Title: Message

SEDNICA SAVET BEZBEDNOSTI UN POSVEĆENA KOSMETU
SPOLJNA POLITIKA - Petak, Mart 19, 2004 00:48  RTS
 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan pozvao je danas u Njujorku članice Saveta bezbednosti svetske organizacije da posvete 'hitnu i ozbiljnu pažnju' smirivanju stanja na Kosovu i Metohiji.

Generalni sekretar Anan je otvarajući sednicu Saveta bezbednosti istakao da medjunarodna zajednica ne može da zatvori oči pred činjenicomu da je nasilje proteklih dana 'etnički motivisano i da zajednice napadaju jedna drugu'. 'Takvo nasilje mora biti snažno osudjeno,' istakao je Anan.

Anan je istakao da je 'namerno ciljanje kuća, kao i verskih objekata - kao što su manastiri, crkve i groblje, sramno i neprostivo, kao i napadi koji su posle toga usledili na džamije u drugim delovima Srbij i Crne Gore.' 'Takodje moramo da osudimo na najjači mogući način namerne napade na predstavnike medjunarodne zajednice, naročito na osoblje UNMIK [Misije UN na Kosmetu] i Kfor [medjunarodne Kosmetske snage],' kazao je Anan.

Po generalnom sekretaru UN, situacija u Kosovskoj Mitrovici je postala toliko ozbiljna da bi se medjunarodne snage premestile iz tog regiona na neka bezbednija mesta u susedstvu. Anan je istakao da su najnoviji dogadjaji ukazali na krhkost struktura i odnosa na Kosmetu, da se uprkos napretku koji je napravljen od 1999. nije odmaklo dovoljno daleko, a da 'medjusobno poštovanje zajednica nije u granicama prihvaćenih normi'.

Generalni sekretar je ocenio da prvi prioritet medjunarodne zajednice mora biti da uspostavi bezbednost i sigurnost i u tom smislu se zahvalio Organizaciji severnoatlantskog pakta [NATO] na odluci da pojača svoje snage na Kosmetu. 'Nasilje mora prestati. Vodje kosovske zajednice i predstavnici regionalnih institucija moraju raditi sa medjunarodnom zajednicom i jedni sa drugima,' istakao je Anan.

Anan je istovremeno upozorio na činjenicu da albansko rukovodstvo, budući da predstavlja većinsku zajednicu, snosi posebnu odgovornost da doprinese normalizaciji situacije u pokrajini.

Anan je pozvao lidere svih zajednica na Kosmetu da saradjuju sa medjunarodnom zajednicom, kao i medjusobno, radi prevazilaženja sadašnje, ozbiljne krize.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore [SCG] Goran Svilanović izjavio je večeras pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, da napadi na Kosovu i Metohiju za Srbe predstavljaju signal da za njih tamo više nema života i da moraju da odu, a za medjunarodne snage u pokrajini da nemaju pravu vlast u svom području operacija.

Svilanović je upozorio da zbog napada na srpsku zajednicu na Kosmetu Srbima preti etničko čišćenje i ukazao da medjunarodne Kosovske snage [Kfor] i Misija UN u pokrajini [UNMIK] do sada nisu uspeli da zaustave etničko čišćenje. 'Albanski terorizam i ekstremizam na Kosovu i Metohiji treba osuditi, ali ipak to nije dovoljno', ukazao je Svilanović i istakao da bi Savet bezbednosti trebalo da usvoji pravilne smernice za stajanje na put nasilju jer je to najveća opasnost po bezbednost regiona. Ti napadi ugrožavaju misiju svetske organizacije na Kosmetu i njene napore za mirno rešenje situacije u pokrajini, a za Savet bezbednosti UN znače da neće biti primenjena rezolucija 1244 iz juna 1999, posebno što se tiče povratka prognanih ljudi i stvaranja sigurnog okruženja za sve zajednice, rekao je Svilanović.

