerra cruenta. Ho avança l'excap d'enginyers de diversos equips de F-1, Joan Villadelprat: "És el punt de fregament més gran que hi ha hagut amb la FIA, però no s'ha d'oblidar que hi ha un grup de consultors que volen impulsar un altre campionat. Ha sigut una pugna política en què tots han perdut, sobretot l'espectador".


Noticia publicada a la pàgina 54 de l'edició de 6/20/2005 de El Periódico - edició impresa

_______________________________________________
llista de correu de l'Internauta
Internauta@internauta.net
http://zeus.internauta.net/mailman/listinfo/internauta

Respondre per correu electrònic a