Title: Message

Cas odbrane srpskog jezika u Pljevljima

Odbor za odbranu srpskog jezika organizovace u ponedjeljak, 5. aprila, na Trgu 13. jul u Pljevljima “Cas odbrane srspkog jezika”, javio je Radio Pljevlja. Kako je prenijela agencija Mina, namjera organizatora, Radio Pljevalja, Pljevaljskih novina, Zavicajnog muzeja, Narodne biblioteke “Stevan Samardzic” i Umjetnicke galerije “Vitomir Srabljanovic", je da protestuju protiv namjere Ministarstva prosvjete i nauke da se srpski jezik u nastavnim planovima preimenuje u maternji jezik. Njima ce se, kako je najavljeno, pridruziti i prosvjetni radnici osnovnih i sredjih skola sa podrucja pljevaljske opstine, Knjizevni klub “Dalma”, Ekolosko drustvo “Breznica”, kao i Socijalisticka narodna partija, Srpska narodna stranka, Narodna stranka i Srpska radikalna stranka.  Najavljeno je, takodje, da ce sa skupa biti upucen zahtjev Vladi za smjenu ministra prosvjete i nauke Slobodana Backovica.


 16:03
  

Radnicki protesti u Ljubljani 

Na dva odvojena protesta u Ljubljani okupilo se danas oko 20 hiljada nezadovoljnih radnika, zahtijevajuci poboljsanje socijalnog polozaja, javile su agencije. “Zahtijevamo plate jednake onim u Evropskoj uniji”, “Zahtijevamo nove kolektivne ugovore” i “Hocemo bolje uslove rada”, “Radnici umiru gladni, goli i bosi”, neke su od parola, koje su se vidjele i cule na radnickom protestu u centru glavnog grada Slovenije.


 15:36
  

Esdaun zamrzao isplete iz drzavnog budzeta za SDS

Visoki medjunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Esdaun odlucio je juce da se zamrznu sve dalje isplate iz drzavnog budzeta Srpskoj demokratskoj stranci -od drzavnog pa do opstinskog nivoa, zbog neuspjeha da u potpunosti ispostuju medjunarodne obaveza prema Haskom tribunalu, prenijala je agencija Fena. U vijesti se navodi da ce ova mjera biti na snazi sve dok dok SDS ne sprovede aktivnosti koje su potrebne da bi ova stranka jasno pokazala spremnost da ispuni svoje medjunarodne obaveze po ovom pitanju.

Esdaun  je sinoc, u intervjuu RTV Republike Srpske, izjavio da je nekadasnji predsjednik RS a sada haski optuzenik Radovan Karadzic bio na Palama i da ga stiti Srpska pravoslavna crkva i crkveni velikodostojnici. On je za dogadjanja na Palama, kada su u akciji SFOR-a tesko povrijedjeni paroh Jeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar, optuzio vlasti RS. Povrijedjeni, kako su danas javili sarajevski mediji, i dalje su u teskom stanju.


 15:1
  

Orijana Falaci u novoj knjizi Evropu naziva “Eurabija” 

Poznata italijanska novinarka i knjizevnica Oriane Fallaci napisala je novu knjigu pod naslovom “Snaga razuma” u kojoj nastavlja svoja antiislamisticka razmisljanja, zapoceta prije dvije godine u knjizi  “Bijes i ponos”. U novoj knjizi, koja ce iz stampe izaci u ponedjeljak, Falaci pise da je Evropa vec predata islamu i naziva je “Eurabia”. Prethodna knjiga Orijane Falaci bila je predmetom visemjesecnih polemika i rasprava u cijeloj Evropi.


 14:48
  

Boris Tadic najavio kandidaturu za predsjednika Srbije

"Prica o tome da je radikalski kandidat nepobediv mora da padne u vodu. Fama o nepobedivom radikalskom kandidatu mora biti razbijena", rekao je danas predsjednik Demokratske stranke Boris Tadic i najavio svoju kandidaturu za predsjednika Srbije tokom govora na izbornoj konferenciji Beogradskog odbora DS, javili su beogradski mediji.

“Spektejtor”: Kosovo ide u pakao

Britanski nedjeljnik “Spektejtor” je objavio clanak pod nazivom “Kosovo ide u pakao” u kojem direktno optuzuje britanskog premijera Tonija Blera da zbog prevelike angazovanosti oko upravljanja Svijetom, ne mari za posljedice humanitarne intervencije NATO-a na Balkanu, prenosi BBC, on-line na srpskom jeziku.

Pisac clanka Tom Voker pravi i paralelu izmedju rata na Kosovu i rata u Iraku, navodeci da je Slobodana Milosevica zamijenio Sadam Husein, dok je kosovske masovne grobnice iz 1999. godine smijenilo oruzje za masovno unistavanje.

“U sadasnjem vremenu trenutnih proracuna, televizije i izjava, rat je lako prodati ako je dobro upakovan. Ono sto nije lako je suocavanje sa posljedicama rata. Cinjenica je da je premijer Bler vjerovatno trenutno previse prokleto vazan da brine o sudbini malog Kosova”, pise novinar “Spektejtora” i postavlja pitanje: Sa kim ce Kosovo trgovati? Njegov odgovor je; “Albanija tesko da je buduci ekonomski tigar u regionu, Makedonija i Crna Gora su obe sa vecinskim slovenskim stanovnistvom i skoro je nemoguce da ce prihvatiti novu vladu u Pristini”.


www.pcnen.cg.yu/

 

Одговори путем е-поште