'Još jedan signal od strane političkih lidera kosovskih Albanaca upućen medjunarodnoj zajednici je da oni ne žele da izadju na ulice i spreče ovakvo nasilje. Na njima je prilično mnogo ovlašćenja, medjutim oni nisu prihvatili odgovornost koja sa time ide', ukazao je Svilanović.

Prema oceni Svilanovića vreme najnovijih napada je, takodje, indikativno. 'Mi smo svi dobili signal koji smo upravo pomenuo. Srbi bi trebalo da odu, posle toga biće mnogo lakše da budu ispunjeni standardi,' primetio je šef diplomatije SCG.

Upozoravajući da je trenutna kriza na Kosmetu krajnje opasna i da će imati dalekosežne negativne posledice, Svilanović je istakao da bi svi trebalo odgovorno da pristupe rešavanju problema u pokrajini. Trebalo bi usvojiti rezoluciju kojom se osudjuju terorizam i ekstremizam na Kosmetu, rekao je Svilanović.

Svilanović je kazao i da treba ojačati medjunarodne snage koje bi, kako je kazao, trebalo da usvoje odlučniji stav.

Svilanović je rekao da su potrebne dodatne mere da srpska zajednica na Kosmetu bude fizički zaštićena i da je vlada SCG spremna da pruži pomoć i saradnju UNMIK u pripremi tih mera.

Neophodno je da se primene i hitne mere na granici SCG u području Kosmeta prema Albaniji i Makedoniji, ukazao je Svilanović.

Prema inforamcijama kojima zvanični Beograd raspolaže, granicu niko ne čuva i tuda na Kosmet ulaze 'grupe od kojih mnogi nose oružje'. 'Najnoviji dogadjaji jasno pokazuju da politički ekstremizam širi svoje metode i ne vodi ka rešenju problema. Potrebni su dodatni napori, kao i dodatne institucione garancije', rekao je Svilanović.

Svilanović je ukazao da je nužna i decentralizacija da bi bila stabilizovana situacija za stanovništvo Kosmeta, a da je SCG spremna da učestvuje u primeni dijaloga oko najvažnijih pitanja institucionalnih garancija i decentralizacije.

Po Svilanoviću, 'očigledno je da nije dovoljno imati dobre namere ako želimo da ozbiljno rešimo problem Kosova i Metohije,' jer takve izjave 'ekstremist, koji zaista kontrolišu Kosovo i Metohiju, kao izraz slabosti, a ne kao znak rešenosti medjunarodne zajednice, naročito Kfora i UNMIK'. 'Stoga je potrebna konkretna akcija kako bi bio okončan talas nasilja, inače će propasti svaki pokušaj stvaranja multietničkog Kosova i Metohije', zaključio je Svilanović.

Francuski ambasador u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Žan Mark de La Sabrije poručio je večeras u Njujorku da je na Kosovu i Metohiji 'nasilje neprihvatljivo i da odmah mora biti obustavljeno'.

Ambasador de la Sabrije je po okončanju vanredne sednice Saveta bezbednosti, posvećenoj Kosmetu, pročitao saopštenje koje su jednoglasno usvojili predstavnici 15 zemalja članica jednog od najvažnijih tela svetske organizacije.

Povodom napada na pripadnike Organizacije severnoatlantskog pakta [NATO] i osoblje UN, vozila i zgrade, u saopštenju se navodi da 'počiniocu moraju da shvate da je napad na medjunarodno prisustvo napad na medjunarodnu zajednicu u celini, kao i da ekstremizmu nema mesta u budućnosti Kosova'. 'Uspostavljanje multietničkog, tolerantnog, demokratskog društva u stabilnom Kosovu ostaje osnovni cilj medjunarodne zajednice', ističe se u saopštenju koje je prenela američka novinska agencija Asošijetid Pres.
http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?source=komentar&IDNews=71359Yahoo! Groups Links

Одговори путем е-поште