Title: Message

Suroi: Albanci pocinili “ubicid” u Prizrenu

Ubistvo grada, “urbicid” u Prizrenu, znak je novog talasa tlacenja, koje su sada pocinili Albanci, upozorio je danas pristinski publicista Veton Suroi, komentarisuci spaljivanje srpskih kuca i svetinja prosle sedmice, ukljucujuci manastire i crkve iz 14. vijeka, prenio je Tanjug. On je u clanku u dnevniku “Koha ditore” ukazao da NATO ovog puta “nema razloga da nas oslobodi”, aludirajuci na bombardovanje Jugoslavije zapoceto na danasnji dan prije pet godina upravo pod izgovorom zastite albanskog naroda na Kosovu.


 21:03
  

Solana i Paten uzasnuti ucinjenim nasilje na Kosovu 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana i evropski komesar za spoljne poslove Kris Paten izjavili su danas u Kosovu Polju da su “uzasnuti nasiljem koje se desilo” u toj sredini. “Uzasnut sam brutalnoscu, unistenim skolama, onemogucavanjem djece da se obrazuju, unistavanjem crkava u kojima su ljudi zeljeli samo da se mole. Srbi su hrabri i moraju ostati ovdje, moraju da pokusaju da obnove sboje domove a mi cemo im u tome pomoci”, rekao je Solana u razgovoru sa preostalim Srbima iz Kosova Polja, prenijela je Beta.

Obilazeci ovu sredinu nedaleko od Pristine Solana je u jednom trenutku zapitao sefa UNMIK-a Harija Holkerija: “zar nije cudno da su sve srpske kuce i objekti zapaljeni a nijedna albanska”? “Napadnuti su sistematski i organizovano”, odgovorio je Holkeri.

Potpredsjednik opstine u Kosovu Polju Milan Djekic prisao je Solani i rekao mu da preostali Srbi zive u sredini koja je “logor u logoru”. Solana ga je pitao, da li ga je neki Albanac zastitio tokom minulih nemira a Djekic je odgovorio: “Moj prvi komsija je komandant Kosovskog zastitinog korpusa Agim Ceku, a moja kuca je zapaljena”.

RFI: Americke obavjestajne sluzbe iza nemira na Kosovu

Najnoviji dogadjaji na Kosovu lice na klasicne pogrome Jevreja u 19. vijeku, ali nije jasno zasto se to desilo sada i ko stoji iza toga, mada se moze vjerovati da su umijesane americke tajne sluzbe, navodi u komentaru Radio Frans enternasional. Procitajte vise...


 14:09
  

Novi zlocini na Kosovu nijesu u nadleznosti Haskog tribunala

Tuzilastvo Haskog tribunala nije nadlezno da istrazuje i krivicno goni odgovorne za zlocine koji su proteklih dana pocinjeni na Kosovu, izjavila je danas na konferenciji za novinare predstavnica za stampu tuzilastva Florans Artman. Sa izuzetkom genocida, ukazala je Artman, svi drugi zlocini koji su u nadleznosti Tribunala uslovljeni su postojanjem “oruzanog sukoba”, koji je na Kosovu prestao zakljucivanjem Kumanovskog sporazuma, rasporedjivanjem snaga NATO i uspostavljanjem administracije UN.

Ubijena dva policajca kod Podujeva

UNMIK je potvrdio da su sinoc u oruzanom napadu na policijsko vozilo kod Podujeva ubijeni jedan policajac UNMIK-a i jedan pripadnik Kosovske policijske sluzbe, dok su dvojica policajaca i prevodilac povrijedjeni. Kako je saopsteno, nepoznati napadaci su oko 22 casa, u blizini sela Luzane nadomak Podujeva, iz dva vozila pucali na policijsku patrolu koja je bila zaustavila jedan automobil na putu Pristina -Podujevo.


 11:27
  

Odbijen predlog kantonizacije Kosova 

“Indipendent” u clanku pod nazivom “Evropska unija odbila plan o stvaranju srpskih kantona na Kosovu” pisea o jucerasnjoj posjeti premijera Srbije Vojislava Kostunice Brislu. Tokom susreta sa najvisim zvanicnicima Unije i NATO-a, po kratkom postupku je odbijen predlog srpske vlade o kantonizaciji i samoupravi kosovskih Srba. List pise da su pristalice plana o kantonizaciji naveli primjer mirovnog sporazuma u Dejtonu kojim je okoncan rat u Bosni 1995. godine, podjelom zemlje na dva entiteta. Evropski zvanicnici su iznijeli sumnje prema ideji koja bi dovela do podjele Kosova, pozivajuci na stvaranje bezbijednog i multietnickog Kosova.


 11:10
  

Uhapsen general KZK Sukri Buja  

KFOR je sinoc u Lipljanu uhapsio Sukri Buju, bivseg komandanta Oslobodilacke vojske Kosova i Kosovskog zastitnog korpusa i funkcionera Demokratske partije Hasima Tacija. Buja je osumnjicen za podstrekivanje proslonedjeljnog nasilja u Lipljanu gdje je jedan Srbin ubijen a vise povrijedjeno, dok su ostali evakuisani a njihove kuce potom zapaljene.


 10:53
  

Parastos zrtvama bombardovanja

Povodom pete godisnjice napada NATO na SRJ, u organizaciji Udruzenja boraca ratova od 1990. Crne Gore, veceras ce u 18 sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, biti odrzan parastos zrtvama bombardovanja.

Patrijarh srpski Pavle sluzice u 12 sati, u crkvi Svetog Marka na Tasmajdanu u Beogradu pomen nastradalima, a pomen zrtvama bombardovanja ce biti sluzen u svim pravoslavnim hramovima u Srbiji.


 10:39
  

Od petka maternji jezik

Ministar prosvjete i nauke u crnogorskoj Vladi Slobodan Backovic potpisace do petka Nastavni plan koji je pedlozio Savjet za opste obrazovanje Crne Gore, a koji predvidja da se srpski jezik preimenuje u maternji, javila je agencija Mina. Petnaestoclani Savjet uputio je prije petnaest dana taj predlog na razmatranje ministru. Prema predlogu, u skolama na albanskom jeziku, srpski jezik je oznacen kao sluzbeni-nematernji.

Skupstina Crne Gore usvojila je krajem 2002. godine, na predlog Ministarstva prosvjete i Vlade Opsti zakon o obrazovanju i vaspitanju, koji, izmedju ostalog, predvidjada se “nastava izvodi na jeziku koji je u sluzbenoj upotrebi u Republici”.


www.pcnen.cg.yu/

 

Одговори путем е-поште