Datorită aplecării către educaţia fizică a locuitorilor spaţiului mioritic, precum şi vocaţiei de ctitor a lui Adrian Năstase, profeţia lui Lucian Blaga s-a īmplinit:

Īmpărăţii s-au prăbuşit
războaie mari ne-au pustiit
numai īn Lancrăm sub răzor
rămas-a firav un izvor.
Păduri s-au stins. Şi rīnd pe rīnd
oameni īn umbră s-au retras
veşminte de pămīnt luīnd.
Doar şipotul, el a rămas.
De-a lungul anilor īn şir
de cīte ori īn sat mă-ntorc
mă duc să-l văd. E ca un fir
pe care Parcele īl torc.

Surclasīndu-l pe Ştefan cel Mare, care nepreaavīndu-le cu sportul a īnălţat doar biserici, colecţionarul Năstase a reuşit la Lancrăm, la mai puţin de trei paşi de celebrul mormīnt, să bage un şipot pesedist sub forma unei chiuvete stricate ce susură īn WC-ul celei mai culturale săli de sport din lume.
Uite că nemţilor nu le-a dat prin cap să ridice un teren de baschet līngă mormīntul lui Goethe, ca să poată arunca loazele germane cu craniul luminat la coş.
Bine că şoldanii noştri cu şapte clase au posibilitatea acum să īncingă o miuţă şi să viseze la şcoala filosofică a lui Gigi Becali, ţopăind pe lespedea sub care Blaga spera să audă izvorul.
Deşi se dau patrioţi şi dependenţi de tradiţie, puii de activişti din cartierul Primăverii au continuat tradiţia de luptă a cizmarului: acum nu mai dărīmăm biserici, acum spurcăm morminte!
Credeam că ţoapa culturală, care n-are reflexul elementar de a păstra ceea ce destinul īn clipele sale de graţie şi inconştienţă dăruieşte unui popor, va fi pusă de liberalii veniţi la putere īn genunchi, pe coji de nucă şi că īnsăşi doamna Muscă va arunca īn aer cu mīnuţa ei oroarea de metal de līngă mormīntul lui Blaga, tot aşa cum a alergat să stingă, cu furtunul de pompieri, incendiul de la Operetă.
Sanchi balama! Doamna Mona a bīzīit ceva cu respectarea legilor, ca să conchidă că, la urma urmelor, de ce l-ar deranja pe dl. Blaga sala cu pricina, de vreme ce dīnsul e ditamai ministrul de Interne.
Cui să ne adresăm pentru curmarea acestei infamii?! Tribunalului de la Haga? Noului Papă? Medicilor fără frontiere?
Pentru că mi-e ruşine de propria mea neputinţă de a interveni īn cel mai odios caz de profanare culturală, petrecut īn secolul XXI pe teritoriul Romīniei, apelez tot la Lucian Blaga:

Sub bolţile acestea, sub sfintele
e bine, tu ştii, să vorbim
mai puţin şi mai rar.
Să nu ne jucăm cu mormintele…

Mircea DINESCU


-- 
"Let me know, that at least, she will try
Then she'll be a true love of mine"
www.arin.ro


Sageata Albastra e cea mai mare tzeapa a transportului public!Yahoo! Groups Links

Raspunde prin e-mail lui