Fundamentalismul nu se limiteaza la religiozitate, ci se poate manifesta si la reprezentanti “fanatizati” ai unor curente politice, de la sclavagism, fascism si comunism pana la capitalism s.a.m.d. In societatile umane democratice, majoritatea are tendinta de a isi impune parerea asupra minoritatii, minoritati de natura culturala, de abordare stiintifica, religioasa, etnica, sexuala etc. Minoritatile, cu cat sunt ele mai putin reprezentate procentual, cu atat sunt catalogate a fi mai ciudate, mai aberante, mai demne de a fi de banuit de tot felul de acte anormale… Cand ne gandim la domnia majoritatii, trebuie sa ne aducem aminte cum au fost haituiti si vanati primii crestini care erau ciudatii acelor zile, sau cum Hitler, ales democratic, sustinut de desteapta si atotputernica majoritate, a ajuns sa produca un dezastru inimaginabil pentru omenirea secolului 20…   
 
George Soros, (multimiliardar american de origine maghiara, unul dintre cei mai puternici oameni ai Planetei), a participat la o editie speciala a dezbaterilor cu Robert Turcescu (am vazut emisiunea in reluare in 25 decembrie 2005). Conflictul dintre civilizatii, terorism etc. Soros zicea despre administratia Bush ca are stilul “noi suntem cei mai puternici, de aceea avem dreptate.” O abordare nationalista in Statele Unite, care produce nationalism peste tot, “in China, Iran, oriunde te uiti”, si care devine o ingrijorare pentru intreaga civilizatie. Terorismul nu poate fi combatut printr-un “razboi contra terorismului”: prin actiuni drastice contra oamenilor nevinovati dar banuiti de terorism, acest stil ajunge nu sa diminueze terorismul, sa scada numarul teroristilor ci ajunge sa il faca sa aloce resurse, alti oameni sa decida sa se alature “rezistentei”. Problemele globale necesita o cooperare globala...
 
Radicalismul islamic, este cel despre care auzi permanent, dar cred ca de pe partea cealalta a baricadei, lucrurile se vad invers. Nu este oare nevoie de ceva radicalism sa mergi prin deserturi si prin grote, sa ii cauti pe cei presupusi a fi ‘dusmani’, daca ii prinzi sa-i incarcerezi si sa ii tarai departe, sa ii ‘pastrezi’ in conditii inumane pe termen nedefinit? Dar “atacurile preventive” sau “victimele colaterale” cum se pot explica cu paradigma conform careia “fiecare viata de om este sfanta”? Este mult mai usor sa “explicit” asta, atat timp cat pe ceilalti nu ii consideri oameni, sau macar ii consideri niste aberanti, care nu stiu de Singura Credinta Adevarata.
 
Jihad-ul este o chestiune despre care zi de zi esti nevoit sa auzi. Dar conflictul nu este doar intre musulmani si crestini. Fundamentalistii islamici au distrus cu tunurile cele mai mari statui ale lui Buddha de pe Planeta, aflate din pacate in Afganistan. Recent, am vazut ca se doreste “inlocuirea” acelor statui ale lui Buddha, prin “copii virtuale” proiectate in locul lor, prin fascicule laser… Numai ca odata ceva distrus, inlocuirea in acest mod este un total kitsch. Iar vieti umane sunt in principiu de neinlocuit.
 
Distrugerea de la Oklahoma City a dus la 168 de victime. Dar atacul de la 9.11 a produs un impact mult mai mare prin distrugerea simbolurilor capitalismului, reprezentate de cele doua turnuri gemene ale World Trade Center din New York, simbol al puterii economice, si prin impactul avionului care a lovit cladirea Pentagonului, simbol al puterii militare americane, stat care pentru moment este cea mai mare putere economica si militara a Planetei. Au fost scrise milioane de texte despre Al Quaeda, despre atacurile din 9.11. Sigur ca lumea sa schimbat, termenul de “securitate” a trebuit redefinit, lupta se da pe planuri pentru care abordarea trebuie totalmente redefinita pentru a avea “sansa de reusita”. Cum zicea Octavian Paler la o emisiune la Antena 3, din 23 decembrie 2005: Bin Laden a castrigat razboiul cu lumea occidentala: Americanii au descoperit ca sunt spionati, ca Bush ii supravegheaza, ca li se citesc e-mailurile, li se asculta telefoanele, inclusiv in closet sunt supravegheati.
 
Imami ai unor moschei londoneze faceau propaganda pentru Usama Bin Laden si pentru Al Quaeda. Exista numeroase structuri islamiste extremiste in statele vest-europene. Atentate sinucigase din Londra sau din Madrid ori cele din 9.11, au fost partial “implementate” de cetateni vest-europeni, unii nascuti in state vest-europene, dar care prin originea lor araba, preponderent pakistaneza, sunt “predispusi” ideilor de acest gen, racolarilor si “scolirii” in tabere ale acestor structuri.
 
