30.03.2006.

SUSRET KOŠTUNICE SA KARLOM DEL PONTE

OKONČATI SARADNjU ŠTO PRE

 

Saradnja sa Hagom je u državnom interesu, istakao predsednik Koštunica


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u sredu, 29. marta, u razgovoru sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte da je u državnom interesu Srbije da se, posle značajnog napretka koji je načinjen, završe sve preostale obaveze u saradnji sa Tribunalom.

Premijer je istakao da je Srbija dosad završila najveći deo obaveza i da je neophodno da se saradnja sa Tribunalom dovede do kraja, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

On je rekao da je Vlada Srbije u potpunosti rešena da uspešno okonča tu saradnju, ocenjujući da je veoma važno da se neomatano odvija saradnja u delu dostupnosti dokumenata državne arhive. Del Ponteova je istakla da je za Tribunal, pre svega, važno da se što pre reši slučaj Ratka Mladića.

 

30.03.2006.

PRVI DAN KONGRESA NARODNIH PARTIJA U RIMU

O ZAJEDNIČKOJ BUDUĆNOSTI

 

U radu kongresa, koji se održava pod sloganom "Naš cilj - vaša Evropa", učestvuje i predsednik Demokratske stranske Srbije i predsednik Vlade Srbije, Vojislav Koštunica


U Rimu je u četvrtak, 30. marta, počeo dvodnevni kongres Evropskih narodnih partija, kojim ova asocijacija stranaka desnog centra iz 35 zemalja Evrope, istovremeno obeležava 30-godišnjicu osnivanja.

U radu kongresa, koji se održava pod sloganom "Naš cilj - vaša Evropa", učestvuje i predsednik Demokratske stranske Srbije i predsednik Vlade Srbije, Vojislav Koštunica.

Kongresu će se obratiti, kako je najavljeno, sadašnji i bivši premijeri i drugi visoki funkcioneri više evropskih zemalja, među kojima su domaćn skupa Silvio Berluskoni (Italija), Volfgang Šisel (Austrija), Angela Merkel (Nemačka), Kostas Karamanlis (Grčka), Janez Janša (Slovenija), Ivo Sanader (Hrvatska) i Viktor Orban (Mađarska), kao i bivši portugalski premijer, a danas predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Politička grupacija narodnih partija Evrope, populano nazvanih "narodnjacima", predstavlja najuticajniju političku snagu u svim najznačajnijim evropskim institucijama.

Glavna pitanja kojima će se baviti oko 1.000 delegata iz ukupno 68 narodnih stranaka su budućnost Evrope i proširenje Evropske unije, te značaj globalizacije i uticaj demokratskih promena u Evropi.

Skup se održavama u okolnostima u kojima su neke od ekonomski najsnažnijih zemalja Evrope zahvaćene socijalnim buntom, pre svega Francuska i Nemačka, što će svakako biti - ako ne jedna od tema skupa, a ono sigurno predmet razmene mišljenja evropskih premijera.

Činjenica da kongresu u Rimu prisustvuju premijeri zemalja Balkana takođe će biti prilika za razmenu mišljenja o pitanjima od značaja za bezbednost i zajedničku budućnost regiona.

 

Informativna služba DSS

 

Одговори путем е-поште