Terdapat sedikit kekeliruan tentang konsep IP dalam sumber terbuka. Lesen FOSS tidak menganggu hak cipta atau hak milik. Ia cuma memberi hak pengedaran sumber tanpa tertutup. Itu juga tidak menganggu nilai keempunyaan, malah menambahkan lagi nilai menerusi iklan dan posisi dalam pasaran dunia, disamping mendapat sokongan dan ujian tanpa henti komuniti dunia, sekiranya berjaya.

aziman noor wrote:

Saya rasa "IP" penting dalam agenda OSDC.my. Kebanyakan masyarakat kita termasuk saya sendiri kurang ambil tahu pasal IP, jadi dengan itu kita takut untuk "expose" sesuatu hasil ciptaan/rekabentuk atau aplikasi hebat, sementelah untuk dikongsi ramai-ramai. Satu lagi, budaya 'programmer' susah untuk diterap diMalaysia kerana masing2 fokus pada membuat program atau coding untuk syarikat tempat kerja masing2.

Tujuan saya 'highlight' kat sini pasal IP, sebab dulu proses IP ni memakan masa, kalo tak silap saya boleh cecah 3 tahun, dan bayarannya RM2,000. Kalo tak silap saya la.

Jadi, kalo MOSTI ambil alih lepas ni, boleh lagi cepat ker?

pst : aku pun masih kurang jelas pasal IP nih.
 

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Join Open Source Developers Club Malaysia http://www.osdc.my/

Facebook Fan page

http://www.facebook.com/group.php?gid=98685301577

http://www.facebook.com/pages/Open-Source-Developers-Club-Malaysia/80...

You received this message because you are subscribed to the Google
Groups "OSDC.my Mailing List" group.
To post to this group, send email to [email protected]
To unsubscribe from this group, send email to
[email protected]
For more options, visit this group at
http://groups.google.com/group/osdcmy-list?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Kirim email ke