Care este problema cu aceste abordari religioase? Nu suna rezonabil, cand fiecare dintre religii se crede calea-cea-dreapta, singura cale spre fericire, singura adevarata etc. Toate celelalte sunt gresite! Si pe ce se bazeaza oamenii astia? Pe faptul ca ei asa cred. Si pentru credinta lor sunt capabili sa omoare alti oameni, fara a clipi din ochi, acum in secolul 21, asta indiferent daca se intampla pe strazile Ahmedabadului din India sau in Belfast in Irlanda de Nord. Despre comunitatile religioase din Irak, care se macelaresc toata ziua, sa nici nu mai vorbesc, sau despre Kosovo, cu ortodocsi impuscand iar islamisti umpland gropile comune cu ale lor trupuri… 
 
Ma gandesc cu scarba la epoca in care Biserica Catolica, putea interzice gandirea libera, persecutiile erau la ordinea zilei, ‘popii’ decideau ce este posibil si ce nu este posibil sa fie gandit, zis sau publicat… Nu era o simpla cenzura, ci mult mai mult, biserica putea sa decida soarta lui Galileo Galilei pentru ideile sale rationale din “Dialog”, pe care biserica in penibilitatea ei fara-de-margini le declara ‘erezie’. El a indraznit sa afirme ca Pamantul se misca in jurul Soarelui, si nu Soarele se invarte in jurul Terrei. Incercarea de a il face sa isi retraga cuvintele publicate, a facut ca autoritatea sa il ameninte cu temnita, chinurile, tortura… in numele dreptatii si adevarului catolic. Sa nu mai zic de Giordano Bruno, si sfarsitul lui…  
 
Exista un anumit ecumenism, exista ceva semne de impacare, de cunoastere reciproca, de acceptare a celuilalt, dar astea stau pe o gheata subtire. Sau poate ca acestea, semnele pacii, nu sunt usor vizibile. Mult mai usor se intampla “sa explodeze mamaliga”, sa sara unii la altii la beregate, mai subtil si mai perfid, sau mai vizibil si mai primitiv. Sau poate ca fata problematica este mai vizibila in mass media? Nu vezi la TV 1 milion de familii fericite (cvasi-), dar il vezi pe ala care si-a injunghiat nevasta!
 
Biserica si Statul/ puterea pot sa fie aceeasi institutie, asa cum era spre exemplu pe timpul faraonilor din Egiptul Antic, conducatori care erau divinizati, ca o materializare a zeitatii pe Pamant. Mult timp in Europa si in alte arii, “puterea”, clasa conducatoare, aristocratia, se impletea cu sferele liderilor religiosi. In multe state sa mers spre o delimitare clara a sferelor laice si religioase, dar exista si o banuit uriasa mare de intrepatrunderi confidentiale, doar banuite si nu oficiale. In Romania, si acum exista o puternica legatura intre conducerea bisericii ortodoxe si sferele puterii, iar bisericile maghiare, catolica si reformata, sunt apropiate structurilor politice maghiare. Intr-o societate secularizata, legile sunt pentru toti, inclusiv pentru reprezentantii bisericii. Totusi, si in statele declarate laice, bisericile tind sa isi asigure o pozitie privilegiata de “stat in stat”, cu legi proprii si independente de legile oficiale ale statului.
 
Este ciudat sa vezi cum trenduri religioase se amesteca cu chestiunile “lumesti”, cu stiinta, cu administratia, cu dreptul etc. Pana si in SUA, un stat cu o diversitate religioasa extrema ca rezultat al diversitatii imigrantilor, exista o oarecare “amestecare a borcanelor”, iar tendinta de a te arata a fi un trimis divin, de a te prezenta ca un mare credincios (in general, crestin) pentru a mai captura niste votanti inculti, este folosita la scara larga.    
 
Noua, celor din zone aproape totalmente crestine, ni se pare relativ normal sa vedem ca exista Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, dar avem dubii imediate daca cineva este de la Universitatea Islamista din Teheran, capitala a Republicii Islamiste Iraniene, si eventual se mai intereseaza si de fisiunea nucleara. Daca te gandesti la un stat declarat islamist, Iran, care este plin de resurse de energie fosila, de titei, totusi tine mortis sa isi faca platforme de imbogatire a uraniului, care pot fi “reorientate” spre a fi folosite ca parte a unor programe de inarmare nucleara… Dar prin oferirea unui Premiul Nobel pentru Pace directorul general al International Atomic Energy Agency al Natiunilor Unite, egipteanul Mohamed El Baradei, se da un semnal de atentionare ca Lumea nu va privi indiferenta aceasta directie… Cum scria in The Jerusalem Post, la 10 octombrie 2005: “it is a powerful vote for the principle that Iran's bomb must be stopped … [For] if Iran, the foremost sponsor of terrorism in the world, is allowed to have nuclear weapons then the entire non-proliferation edifice will collapse, like a dam with one too many cracks.”
 
Cred ca in diverse biserici, ca si oriunde, exista si oameni foarte bine intentionati: preoti, predicatori, guru, lama, samani, rabini etc. Nu cred ca se poate stabili clar o pozitie “bine/ rau” nu cred ca cineva “are caderea” sa dea verdicte. Dar pareri putem avea, si trebuie sa avem parerile noastre! Inevitabil, trebuie recunoscut ca “bisericile”, in general institutii care ar trebui sa promoveze intelegerea intre oameni, de multe ori promoveaza sentimentul de “Popor Ales”, “Singura Cale”, “nevoia de convertire a paganilor/ necredinciosilor la Adevar”, nevoia de “a iti da viata pentru a apara Vointa Suprema a lui X” etc. Prin abordarea “crede si nu cerceta”, se submineaza incercarea fireasca de a analiza mai la rece anumite chestiuni, iar prin promovarea unor “dogme stramosesti de nestramutat” se incearca fixarea incremenita in niste idei, fixism imposibil in lumea noastra in permanenta schimbare.
 
Peter Lengyel


Yahoo! Messenger with Voice. Make PC-to-Phone Calls to the US (and 30+ countries) for 2¢/min or less. __._,_.___

*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***










SPONSORED LINKS
Nh lake region real estate New hampshire lake region real estate

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Raspunde prin e-mail lui